Bērza fileja un dvēsele • IR.lv

Bērza fileja un dvēsele

3
SIA Dižmežs valdes priekšsēdētājs Gunārs Mitris: «Tie mūsu partneri, kas iemanījušies izrunāt Dižmežs un zina, ko tas nozīmē, to neaizmirst.»

Mežsaimnieka ķērienu brāļi Gunārs un Edgars Mitri mantojuši jau trešajā paaudzē, bet sava uzņēmuma nosaukumu Dižmežs aizņēmās no bērnu grāmatiņas un iemācīja šo mēles mežģi Eiropas partneriem 

Jēkabpils apkārtnē ir lielākais bērzu īpatsvars Latvijā. Par to 1996.gadā, kad tapa SIA Dižmežs, liecināja Valsts meža dienesta apkopotā informācija. «Tāpēc jau uzņēmuma dibināšanas brīdī skaidri zinājām, uz ko ejam un ko ražosim,» atceras valdes priekšsēdētājs Gunārs Mitris. Atšķirībā no citiem Latvijas kokapstrādātājiem, kas tolaik nodarbojās galvenokārt ar koksnes pirmapstrādi un pārsvarā eksportēja produktus ar samērā zemu pievienoto vērtību, viņi nosprieduši – uzreiz, jau no pirmās dienas, jāsāk ražot mēbeļu sagataves eksportam. Žāvētus, ēvelētus, profilētus koka izstrādājumus. 

Gunārs neslēpj – pirmie četri gadi pagājuši, mācoties un apliecinot sevi globālajā tirgū. Toties tagad viņi ir stabili partneri Eiropas lielākajiem mēbeļu ražotājiem un savu produkciju eksportē arī uz ASV, bet uzņēmuma gada apgrozījums pērn pārsniedzis divus miljonus latu. 

«Mēs neesam milzīgs ražotājs, bet komplekss, vertikāli integrēts uzņēmums, kurš aptver pilnu ražošanas ciklu, sākot ar mežu apsaimniekošanu un beidzot ar visa tajos iegūtā kokmateriāla bezatlikumu pārstrādi,» sarunā vairākkārt uzsver Gunārs. Tieši tas esot viens no viņu panākumu stūrakmeņiem. «Pat zarus mēs sadedzinām savā katlumājā, nodrošinot ar siltumu ražotni un deviņas kaltes.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu