Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

7
Negaidītu pārsteigumu Gvatemalas galvaspilsētā sagādājusi tropiskā vētra Agata, kas plosījusies Centrālamerikā, laupot dzīvību vismaz 100 cilvēkiem. Foto — AFP/LETA

Nedēļas notikumi pasaulē

Čehijas vēlētāji devuši priekšroku labējām partijām, kuras sola taupības pasākumus un atbildīgu ekonomisko politiku. Kaut gan visvairāk vietu parlamentā – 56 no 200 – ieguva sociāldemokrāti, kuri solīja palielināt izdevumus un sociālos pabalstus, šis rezultāts ir daudz sliktāks, nekā tika gaidīts, un partijas līderis Jirži Paroubeks uzreiz pēc vēlēšanām atkāpās no amata. Valdības koalīciju veidos trīs labēji centriskas partijas. Pilsoniski demokrātiskajai partijai (ODS), partijai TOP 09 un Sabiedrisko lietu partijai kopā būs 118 deputātu vietas. Šīs partijas sākušas sarunas par «budžeta atbildības koalīcijas» veidošanu, lai nepieļautu Čehijas tapšanu par «Centrāleiropas Grieķiju».

Spānija cenšas nepieļaut Grieķijas krīzes atkārtošanos. Parlaments ir apstiprinājis jaunus valdības sagatavotos taupības pasākumus, kas paredz divu gadu laikā ietaupīt 15 miljardus eiro un papildinās jau janvārī pieņemto 50 miljardu eiro taupības pasākumu paketi. Premjers Hosē Luiss Rodrigess Sapatero izvirzījis mērķi trijos gados samazināt budžeta deficītu līdz 3% no iekšzemes kopprodukta (pērn tas sasniedza 11,2%). Par 5% tiks samazinātas ierēdņu algas, daļēji iesaldētas pensijas un atcelts bērna piedzimšanas pabalsts. Valsts sektora darbinieku arodbiedrības paziņojušas, ka 8.jūnijā rīkos streiku. Radikālus budžeta izdevumu samazinājumus ir sagatavojusi arī Itālija, Portugāle un Lielbritānija.

Lietuvai tomēr var nākties palielināt nodokļus, paziņojis premjers Andrjus Kubiļus, reaģējot uz prezidentes Daļas Grībauskaites izteikumu, ka sekošana Starptautiskā Valūtas fonda ekspertu padomam ieviest nekustamā īpašuma un automobiļu nodokļus neattaisnotos. Prezidente tā vietā aicināja iegrožot ēnu ekonomiku. Taču premjers uzskata, ka ar ēnu ekonomikas ierobežošanu valdība varētu budžetā ieņemt 500 miljonus litu (102 miljonus latu), vēl miljardu var cerēt iegūt ekonomikas atveseļošanās rezultātā, taču divu gadu laikā vajadzīgi četri miljardi, lai Lietuva izkļūtu no parādiem un varētu ieviest eiro. Viņš paudis šaubas, vai tas iespējams bez jaunu nodokļu ieviešanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu