Zaglis #ir aiz restēm • IR.lv

Zaglis #ir aiz restēm

5
Pagājušās piektdienas vakarā nofilmētā pakaļdzīšanās zaglim, kas «uzķērās» uz velosipēda ar GPS ierīci, un viņa aizturēšana
Ieva Alberte

Eksperimentā Velofenders žurnāls Ir palīdz policijai noķert riteņa zagli

Pāvels ir 33 gadus vecs, dzīvo Āgenskalnā. Piektdienas, 20.aprīļa, vakarā viņš ar draugiem dzēra alu pie Mazās Nometņu ielas mazās Maxima ar vienu X. Netālu bija pieslēgts oranžs velosipēds. Pāvels un viņa draugi nezināja, ka divritenī ielikta GPS ierīce, kas portālā Ir.lv ziņo par velosipēda atrašanās vietu. Tādi velosipēdi Rīgā bija pieslēgti vēl četrās vietās. Mērķis: atgādināt, ka velosipēds katram pašam jāsargā, un parādīt, ka ir veids, kā savu ielu karali nodrošināt tā, lai zādzības gadījumā to vieglāk atrast. Un vēl – izdarīt labu darbu, palīdzēt noķert policijai riteņu zagļus. Šāgada trīs mēnešos Rīgas reģionā nozagti jau 162 velosipēdi, tas ir par 52 vairāk nekā pērn šajā laikā. Atrasti vien ap 12% nozagto velosipēdu. 

Tātad ir piektdienas vakars, un Pāvels dzer alu. Kaut kādā veidā viņš tiek pie viena no eksperimentā iesaistītajiem velosipēdiem un sāk braukt Torņakalna virzienā. Pulkstenis rāda 18.58. Tiklīdz ritenis izkustējās no vietas, GPS ierīces sūtītie signāli parādījās interaktīvajā kartē Ir.lv, un bija skaidrs – jāziņo policijai! 

Tobrīd Ir.lv/velofenders lapa uzkārās, jo pārāk daudz cilvēku vienlaikus gribēja redzēt, kurp zaglis brauc. Zaglis, kas kartē redzams kā zils punkts, virzās uz Arkādija parka pusi un plkst.19.03 ir Kokles ielā. Tobrīd jau Ir komanda par zādzību paziņojusi likuma sargiem, nosaucot zagļa kustības virzienu. No plkst.19.03 līdz 19.18 velosipēds nekustas, tad sāk braukt. Dainis no Kurtuesi.lv, kas nodrošināja GPS sakarus, dodas uz notikuma vietu un parāda policijai virzienu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu