Laika apstākļu policija u.c • IR.lv

Laika apstākļu policija u.c

7
Pauls Bankovskis
Pauls Bankovskis

Peidžeru centrāles operators, mašīnrakstītāja, tvaika lokomotīves kurinātājs – ir daudz profesiju, kas reizēm strauji, citkārt pavisam nemanot kļūst par daļu no pagātnes. To vietā rodas citi arodi, bieži saistīti ar iemaņām, tehnoloģijām vai vajadzībām, kas vēl pirms gadiem desmit, divdesmit šķita zinātniskā fantastika. Korporatīvā bloga autore, fitnesa instruktors un veikborda treneris – tie ir tikai daži no šīs kompānijas

Cenšoties izprast, kāda varētu būt dzīve pēc 20 gadiem, britu domnīcā Fast Future Research tika izveidots 21 iztēlotas nākotnes profesijas saraksts. Tajā bija apkopotas «nākotnes vakances», kuru pagaidām nemaz nav. Veidojot sarakstu, tika ņemtas vērā dažādas globālās attīstības tendences un prognozes – iespējamā tehnoloģiju attīstība, demogrāfiskie rādītāji un sabiedrības novecošana, klimata pārmaiņas, dabisko resursu izsīkšana, pārmaiņas ekonomiskajās un politiskajās norisēs u.tml.

Šāgada janvārī tika publicēts aptaujas gala ziņojums. Pētījums bija daļa no kampaņas Science: [So what? So everything] (Zinātne: [Kas par to? Viss par to]). Tās mērķis bija veicināt sabiedrības interesi par zinātni un inženierzinībām, kā arī uzsvērt šo jomu nozīmi Lielbritānijas nākotnē.

Par vispopulārāko nākotnes profesiju aptaujā tika atzīts vecumdienu labklājības konsultanta arods (iespējamais profesijas «parādīšanās» laiks – 2010.gads). Šī profesija minēta arī kā tāda, kas varētu nest nozīmīgākās pārmaiņas cilvēku veselībā un labklājībā kopumā. Par visnepopulārāko karjeras izvēli tika atzīts karantīnas piemērotāja arods (2030.gads) – šīs profesijas pārstāvjiem būs jāierobežo cilvēku kustība, piemēram, epidēmiju laikā. Par videi nozīmīgāko tika atzīta klimata izmaiņu novēršanas speciālista profesija (2015.gads), par vislabāk atalgoto visā pasaulē, pēc aptaujāto domām, varētu kļūt nanomediķi (2025.gads), bet par prestižākajām profesijām varētu uzskatīt kosmiskos pilotus, arhitektus un gidus (2015.gads), jo jau tagad notiek visai veiksmīgi kosmiskā tūrisma attīstīšanas eksperimenti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu