Bērni eksportam • IR.lv

Bērni eksportam

4

Ik gadu no Latvijas uz ārvalstīm tiek apdotēti vairāk nekā simt bērnu – mazuļi ir pieprasīti un viegli pieejami

Pēdējo desmit gadu laikā Latvija turpina zaudēt ne tikai nedzimušos, bet arī jau dzimušos bērnus, jo vairākums adoptēto mazuļu nonāk ārvalstīs, nevis atrod ģimeni Latvijā. Proporcionāli iedzīvotāju skaitam Latvija jau ilgstoši ir ES līdere bērnu adopcijā uz ārzemēm. Izskatīšanai valdībā sagatavoti jauni grozījumi Civillikumā, kas šo procesu var vēl veicināt.

Liekie bērni
19 220 jaundzimušo, 29 970 mirušo – tāda ir Latvijas demogrāfiskā bilance 2010.gadā. Tātad izmirstam ar ātrumu aptuveni 30 cilvēku dienā. Tajā pašā laikā valstī ir tūkstošiem bērnu, kas izrādās lieki. Lielākajai daļai vecāki nav miruši vai slimi, bet gan sociāli degradējušies un tāpēc zaudējuši bērna aprūpes vai aizgādības tiesības.

Par 2010.gadu statistika vēl nav apkopota, bet 2009.gadā Latvijā bija 8709 šādi «liekie» bērni. Iespējams, šis skaits neatspoguļo patieso ainu, jo pašvaldības, kas izveido un finansē bāriņtiesas, nereti ir ieinteresētas novilcināt aprūpes tiesību atņemšanu, ja nu ir noticis tā, ka jauns mazulis nācis pasaulē ģimenē, kurai jau atņemtas tiesības rūpēties par vecākiem bērniem (jo tad pašvaldībai jāmaksā par šiem jaundzimušajiem, kuri nonāk sabiedrības aprūpē).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu