Ar Lauru. Bez Terēzes • IR.lv

Ar Lauru. Bez Terēzes

5
Jeļena ar meitu Lauru, kurai septembrī nosvinēja gada jubileju. Stāvoklī viņa palika sociāli terapeitiskā mājā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. «Prezervatīvi tur bija, un mums stāstīja par drošību. Es pati gribēju bērniņu». Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64
Ieva Alberte

Kas notiek, ja sievietei ar garīgiem traucējumiem piedzimst bērns? Divi atšķirīgi gadījumi apliecina, ka arī risinājumi var būt pilnīgi pretēji: Jeļena meitu audzina pati, savukārt Mārīte savu bērnu var satikt reizi nedēļā

Šis ir ļoti personisks stāsts. Kad man bija gadi desmit, uz jautājumu – no kurienes tu esi? – drusku sameloju. Mana dzīvesvieta rajonā bija pazīstama ar palīgskolu jeb internātskolu. Negribējās to teikt.Tagad ar šo vietu lepojos, jo tā ir netipisks integrācijas paraugs – vairākus skolēnus pēc skolas beigšanas savās lauku saimniecībās uzaicina strādāt apkārtnes saimnieki. Tikpat labi absolventus varētu ievietot pansionātos, taču vietējie novērtē viņu labdabīgumu un strādīgumu. Arī manās mājās. Un kaimiņmājās, kur savulaik dzīvoja Mārīte.

Viņai patīk adīt. Uz Ziemassvētkiem Mārīte man uzdāvināja zeķes un uz šokolādkastes vāka iekšpuses bija uzrakstījusi apsveikumu. Kad viņas saimniecei vajadzēja pārcelties pie meitas, jo māju atguva īpašnieki, Mārīte devās dzīvot uz kaimiņpagastu pie sava drauga Kārļa. Palika stāvoklī, piedzima bērns, un sākās problēmu gūzma – kur tādu ģimeni likt. Bērnu ievietoja audžuģimenē.

Gribēdama palīdzēt, apzvanīju dažādas sociālās iestādes cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un secināju, ka tāda speciāla centra nav un arī nevienā sociālajā iestādē nav ļauts uzturēties sievietei ar bērnu. Iestāžu vadītāji rosināja žurnālam Ir par to rakstīt un aizkadrā skaidroja, ka ir spīlēs – viņi stāstot klientiem par izsargāšanos un uzmanot, lai tas nenotiek, tajā pašā laikā rīkojas neētiski pret personu, kurai ir tiesības uz ģimenes dzīvi. Esot pat zināmi gadījumi, kur ikdienas zāļu devā iekļautas pretapaugļošanās tabletes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu