Izbolītām acīm! • IR.lv

Izbolītām acīm!

4
Pareiza drifta sānslīde ar kūpošiem riteņiem. Dūmi mēdz būt daudzkrāsaini, riepās var iestrādāt, piemēram, sārtus putekļus. Foto — Lauris Nagliņš, F64
Anda Burve-Rozīte

Latvijā ekstrēmais autosports – drifts – kļūst aizvien populārāks gan jauniešu, gan korporatīvo ballīšu organizatoru vidū

Trasē izbrauc krāšņi auto. Sākot sacensības, no izpūtējiem kā plīsuša cukurvates automāta ārā veļas baltu un krāsainu dūmu mutuļi. Drifts ir autosporta veids, kurā apvienota augsta tehniskā meistarība un šova elementi. Tas nozīmē – vadīt automašīnu kontrolējamā sānslīdē uz asfalta lielā ātrumā pa noteiktu leņķi un trajektoriju.

Drifts ir vienīgais autosporta veids, kurā rezultātu nosaka nevis pēc sekundes simtdaļām, bet pēc leņķa, ātruma, joslas un efektivitātes, kādu sportists spēj parādīt trasē.

Driftā ir pro klase (profesionāļiem) un street klase (iesācējiem). Lai sāktu nodarboties ar šo sportu, nepieciešamas labas autobraucēja iemaņas un atbilstošs auto. Latvijas drifta profesionāļi pārsvarā brauc ar Nissan un BMW. Protams, tehniski un vizuāli uzlabotiem atbilstoši sporta veida prasībām. Iziet tehnisko komisiju driftā, tas ir ļoti nopietni. Tiek pārbaudīti pat kostīmi un ķiveres. Pie auto pielāgošanas sacensībām piloti un tehniķi strādā vairākus mēnešus. Sākumam tas prasa aptuveni 1000 latu.
Drifts ir ļoti populārs Japānā. Jau pāris gadu tas uzņem apgriezienus arī Latvijā. Brauc pat meitenes, bet vienkārši tas nav – degvielas smaka un vibrācija autosalonā ir pamatīga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu