Atbildības koalīcija • IR.lv

Atbildības koalīcija

4
Pauls Raudseps

Lielāka uzmanība veltīta tautas vēlētam prezidentam nekā 2012.gada budžetam

Ja vēl pēdējā brīdī topošajai koalīcijai pēkšņi nepārbrauks tanks, tad nākamnedēļ gaidāma jaunās, jau trešās Valda Dombrovska vadītās valdības apstiprināšana. Pēc dažādiem negaidītiem pavērsieniem sarunu gaitā Vienotība, Zatlera Reformu partija un Nacionālā apvienība ir atgriezušās pie vienīgās loģiskās šajā Saeimā izveidojamās valdības, pie «tiesiskuma koalīcijas», kura pēc Zatlera pieteiktā kara oligarhiem guva nepārprotamu vēlētaju vairākuma atbalstu.

Taču tas, ka valdībā pirmo reizi kopš 90.gadiem nebūs nevienas ar oligarhiem cieši saistītas partijas, ir tikai viens, lai arī būtisks, priekšnoteikums Latvijas pārtapšanai par stabili augošu valsti, kura pati spēj gan noteikt sev attīstības kursu, gan tikt galā ar savām grūtībām.  Partiju «vienošanās par reformu un tiesiskuma koalīcijas un valdības izveidi» atrodama virkne nozīmīgu tālāko soļu šajā virzienā. Daudzi ir atbalstāmi, daži nav (tajā skaitā Zatlera Reformu partijai tik svarīgais tautas vēlētais prezidents), bet gandrīz visi ir vidējā vai ilgtermiņa mērķi, tādi, kurus nevarēs sasniegt ātrāk par 2013. vai 2014.gadu.

Taču tieši nākamajā gadā Latvijai stāv priekšā ļoti būtisks izaicinājums, kurš var noteikt valsts attīstības vektoru uz ilgu laiku. Tas ir 2012.gada budžets, ar kura pieņemšanu un izpildi saistās gan starptautiskā aizdevuma programmas pabeigšana, gan Latvijas spēja veiksmīgi izkļūt cauri gaidāmajam pasaules ekonomiskajam negaisam. Nākamajā gadā Latvijai ir jāspēj pierādīt, ka no iepriekšējās krīzes esam iznākuši gudrāki un stiprāki. Ka spējam atbildīgi pārvaldīt savu budžetu. Ka izdarīsim visu un vēl nedaudz vairāk, lai 2012.gada ekonomiskie rādītāji, pēc kuriem tiks vērtēta mūsu gatavība iestāties eirozonā, atbilstu visiem Māstrihtas kritērijiem. Tikai tādā gadījumā topošā valdība būs izdarījusi pašu svarīgāko darbu, lai nodrošinātu valsts turpmāko attīstību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu