Atraitne nepadodas • IR.lv

Atraitne nepadodas

3
Eva Gabrielsone cīnās ar dzīvesdrauga radiem par atstāto mantojumu, kas aug ar katru dienu. Foto — Scanpix

Nākamnedēļ latviski iznāks intrigām apvītā zviedra Stīga Lārsona triloģijas Tūkstošgade otrais romāns Meitene, kas spēlējas ar uguni

Šis ir viens no savdabīgākajiem un vienlaikus tik bieži piedzīvotajiem gadījumiem, kad talants gūst atzinību tikai pēc mākslinieka nāves. Žurnālists Stīgs Lārsons aizpagājušajā gadā tika atzīts par otro vispieprasītāko autoru pasaulē (pēc Pūķa ķērāja autora afgāņa Hāleda Hoseinī), un līdz šim viņa darbi iznākuši jau vairāk nekā 40 valstīs. Kopumā pārdoti vismaz 28 miljoni eksemplāru. Visi trīs Lārsona romāni ir ekranizēti Zviedrijā, taču tiesības taisīt savas kinoversijas nopirkusi arī Holivuda. Runā, ka par 63 miljoniem dolāru.

Pats Lārsons šo slavas mirkli nepiedzīvoja. Sešus mēnešus pēc vienošanās ar izdevniecību 50 gadu vecais vīrietis 2004.gada novembrī sabruka uz kāpnēm. «Sešdesmit cigaretes dienā, pārāk daudz ātro uzkodu, stipra kafija un milzīga darba slodze,» nāvējošās asinsvadu trombozes cēloņus uzskaita Lārsona aģents Kristofers Maklīhoss.

Pirmais kriminālās triloģijas Tūkstošgade romāns Meitene ar pūķa tetovējumu Zviedrijā iznāca 2005.gadā. Drīz sekoja arī nākamās daļas: Meitene, kas spēlējas ar uguni un Meitene, kas izspārdīja sirseņu pūzni. Lielākā intriga izdevēju pasaulē ir fakts, ka triloģijai varētu būt turpinājums. Vismaz tā apgalvo Lārsona dzīvesbiedre Eva Gabrielsone. Stīgs bija sācis rakstīt ceturto romānu, bet nepabeidza. Eva uzskata, ka to izdarīt būtu viņas spēkos, bet pašlaik jārisina citas problēmas – krietni ievilcies strīds ar Lārsona tēvu un brāli par mantojuma sadali. Tie ir 25 miljoni latu un ar katru dienu pieaugošā autoratlīdzība.
 
NEONACISTU DRAUDI
Stīga vecāki bija pārdevēji, kuriem puika pieteicās 19 gadu vecumā. Pāris netika galā, tālab Stīgu paņēma audzināt vectēvs. Pie vecākiem zēns atgriezās tikai pēc vectēva nāves.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu