Rūperts, renstele un patiesība • IR.lv

Rūperts, renstele un patiesība

3
Rebeka Bruksa, britu bulvāru preses rudmatainā ķeizariene.
Rita Ruduša

Iesākumā tas bija stāsts par mediju magnātam Rūpertam Mērdokam piederošo britu tabloīdu News of the World, kurš pārkāpa ētikas un, iespējams, likuma normas, lai tiktu pie sensacionālas un ienesīgas ziņas. Bet divu nedēļu laikā stāsts izauga līdz samezglotai sāgai, kas cēlusi gaismā daudz neērtu patiesību par korupciju Londonas policijā, varas un mediju attiecībām, plikumu un asiņu pieaugošo proporciju avīžu slejās un bulvāru preses lomu demokrātijā

Bulvāru avīzēm Anglijā ir sirsnīga palama – rensteļu prese (gutter press). Un rensteļu avīžniecības vecmāmiņa News of the World (NW) tagad patiešām ir renstelē vārda burtiskā nozīmē – 168 gadus vecā svētdienas avīze tika slēgta 10.jūlijā jeb nedēļu pēc tam, kad dienasgaismu bija ieraudzījušas ziņas par to, ka NW nolīgtais privātdetektīvs 2002.gadā bija uzlauzis pazudušās meitenes Millijas Dauneres mobilā telefona balss pastu un izdzēsis dažus ziņojumus, lai atbrīvotu vietu jauniem ierakstiem, tādējādi liekot meitenes vecākiem maldīgi domāt, ka meitene varētu būt joprojām dzīva (Millijas līķis tika atrasts sešus mēnešus pēc pazušanas).  

Par Milliju sabiedrībai pastāstīja The Guardian pētnieciskie žurnālisti, un pēc raksta publicēšanas teju vai fiziski varēja sajust kolektīvā neticībā aizturēto elpu – kā gan var ložņāt pa pazudušas pusaudzes privāto pastu? Taču patiesībā par to, ar kādām metodēm «rok» rensteļu prese, jau gadiem ilgi bija zinājuši (vai nojautuši) gan žurnālisti, gan politiskā elite, gan arī lasošā publika. 

«Viens no vispārsteidzošākajiem šo dienu notikumiem bija tik daudzu paustais šoks un riebums. Visas [publiskās personas] ļoti labi zināja par praksi, kas gadiem ilgi piekopta Mērdoka vadībā,» komentārā The Independent saka rakstniece Mārgareta Drabla.   

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu