Zeme, kas mazgā(ja) naudu • IR.lv

Zeme, kas mazgā(ja) naudu

3
Sanita Jemberga

Ar licences anulēšanu mazākajai kredītiestādei – VEF bankai – pagājušajā nedēļā pielikts punkts procesam, kas sākās pirms pieciem gadiem, kad ASV pieprasīja Latvijas bankām attīrīties no šaubīgiem darījumu partneriem bijušajās PSRS republikās un ārzonās. Vai rēķināties ar sadarbības pārtraukšanu.

Caur Latvijas bankām naudu slēpa ne tikai bijušo PSRS augsta ranga republiku darboņi, bet arī zemāka līmeņa vietējie un Krievijas kukuļņēmēji. Brīdinājumam sekojušo banku sektora attīrīšanos var salīdzināt ar klusu revolūciju. Taču tā nepalīdzēs noskaidrot to, kas notika pirms tam.

Šopavasar nograndušais vācu autogiganta Daimler korupcijas skandāls skaidri parādīja veidus, kā Latvijā dot kukuļus ar banku starpniecību (reizēs, kad nenes kurpju kastēs, kā Rīgas domes attīstības departamenta darboņu krimināllietā). 

Viens no veidiem ir reģistrēt vienu vai vairākas firmas vietā, kur nav jānorāda patiesie labuma guvēji un pietiek ar vietējo pilnvaroto personu, kam firmu reģistrācija ir bizness. Tā var būt ārzona, var būt kāds no ASV štatiem ar attiecīgiem likumiem, piemēram, Delavēra. Jāatver firmas konts bankā Latvijā. Jānoslēdz līgums ar kukuļdevēju par fiktīvu pakalpojumu sniegšanu (menedžmenta vai mārketinga pakalpojumi, konsultācijas). Jāmaksā. Nauda tiek sadalīta Rīgā vai pārskaitīta uz kādu nodokļu paradīzi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu