Labajam jāuzvar • IR.lv

Labajam jāuzvar

5
Gluži ticama šķiet versija, ka uzbrukums žurnālistam tika organizēts cita iemesla dēļ un nelegālais alkohols ir tikai izkārtne.

Gundars Matīss ir vienīgais žurnālists, kas pēc neatkarības atjaunošanas Latvijā gājis bojā profesijas dēļ. Varmācības pasūtītājs nav atklāts joprojām. Gundara meita Liene grib turpināt tēva darbu

Liepājā 28.novembra rīts šogad pienāca tumšs un drūms. Visu nakti nikni krāca jūra un trakoja vējš, plēsdams jumtus, lauzdams zarus, neļaudams kuģiem ienākt ostā. Neatceros, kāds bija laiks 28.novembrī pirms desmit gadiem, bet manam kolēģim Gundaram Matīsam tas nebija labvēlīgs. Todien izdzisa viņa dzīvība. 

Pirms tam Gundars 13 dienas nogulēja komā. Tā arī nepamodās. 35 gadus vecais Liepājas reģionālā laikraksta Kurzemes Vārds žurnālists tika smagi piekauts mājas kāpņutelpā, atgriežoties no darba 15.novembra vakarā. Kāds vīrietis viņu apdullināja ar sitienu pa galvu un tad jau gulošu turpināja dauzīt ar koku, līdz iztrūkās no kaimiņa vērtām durvīm un pazuda tumsā. 

Pirms tam ilgāk nekā mēnesi Gundars tika izsekots pie redakcijas un citur pilsētā, izpētot dienas gaitas un paradumus. Kāds bija devis rīkojumu viņu «pārmācīt» par to, ka viņš pēta lietas, kurās nevajadzētu bāzt žurnālista degunu. Tobrīd, 2001.gada novembrī, mēs gan par to vēl neko nenojautām. To, ka žurnālists ir piekauts, zināja visi, bet kāpēc – varēja tikai minēt, jo Gundars bija noslēgts un par viņa atklāto varēja uzzināt tikai tad, kad pabeigtie raksti parādījās avīzē. Diemžēl arī tagad, desmit gadus pēc Gundara Matīsa nāves, kad viņa sitējs un tā uzkūdītājs jau ir izcietuši piespriesto sodu un atgriezušies brīvībā, mēs joprojām nezinām, kas patiesībā pieprasīja izrēķināties ar žurnālistu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu