Veļi sauc cīņā • IR.lv

Veļi sauc cīņā

5
Nemiernieku grupas — Dieva pretošanās armijas — vadonis Džozefs Konijs 2006.gadā.

Pēdējās pāris nedēļās par bēdīgi slavenu personu visā pasaulē kļuvis Džozefs Konijs (50 vai 51 gads) – sociālajā vietnē YouTube ievietoto videofilmu par šā nemiernieka bandas zvērībām Āfrikā noskatījušies aptuveni 100 miljoni cilvēku. Interesantu ieskatu Konija taktikā sniedz arī kāds nejauši atklāts dokuments 

Šīs 12 lapas manās rokās nonāca nejauši, kad ierados Ugandā, lai pavadītu tur savu atvaļinājumu un pie reizes vāktu faktus iecerētajai grāmatai. Kādu dienu intervēju bijušos nepilngadīgos karotājus no Džozefa Konija izveidotās Dieva pretošanās armijas, un sarunai pievienojās arī kāds bijušais augsta ranga loceklis no šā militārā grupējuma. Rokās viņš turēja nosmulētus, saburzītus papīrus. Man par pārsteigumu, tie izrādījās diezgan sulīgs labi informēta cilvēka skatījums uz vienu no pasaulē visvairāk meklētājām, arī dīvainākajām, personām. 

Jau 2005.gadā Starptautiskā krimināltiesa izsniedza Džozefa Konija aresta ordeni par viņa bandas organizēto bērnu nolaupīšanu Ugandas ziemeļu rajonos gan no ciemiem, gan no valdības ierīkotajām bēgļu nometnēm. Konijs neprasīja izpirkuma maksu. Šie nepilngadīgie kļuva par jaunu «degvielu» nežēlīgajā un šķietami bezgalīgajā nemiernieku karā ar Ugandas valdību un konkurējošām nemiernieku bandām Sudānas dienvidos. Tas viss sākās jau 80.gadu vidū. 

Zēni kļuva par kareivjiem, bet meitenes tika liktas pie mājas darbiem un, sasniedzot pubertāti, kļuva par kustamo mantu gan paša Konija, gan citu viņa armijas kareivju seksuālajām izpriecām. Pieklājības pēc viņas tika sauktas par sievām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu