Jāturpina tievēt • IR.lv

Jāturpina tievēt

5
Zīmējums — Reinis Pētersons
Sanita Jemberga

Ko valdība sola starptautiskajiem aizdevējiem?

Pēc sakultajām putām par valsts uzņēmumu privatizācijas «otro vilni» nav šaubu, ka attiecības ar starptautiskajiem aizdevējiem un tiem dotie solījumi būs viens no tematiem gaidāmo Saeimas vēlēšanu kampaņā. Lai būtu vieglāk atšķirt graudus no pelavām, žurnāls Ir analizē, kādi solījumi būtiskākajās tautsaimniecības jomās doti nodomu vēstulē Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

BUDŽETS
Viens no svarīgākajiem jautājumiem, uz ko partijām būtu jāatbild līdz vēlēšanām, – kā sasniegt apjomīgos budžeta samazinājumus 2011. un 2012.gadam.

Saskaņā ar dokumentu nākamgad budžeta deficīts jāsamazina par 395-440 miljoniem latu. SVF gan tradicionāli ir pesimistiskāks nekā valdība, un ir izskanējuši pieļāvumi, ka samazinājums varētu būt mazāks. Taču Latvijas Banka šādas cerības sauc par nenomedīta lāča ādas dalīšanu, jo tās balstās uz prognozēm par lielākiem nodokļu ieņēmumiem vai ātrāku ekonomikas izaug­smi. Ja budžeta ienākumi tiešām izrādīsies lielāki, valdība sola tos novirzīt budžeta deficīta segšanai, sociālā drošības tīkla izdevumiem, bezdarbnieku atbalsta programmām vai ES fondu apguvei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu