Čīkstētāji un klusums • IR.lv

Čīkstētāji un klusums

5
Aktieri Mārtiņš Brūveris un Jānis Vimba izrādē spēlē latviešu puišus, kuri nolēmuši apaugļot pēc iespējas vairāk latviešu sieviešu, lai uzlabotu valsts demogrāfisko stāvokli. Foto — Gunārs Janaitis

Nacionālā teātra jaunā izrāde Čīkstošais klusums jautā, kur meklēt kompromisu starp mīlu, dabisku kaislību un vēlmi ērti dzīvot 

Kopš neatkarības atjaunošanas iedzīvotāju skaits Latvijā katru gadu samazinās. Par to mūs ir brīdinājuši sociālantropologi, sabiedriskās domas pētnieki, pēdējā laikā arī profesionāli demogrāfi un pat jaunieši no TV spēlēm. Šķiet, ka jautājums ir ārkārtējs un prasa īpašu pieeju, uzmanību un attieksmi. Šķiet, ka jautājums prasa tūlītēju risinājumu vai vismaz skaidras atbildes, kas jādara, lai Latvijā pēc pāris gadiem būtu cilvēki. Nacionālais teātris ir veltījis īpašu izrādi, lai aicinātu padomāt par atbildību, kas mums jāuzņemas mūsu nācijas pastāvēšanai. Atcerēsimies 90.gadu dziesmas ar tekstiem «vairosimies Latvijai», «sekss ir labs, ja to dara mam’s un paps» u.c. Vai šīs sēklas būs kritušas auglīgā zemē? 

Man pēc Čīkstošā klusuma radās vairāki jautājumi: ko autori cenšas panākt ar izrādi, cik mākslinieciski augstvērtīga ir šī komēdija un vai mani tā uzrunā? Pirmais jautājums varētu būt skaidrs no aicinājuma izrādes bukletā valstsvīriem padomāt par to, lai latvieši arī turpmāk būtu sastopami Latvijā. Otrajā jautājumā varu teikt, ka daudzas epizodes izrādē pārsteidza ar asprātīgu, trāpīgu un dzēlīgu humoru. Trešajā jautājumā mans viedoklis varētu šķist vērtīgs arī kādam citam, tāpēc tas prasa plašāku iztirzājumu. 

Komēdija teātrim ir žanrs, kurā var risināt aktuālus jautājumus, par spīti tam, ka latviešu publikai (vismaz man) daudz pieprasītākas šķiet drāmas. Varētu pat teikt, ka latviešu teātrī sākas zināma komēdijas renesanse, kas īpaši uzrunā skatītāju ar politiska un sabiedriska rakstura problēmām. Manas mātes savulaik iemīļotā izrāde Ar būdu uz baznīcu ir izcils piemērs šā žanra spējai aizraut cilvēkus ar ikdienas problēmu apskatīšanu. Vai, no otras puses, visa komiskā būtība taču ir spējā paskatīties uz ikdienas lietām no cita skatpunkta, kā tas tiek darīts JRT izrādē Garā dzīve. Arī Čīkstošajā klusumā valda vienkāršība, sadzīviskums, pat bērnišķība, kas pietuvina sižetu latvieša ikdienai. Tas ir viens no uzrunājošajiem elementiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu