Kāds ir «plāns B» • IR.lv

Kāds ir «plāns B»

4
Šogad Eiropā gaidāmās stagnācijas dēļ Latvijas kopprodukts var augt tikai par 1—2%, tāpēc šādā situācijā drošākā stratēģija ir meklēt noieta tirgus, kuros izaugsme ir straujāka vai vismaz stabilāka.

Latvijas uzņēmumu drošākie balsti ir jauni eksporta tirgi, uzlabota efektivitāte un aizvadītajā krīzē noņemtās rozā brilles 

Pērn decembrī, neilgi pirms kārtējā vēsturiskā Eiropas līderu sammita par eiro nākotni, medijus pāršalca ziņas par to, ka lielās korporācijas gatavo «plānu B» gadījumam, ja eiro sabruktu. Tagad runas par iespējamo eiro krahu ir mazliet pieklusušas, tomēr pilnīgi nevar noliegt iespēju, ka no eirozonas var izkrist kāda no dalībvalstīm. Arī Latvijā uzņēmumi ir apsvēruši, ko nozīmētu šāds jauns finanšu sistēmas satricinājums, tomēr lielākā daļa šogad pasaules galu negaida. 

Krīzes izmācīti
Bažas par eiro nākotni pērn daudzreiz uzjundījušas versijas par to, kā negatīvākais scenārijs ietekmētu pasaules ekonomiku. Nemitīgās spekulācijas ap šo tematu pērn finanšu tirgos radīja spriedzi un palielināja dažu valstu – Portugāles, Spānijas, Itālijas, Īrijas un Grieķijas – valdību parādzīmju cenas, liekot analītiķiem rēķināt, vai šīs valstis izdosies glābt un cik naudas būtu jāaizdod, lai tās spētu finansēt savas saistības. Eirozonas nestabilitāte būtiski ietekmē arī Latvijā strādājošos uzņēmumus. Jo finanšu tirgos augstākas valstu parādzīmju likmes, kas finanšu pasaulē tiek uzskatītas par bezriska ieguldījumiem, jo augstākas procentu likmes arī bankas vēlas par saviem aizdevumiem. Turklāt runas par kārtējo krahu, kamēr daudziem ļoti spilgtā atmiņā ir globālā finanšu krīze 2008.gadā, ietekmē patērētāju un uzņēmēju noskaņojumu. Visi kļūst piesardzīgāki. Iedzīvotāji izvēlas mazāk tērēt, uzņēmēji – mazāk investēt, naudas aprite samazinās, līdz ar to rūk kopējā ekonomiskā aktivitāte. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu