Lietišķais un iejūtīgais • IR.lv

Lietišķais un iejūtīgais

5
Ar žilbinoši baltu kreklu un tumši zilu uzvalku Deivids Kamerons ir pieskaņojies ASV prezidenta Baraka Obamas stilam, bet pagaidām grūti pateikt, cik cieši Kamerons plāno atbalstīt ASV ārpolitiku un kādu Eiropu viņš grib redzēt nākotnē. Foto — AFP/LETA
Rita Ruduša

Britu jaunā valdības vadītāja Deivida Kamerona CV ir daudz klasisku augstākās šķiras atvases ierakstu, taču viņa darbība un uzskati ir tālu no šablona. Viņš ir izvedis torijus no «ļaunās partijas» laikmeta un atgādinājis britu politikai, ka pastāv dzīve ārpus parlamenta sienām. Turklāt dzīvē mēdz būt arī sāpes

Jauns, nosvērts sārtvaidzis glītā uzvalkā pārkāpj pāri Molotova kokteiļa atliekām uz trotuāra un, sameklējis lupatu, sāk lietišķi slaucīt degmaisījuma pleķus no toriju priekšvēlēšanu plakātiem. Sārtvaidzi sauc Deivids Kamerons, viņam ir 22 gadi, un partija jauno censoni aizsūtījusi uz skarbo Lambetas rajonu Dienvidlondonā, lai mobilizētu snauduļojošos toriju atbalstītājus 1989.gada papildvēlēšanās. Kādam vēlētājam pret toriju rosību acīmredzot bijuši iebildumi, un viņš nolēmis to darīt zināmu, pie toriju biroja uzspridzinot pudeli ar degmaisījumu. 

21 gadu vēlāk Kamerons nonācis politiskās karjeras augstākajā punktā un kļuvis par Lielbritānijas premjeru, bet kaut kas no jaunieša ar lupatu viņā ir joprojām. Pārņēmis valsti ar krīzes novājinātu ekonomiku, viņš nekavējoties ķēries pie «tīrīšanas» – lietišķi un mērķtiecīgi. Bet, šķiet, ka ar lielāku iejūtību pret apkārtni, nekā tas bija Lambetā. 

Stāsts par Kamerona bērnību un jaunību savā ziņā atbilst toriju klasiskajiem šabloniem – viņš, tāpat kā daudzi citi «augstāko aprindu partijas» vadošie biedri, nekad nav piedzīvojis trūkumu, ir ieguvis izcilu izglītību un viņa senču un radinieku vidū ir daudz titulētu vīru. Deivids Viljams Dankans Kamerons, XIX gadsimta politiķa Viljama Maunta un XX gadsimta politiķa, otrā baroneta Sera Viljama Maunta pēctecis ir otrais no četriem bērniem baņķiera ģimenē. Dzīves pirmos trīs gadus viņš pavadījis Londonas elegantajā Kensingtonas rajonā, bet audzis Anglijas dienvidaustrumos, kur, pēc Kamerona paša vārdiem, bērnība krāšņumkrūmu ieskautajā Pīsmoras mācītājmuižā bijusi «idilliska».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu