Bilingvālā meitene • IR.lv

Bilingvālā meitene

1
Foto — Gatis Gierts, F64
Anda Burve-Rozīte

Rīgas Krievu teātra aktrise, pagājušās sezonas labākās jaunās skatuves mākslinieces titula ieguvēja Dana Čerņecova (26) stāsta, vai ies uz referendumu un ko vēlas sniegt sabiedrībai un arī sagaidīt no tās 

Saņemot Spēlmaņu nakts balvu, jaunā aktrise Dana Čerņecova no Rīgas Krievu teātra skatuves, kur notika ceremonija, cita starpā teica arī vārdus: «Davaitje žitj družno!» Dzīvosim draudzīgi. Viņas sacītais tobrīd bija aicinājums lieliem un maziem teātriem Latvijā veidot kopējus projektus, tiešā un pārnestā nozīmē pārkāpt ierastās robežas. Taču referenduma par otru valsts valodu kontekstā jaunās aktrises uzsaukumam saredzama dubultjēga. «Daudz esmu domājusi par šo jautājumu, man ir, ko teikt!» emocionāli atsaucās jaunā skatuves māksliniece, aicināta uz interviju. Danas skatījums sakņojas personīgajā pieredzē, kas saistīta ar viņas ģimeni. 

Vai jums vairāk ir latviešu vai krievu draugu, un vai vispār šādā veidā draugus uzlūkojat – pēc nacionalitātes?
Manā draugu un paziņu lokā vairāk ir latviešu. Mācījos ar latviešiem Kultūras akadēmijā. Biju Mihaila Gruzdova kursā, Dailes teātra 9.studijā. Sākām mācīties divdesmit viens, pabeidzām 17 cilvēki. Skaitiet – jau sešpadsmit draugi! Ar viņiem kopā studēju piecus gadus, mīlu viņus. Mēs nospēlējām trīs diplomdarba izrādes Dailes teātrī. Tur savukārt iepazinos ar Dailes teātra aktieriem. Arī ar Nacionālā teātra aktieriem man ir labas attiecības, jo studējot visu laiku esmu grozījusies teātra vidē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu