Nodevējs un nodotais • IR.lv

Nodevējs un nodotais

7
Par spiegošanu Krievijas labā un īpaši slepenu NATO dokumentu noplūdināšanu bijušajam Igaunijas Aizsardzības ministrijas darbiniekam Hermanam Simmam piespriests 12 gadu cietumsods. Foto — Igaunijas drošības policija

Vairākus gadus, izmantojot savu augsto amatu Igaunijas Aizsardzības ministrijā, Hermans Simms krieviem noplūdināja īpaši slepenus NATO dokumentus. Tagad žurnālistu rīcībā ir nonācis ziņojums, kurā NATO secina: bijušais VDK pulkvedis ir bijis «vispostošākais spiegs» alianses vēsturē 

Ikviens uzskatīja, ka Hermans Simms tik tiešām ir pelnījis apbalvojumu. Tā bija pirmdiena, 2006.gada 6.februāris. Ģērbies savā labākajā uzvalkā, viņš ieradās Igaunijas prezidenta pilī, lai saņemtu Baltās zvaigznes ordeni par «kalpošanu igauņu tautai». Tā izrādījās ironiska uzslava. 

Togad Simms saņēma vēl vienu medaļu par savu darbu. Paņemt rokās to nevarēja, toties varēja papriecāties pie datora ekrāna. Videolodziņā parādījās Sergejs Jakovļevs no Krievijas ārējās izlūkošanas dienesta un virtuāli «pasniedza» ordeni Simmam arī no krievu specdienesta. Pie reizes arī apsveica ar to, ka igaunim piešķirta ģenerālmajora pakāpe. Tas par palīdzību sagādāt Maskavai sarakstu ar to personu vārdiem, kuri spiego Kremļa interesēs un kurus NATO ir atšifrējusi. Toreizējais prezidents Vladimirs Putins bija ļoti iepriecināts par šādu pienesumu, apgalvoja Simma tiešā kontaktpersona krievu izlūkdienestā. 

Ir pagājuši četri gadi, abām paralēlajām Simma karjerām nu pielikts punkts, un mūža nogale būs jāpavada cietuma kamerā. Viņa mājvieta tagad ir postpadomju betona «klucis» Tartu, kur viņš vada dienas vienkāršā cietumnieka formā un mierinājumam atkal un atkal pārlasa bībeli. Fotogrāfijās viņš redzams kā sirms vīrs ar skumjām acīm. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu