Leišu asinis vārās • IR.lv

Leišu asinis vārās

6
Zīmējums – Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

Jūrmalas mērs Romualds Ražuks gribētu Jūrmalu padarīt par parastu, banālu Latvijas pašvaldību, kuras mēri karjeru nebeidz cietumā

Jūrmalas mēra parādīšanās Jomas ielā neviļus atmodina padomju dzīves ainiņas. Romualdu Ražuku esmu aicinājusi pusdienās uz restorānu Sue’s Asia, kas sagadīšanās pēc atrodas tieši pretī uzbūvētai, bet neizmantotai restorāna terasei, kuras vienā stūrī uzslieta plastmasas telts. Nevīžīgais skats Ražuku sadusmo – viņš tūlīt zvana uz domi, lai noskaidrotu, kāpēc «nelikumīgā būve» nav nojaukta. Mēru saērcina arī teju ielas vidū noliktie čebureku tirgotavas reklāmas stendi, no tiem viņš izvelk un rāda man lapu, kas reklamē uzturēšanās atļauju tirgošanu. No papīra man tieši virsū ar pirkstu rāda sarkanarmietis ar zvaigzni pierē un prasa: «Ti uspel kupitj daču v Jurmaļe?»* Nama saimnieks tūlīt pat reklāmas stendus nostumj malā.

Tikko ir beidzies Jūrmalas vasaras centrālais notikums – jauno izpildītāju konkurss Jaunais vilnis, un šopavasar mēra amatā ievēlētais Ražuks palepojas, ka viņam izdevies «normalizēt» attiecības ar tā organizatoriem – atrisinātas dažas ilgi novilcinātas problēmas, rīkotājiem izteikta publiska pateicība (viņi kļuvuši par goda jūrmalniekiem), Raimonda Paula šaubas par piedalīšanos konkursā arī gaisinātas. Septembrī Jaunā viļņa komanda atkal būs klāt un ķersies pie nākamā gada pasākuma organizēšanas.

Jaunais vilnis Jūrmalai ir biznesa jautājums, un par to te nediskutē. Vaicāju, kāpēc tā izveidojies, ka Jaunais vilnis ir vienīgais, kas Jūrmalu vasarā padara par kūrortu – «Austrumu Maiami, nevis pamestu zvejniekciemu», kā to salīdzināja kāds tvītotājs. Ražuks piekrīt, ka līdzvērtīgu alternatīvu vajag, bet to nevar izdarīt tikai Jūrmala – ir jāpiedalās Latvijas kultūras «vadošajiem spēkiem». Par to tiekot domāts, bet pagaidām nopietnu iniciatīvu nav. Ražuks uzskata, ka nav jēgas dublēt Jauno vilni un iet estrādes virzienā, varbūt tas varētu būt saistīts ar klasisko mūziku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu