Tālredzības tests • IR.lv

Tālredzības tests

2
Foto: Zane Bitere, LETA
Inta Lase

«Pasaules fašistu salidojuma» režisori cenšas Latvijā iedabūt ekstrēmistus no ārzemēm, tikmēr pašmāju politiķi pirms 16.marta izbrauc no valsts

Leģionāru piemiņas diena, kas jau vairākus gadus ir starptautiski skandalozākais datums Latvijas politiskajā kalendārā, arī šopavasar ir pārbaudījums politiķu un tiesībsargu tālredzīgumam. Valsts augstākie vadītāji jau izpildījuši savus «mājasdarbus», bet tas, cik sekmīgas būs drošības iestādes, atklāsies tikai 16.martā pie Brīvības pieminekļa, kur šogad pieteikts rekordliels pasākumu skaits – septiņi! 

Skinhedu salidojums?
Uzsaukumu aktīvai darbībai 16.martā šogad ne Draugiem.lv, ne tviterī un Facebook nav daudz. Taču, rūpīgāk pameklējot, uzpeld profili, kurus dekorē kāškrusti vai nacistu sveicienā izstieptas rokas. Uzrunātie puiši neatsaucas un arī virtuālās dienasgrāmatas neraksta. Līdzīgu lapu netrūkst arī krievu valodā, tikai tur svastikas vietā – sarkanā zvaigzne, sirpis un āmurs. Arī «mobilizējošas» dziesmas internetā skan abās valodās, vēlreiz apstiprinot savienoto trauku principu, kas jau gadiem vērojama Latvijas radikāļu scēnā. «Provokācijas iespējamas no abām pusēm,» saka Cilvēktiesību centra vadītāja Anhelita Kamenska, kas ilgstoši pētījusi radikāļus, un atgādina – gan labējās, gan arī kreisās organizācijas ir nelielas un vājas, to aktīvisti jau gadiem nav mainījušies. Acīmredzot tieši tāpēc šogad briedis plāns piesaistīt būtiskus papildspēkus no ārvalstīm. 

Labējā flangā redzamākie radikāļi ir pērkoņkrustieši Igora Šiškina vadībā. Viņš interviju atsaka un paziņo – nekādas nekārtības celt negrasoties, tāpat arī viņa ārvalstu viesi, ja vien tiem vispār izdosies ierasties Latvijā. Kādi viesi, no kurienes, cik lielā skaitā – par to Šiškins negrasās stāstīt, taču neoficiāli ir zināma iecere uz Rīgu uzaicināt radikāļus no Ukrainas, Vācijas un Lietuvas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu