Stratēģiskais šopings Krievijas gaumē • IR.lv

Stratēģiskais šopings Krievijas gaumē

3
Ilustrācija — Reinis Pētersons
Aivars Ozoliņš

Krievijas ārpolitikas jaunā doktrīna ietekmi Baltijā paredz īstenot ar enerģētikas, transporta, IT uzņēmumu iegādi

Krievijas Ārlietu ministrijas «dienesta lietošanai» domāto dokumentu, ko varot uzskatīt par jauno ārpolitikas doktrīnu, pirmais publicējis ASV nedēļas žurnāla Newsweek Krievijas izdevums, savukārt The Wall Street Journal vēsta, ka projekts ir autentisks, kaut arī vēl nav oficiāli apstiprināts.

Jaunā doktrīna paredz ne vien ciešāku sadarbību ar ASV un Eiropas valstīm ar nolūku modernizēt Krievijas ekonomiku, bet arī agresīvu ietekmes palielināšanu bijušās PSRS un Baltijas valstīs. «Jāpaplašina Krievijas ekonomiskā klātbūtne Baltijas valstīs, ņemot vērā to investīciju vides pievilcības straujo kritumu Eiropas Savienības skatījumā un nacionālo aktīvu nopietnu palētināšanos. Ir jāizstrādā jautājums par šā reģiona reālā sektora uzņēmumu iegādāšanos, pirmām kārtām, enerģētikas, informācijas tehnoloģiju, loģistikas un transporta jomā,» teikts dokumentā.

«Vismaz labi, ka esam ielikti pie Eiropas, nevis NVS valstīm,» komentē Latvijas Ārpolitikas institūta vadītājs Andris Sprūds. Viņaprāt, jaunums nav vis aktīvu uzpirkšana, bet gan tas, ka šādas politikas īstenošanai Latvijā tiek veidots koordinācijas mehānisms «vārdā Ušakovs», ar to domājot Rīgas mēru, kurš pārstāv pašlaik populārāko politisko spēku Saskaņas centrs. Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors mudina apzināt, kādas investīcijas no Krievijas jau ir ienākušas, ņemot vērā, ka tās bieži vien ir paslēptas aiz ārzonām vai citu valstu uzņēmumiem. Abi pētnieki ir vienisprātis, ka šādas prakses pacelšana ārpolitikas prioritāro uzdevumu līmenī nozīmē, ka Latvijai jābūt daudz uzmanīgākai ar ārzemju naudas ienākšanu stratēģiskos ekonomikas sektoros.
 
Ko un kā var nopirkt?
Kontroli pār stratēģiski svarīgiem uzņēmumiem Krievija var iegūt pamatā divējādi – nopērkot akcijas valsts uzņēmumos vai atpērkot no privātajiem īpašniekiem daļas valsts uzņēmumos ar privāto kapitālu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu