Pasaules ātrākais zāģis pie Gaiziņa • IR.lv

Pasaules ātrākais zāģis pie Gaiziņa

4
Latvāņu dibinātājs Laimonis Onzuls un viņa meita, tagadējā uzņēmuma īpašniece Linda Grīnberga.

Lai nopirktu pirmo lentzāģi, Laimonis Onzuls aizņēmās naudu no visiem paziņām un ziedoja arī jaunākās meitas piedzimšanas pabalstu. Tagad Latvāņi izpletušies teju visā Eiropā 

Mēs patiesībā esam ģimenes uzņēmums, – norunājot tikšanos, pa telefonu man saka Laimonis Onzuls. «Pašlaik to pārņēmusi meita, bet ražošanā strādā arī dēls.» Taču tas nenozīmē, ka uzņēmums ir neliels. Izbraucot cauri Bērzaunei, skatam paveras pļava, pilna ar lielām nomaļu kaudzēm. Tad pats uzņēmums kalnā un baļķi, ar kuriem pilna ikviena daudzmaz piemērota vieta. «Man jau pārmet par tiem nomaļiem,» vēlāk skaidro Laimonis. Pļavā tie krājoties tāpēc, ka iekavējusies jaunās miljona latu vērtās skaidu pārstrādes līnijas palaišana. Tās plānotā jauda būs četras tonnas sausu skaidu stundā, un nomaļi ātri vien no pļavas pazudīs, pārtopot skaidu briketēs un granulās, no kurām tikai maza daļa paliek Latvijā. Lielāko daļu eksportē uz Lietuvu, Igauniju, Dāniju. Strādājot divās maiņās, ražotnē mēnesī pārstrādā līdz četriem tūkstošiem kubikmetru priežu baļķu, saražojot vairāk nekā 1500 kubikmetru logu brusu, kas ir Latvāņu pamatprodukcija. 1994.gadā viņi 15 uzņēmumu konkurencē sākuši kā priekšpēdējie mazākie, bet tagad bērzaunieši iekļuvuši lielāko trijniekā. 

«Loga rāmju brusas ir Rietumeiropā ļoti pieprasīts nišas produkts. Vienu brīdi vācieši bija uzmetušies par galvenajiem tā izplatītājiem, varbūt tāpēc Latvijā to uzņēmumu ir tik daudz?» prāto Laimonis. 

Savukārt viņa meita un tagadējā SIA Latvāņi īpašniece Linda Grīnberga, raksturojot uzņēmuma attīstības stratēģiju, saka: «Nereti, lai iekarotu tirgu, kokapstrādes uzņēmumi maina vai dažādo savus izstrādājumus. Mēs esam gājuši citu ceļu. Palikdami uzticīgi vienam un tam pašam produktam, nepārtraukti esam attīstījuši un pilnveidojuši ražošanu.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu