Bijušais čekists iepērkas • IR.lv

Bijušais čekists iepērkas

2
Aleksands Ļebedevs ar viešņu ierodas uz labdarības pasākumu Londonā šāgada februārī. Šis bija izņēmums, jo parasti viņš dod priekšroku neuzkrītošam apģērbam un Converse kedām. Foto — AFP/LETA
Rita Ruduša

Vecās gvardes avīžniekiem ir depresija. Reklāma pārtek uz internetu, metiens krītas, jaunieši nelasa, pensionāri nevar atļauties – vienvārdsakot, avīžu laikmets ir tuvu beigām. Bet Aleksandrs Ļebedevs (50) šādai diagnozei nepiekrīt. Par sviestmaizi nopircis trīs britu avīzes un pirms pāris nedēļām tirgū palaidis ceturto, bijušais čekists grib pierādīt, ka avīzes joprojām var plaukt

Valsts drošības komitejas pulkvežleitnanta Aleksandra Ļebedeva galvenais pienākums, strādājot PSRS vēstniecībā Londonā par «ekonomikas atašeju», bija lasīt vietējās avīzes, lai uzzinātu, ko tās raksta par Padomju Savienību. The Times, The Guardian un pārējā britu kvalitatīvā prese par PSRS tolaik (80.gadu beigās) rakstīja daudz, tāpēc darba netrūka. Visticamāk, jaunā spiega darba aprak­stā bija arī citi, mazāk pievilcīgi punkti, taču par tiem Ļebedevs šodien nerunā, jo, būdams kaislīgs lasītājs, apzinās laba stāsta vērtību. «Viņš lasīja avīzes, iemīlējās kvalitatīvajā žurnālistikā un vēlāk atgriezās, lai to glābtu,» ir nenoliedzami labs stāsts, kas kļuvis par oficiālo versiju tam, kā čekists, miljardieris un filantrops ieguva vietu pie ietekmīgo britu preses īpašnieku galda.     

Jāsāk ar atkāpi, ka laikā starp britu avīžu lasīšanu un pirkšanu viņam bija veiksmīga biznesa desmitgade. Ļebedevs sāka ar nelielu banku, kura izdzīvoja 1998.gada Krievijas krīzē, tad nopirka Krievijas lidsabiedrības Aeroflot un gāzes monopola Gazprom akcijas, iegādājās vairākas viesnīcas un vienu zemnieku saimniecību, kas veiksmīgi audzē kartupeļus.

Pašreizējā recesija viņa turību ir nedaudz iedragājusi, taču Ļebedevs to – vismaz ārēji – uztver mierīgi. «Manu dzīvi šie zaudējumi nekādi neietekmē,» viņš teicis intervijā The Guardian. Mediju hobijam, kuru ļauj uzturēt ienākumi no bankas, kartupeļiem un lidmašīnām Ļebedevs vispirms pievērsās Krievijā. Viņam pieder nikni neatkarīgā avīze Novaja Gazeta, kurā savulaik strādāja žurnāliste Anna Poļitkovska, kas tika nogalināta. Krievijā avīze nenes ienākumus, jo reklāmdevēji baidās likt reklāmas izdevumā, kurš kritizē Kremli (vismaz avīzes īpašnieks ir pārliecināts, ka tas tā ir), un Ļebedevs to uztur no savas kabatas. Ļebedevs apgalvo, ka naudas pelnīšana nav viņa mērķis: «Nav runa par naudas pelnīšanu. Runa ir par naudas tērēšanu labiem darbiem.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu