24 stundu bibliotēka • IR.lv

24 stundu bibliotēka

3
Foto — Reinis Hofmanis, F64
Ieva Puķe

Latvijas veiksmes stāsts noder bibliotēku modernizēšanā Indonēzijā, stāsta Geitsu fonda pārstāve Debora Džeikobsa. Viņai šķiet svarīgi, lai ar informāciju pārsātinātajā laikā mēs tomēr nekļūtu par sabiedrību, kurai patiesībā nav zināšanu 

Jebkura dzīve neatkarīgi no tā, kur tā tiek dzīvota, ir vienlīdz vērtīga – šo Bila un Melindas Geitsu fonda labdarības moto patiešām personificē tā darbiniece Debora Džeikobsa. Sen neesmu satikusi tādu intervējamo, kam tik ļoti interesētu ne tikai savas, bet arī pirmo un, iespējams, pēdējo reizi satiktas Latvijas žurnālistes domas. Pie Deboras žaketes atloka – Trešā tēva dēla nozīmīte, kas ikvienam signalizē par brīvu interneta piekļuvi 825 Latvijas publiskajās bibliotēkās. Sejā – draudzīgs smaids. 

No bērnu bibliotekāres amata vairāk nekā 30 gadu laikā uzdienējusi līdz 291 miljonu ASV dolāru vērtā Sietlas publisko bibliotēku modernizācijas projekta vadīšanai, pašlaik Džeikobsa vada Geitsu fonda programmu Globālās bibliotēkas, kas Trešā tēva dēla projektā Latvijā jau ieguldījusi vairāk nekā 20 miljonu dolāru. 

Kā notiek Geitsu fonda iesaistīšanās dažādu valstu bibliotēku darbā?
Kad 1997.gadā Bils un Melinda Geitsi sāka interneta nodrošināšanas programmu Amerikas bibliotēkām, viņi ticēja, ka tas ir tikai sākums starptautiskam projektam. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu