Atslēgt nevar tiesāt • IR.lv

Atslēgt nevar tiesāt

4
Ilustrācija — Kārlis Dovnorovičs
Pauls Bankovskis

Interneta adrešu melnajos sarakstos iekļūt nav grūti, kā nesen pārliecinājās tūkstošiem klientu Latvijā. Daudz grūtāk ir no tiem izkļūt, vēl grūtāk – pierādīt savu nevainību. Jo īpaši, ja presē parādās sensacionālas ziņas par Latviju kā mēstuļu jeb spama lielvalsti

Internetā nav visaptverošu kārtības uzraudzības institūciju. Tieši šāds necentralizēts iekārtojums internetam pārsteidzoši īsā laikā ir ļāvis attīstīties par to, kas tas ir – miljoni pasaules iedzīvotāju strādā, izklaidējas, sazinās cits ar citu, jā, var teikt, ka pat dzīvo šajā virtuālajā pasaulē. Taču interneta uzbūves šķietamajā anarhismā, kur likumus diktē vienīgi elektroniskās saziņas protokoli un tehnoloģiski risinājumi, ir savi trūkumi – par to iznāk pārliecināties brīžos, kad arī virtuālajā pasaulē rodas nepieciešamība novilkt robežu starp atļauto un aizliegto, labo un ļauno. Par to, cik tas var būt sarežģīti, jūnija sākumā varēja pārliecināties arī liels skaits interneta lietotāju no Latvijas – viņu elektroniskā pasta vēstules vairs nenonāca pie adresātiem. Elektroniskā pasta serveru adreses bija iekļautas starptautiskā interneta ļaundaru melnajā sarakstā, un daudzi ārvalstu serveri šos sūtījumus «uzskatīja» par mēstulēm. Kāpēc tā notika un kā atkal neuzkāpt uz grābekļa nākotnē?

Tas sākās Rēzeknē
Šveicē esošā britu uzņēmuma The Spamhaus Project melnajā sarakstā bija nonākusi liela daļa uzņēmuma Latnet Serviss uzturēto adrešu, kuras izmanto daudzas valsts un pašvaldību iestādes, privātie uzņēmumi, akadēmiskās institūcijas un privātpersonas. Arī Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (MII) tīkla risinājumu daļa NIC, kas nodrošina interneta domēna vārdu reģistrāciju un pārvaldību augstākā līmeņa domēnā .lv.

Šādas Spamhaus rīcības iemesls bija Rēzeknes interneta pakalpojumu sniedzējam SIA Microlines piešķirtās interneta adresēs it kā novērotas pretlikumīgas vai blēdīgas darbības. Spamhaus apgalvoja, ka Microlines neesot reaģējuši uz prasībām norādītās adreses bloķēt, uz šādu rīcību neesot bijuši piedabūjami arī Latnet, kas nodrošina interneta pieslēgumu Microlines. Tad nu Spamhaus savā melnajā sarakstā iekļāvis virkni Latnet adrešu, tādējādi vēršoties arī pret NIC.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu