Dieva bundzinieks • IR.lv

Dieva bundzinieks

8
Klīnikas EGV līdzīpašnieks un galvenais ārsts Voldemārs Lejiņš ir Latvijā pirmo 1997.gadā dzimušo mēģenes bērnu «autors».
Ieva Puķe

Klīnika EGV tikt pie bērniņa ik gadu cenšas palīdzēt 200 pāriem, trešdaļa no tiem ir ārzemnieki 

Reproduktīvās veselības klīnikā EGV uz katriem Ziemassvētkiem notiek loterija: atkarībā no aizvadītā gada finansiālajiem rādītājiem darbinieki izlozē 5-10 iestādes reģistros atrodamus pārus, kam par velti veiks ārpusķermeņa apaugļošanas procedūru. «Tie, kas nāk bez maksas, pārsvarā paliek stāvoklī,» ārstniecības iestādes galvenais ārsts Voldemārs Lejiņš runā daudzskaitlī, tā norādot, ka neauglības problēma vienlīdz attiecināma uz sievietēm un vīriešiem. 

Šādi viņš arī iezīmē nenovērtējamo psiholoģijas lomu bērna ieņemšanā. Pēdējās olimpiskajās spēlēs kalnu slēpošanas trasē ārsts skatījies uz meiteni, kas divus metrus pēc atraušanās no starta platformas «pārdegusi» –  izstājusies no sacensībām. Viņa šim brīdim bija gatavojusies četrus gadus! Tieši tāpat mēdzot būt ar pāriem, kas grib tikt pie bērniņa. «Es neesmu Dievs,» dakteris Lejiņš pasmaida. «Tas viss ir tik saprotami un tik nesaprotami. Tu paņem no šīs kannas prezidentu vai olimpisko čempionu, atsaldē…,» viņš saka, pamanot, ka mans skatiens apstājies pie 50 litru rezervuāriem, uz kuriem rakstīts «Embriji». Tāpat kā citās līdzīgās klīnikās visapkārt pasaulei, šajos rezervuāros mīnus 196 grādu temperatūrā šķidrajā slāpeklī uzglabā mēģenē veiksmīgi radītus embrijus, kas kaut kādu iemeslu dēļ nav bijuši vajadzīgi, bet ko vecāki varētu izmantot tuvākajā nākotnē. 

Ar Nobela kvalitāti
Britu zinātnieks Roberts Edvardss pirms gada saņēma Nobela prēmiju par atklājumu, kas pasaules uzmanību izpelnījās pēc Luīzes Braunas dzimšanas 1978.gadā. Luīze ir visu laiku slavenākais «mēģenes bērns». Ārpusķermeņa apaugļošanas procedūra IVF, kas Latvijā pirmoreiz tika veikta 1995.gada novembrī, tagad jau kļuvusi par rutīnu četrās klīnikās. Tomēr tieši Voldemārs Lejiņš ir pirmo 1997.gadā dzimušo mēģenes bērnu «autors» mūsu valstī. Viņa klīnikā joprojām strādā arī embrioloģe Daina Majore, kas bijusi ārstam blakus kopš pirmās procedūras. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu