Kā vienradzis un vāvere cīnījās • IR.lv

Kā vienradzis un vāvere cīnījās

5
1. Foto — Jānis Saliņš, F64
Ieva Alberte

Lai rotaļlieta būtu droša, tai jāiztur «eksāmens» laboratorijā

Mīkstais vienradzis un vāvere uz riteņiem – tie būs divi šā fotostāsta galvenie varoņi un pildīs aktieru lomu. Režisors – Ziedonis Veseris, testēšanas laboratorijas Latsert ķīmiķis. Viņš pastāstīs un parādīs, kā pārbauda rotaļlietu drošību. Kad tests laboratorijā būs veikts, rezultātus viņš nodos kolēģiem ekspertiem, kuri lems, vai prece rada kādu apdraudējumu un no aprites jāizņem, vai ne. Par šīm pārbaudēm uzzināju, kad Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājaslapā pētīju nedrošo un no tirgus izņemto preču bildes. Tur bija gan kāds krēsls ar nožņaugšanās risku (sēdvieta bija darināta no savīta striķa), gan maska Amerikas Brīvības statujas formā – «izsvilpta» nosmakšanas riska dēļ. Šo risku nosaka tā: ar lineālu un bīdmēru izmēra maskas ventilācijas caurumus un izrēķina, cik procentuāli to ir uz visu masku. Protams, ir standarts, cik caurumiem jābūt uz laukuma vienību.

Testi jāiztur divos gadījumos: pirmais – pirms ražotājs vēlas laist tirgū jaunu rotaļlietu, jāpārbauda, vai tā atbilst visām prasībām. Ja neatbilst, ražotājam jāmaina tehnoloģija, kamēr eksāmens izturēts. Otrais gadījums – Patērētāju tiesību aizsardzības centra inspektori apseko Latvijas veikalus, un, pamanījuši kādu aizdomīgu rotaļlietu, paņem to rokās un apskata. Tā tiek izvērtēta testēšanas nepieciešamība, kas ir dārgs process. Ja tomēr spēļmanta izskatās nedroša, to nes uz laboratoriju. Visbiežāk gūstā nonāk Ķīnā ražotās preces. 

Un kā ir ar populārāko spēļmantu Latvijā – Narvesen suņiem? Tos jau esat testējuši? «Neesam, jo nav redzamu pazīmju, kas varētu radīt aizdomas. Piemēram, acis viņiem ir labas,» vērtē inspektore Silvija Tūmiņa. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu