Lidlauks ar stikla skrejceļu • IR.lv

Lidlauks ar stikla skrejceļu

6
Uzņēmuma ideju ģenerators un stratēģis Zamuels Zalmansons ar stiklšķiedras kompozītmateriāla siju.

Neapledojošu ceļa segumu no stiklam līdzīga materiāla ražo Salaspils uzņēmums Rišon Inter. Viņi savā nozarē ir starp pasaules līderiem 

Kas kopējs cilvēces vēsturē vecākajai būvei – Džosera piramīdai Ēģiptē un Rīgas Domam? Tās ir Salaspilī ražotās stiklšķiedras kompozītmateriālu sijas, kuru dēļ pirms četriem gadiem izdevās iekļūt piramīdā un šovasar glābt Domu. 

Šī tehnoloģija ASV pazīstama jau gadus piecdesmit. Izstrādāta NASA laboratorijās un paredzēta kosmosa pētniecībai, tā drīz vien iekaroja paliekošu vietu sadzīvē. Par metālu piecreiz vieglākais kompozītmateriāls ir gandrīz tikpat izturīgs kā tērauds, bet tam nekaitē mitrums, to nespēj saēst skābes un neietekmē krasas temperatūru svārstības vai ultravioletais starojums. Līdzīgi kā koks, tas nevada elektrību, bet nedeg un nepūst. Būdams teju mūžīgs, tas apvieno sevī gandrīz visu cilvēkam zināmo materiālu labākās īpašības, tomēr pēc ķīmiskā sastāva visvairāk līdzinās stiklam. Tādam, kuru nav iespējams sasist, tāpēc no tā var ražot visdažādākos būvmateriālus.

Latvijā pionieri
«Tikai nerakstiet, ka tas ir nezin kāds jaunums vai 21.gadsimta izgudrojums. Jaunums tas ir šeit – pie mums,» saka Rišon Inter valdes locekle un līdzīpašniece Natālija Zalmansone, kura vada ražošanas procesu, kamēr viņas vīrs un uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Zamuels Zalmansons ir ideju ģenerators un stratēģis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu