Šadurskis: Smiltēns "drosmīgi iešāva" mugurā aizejošajai Āboltiņai (papild.) • IR.lv

Šadurskis: Smiltēns “drosmīgi iešāva” mugurā aizejošajai Āboltiņai (papild.)

45
Edvards Smiltēns. Foto: Paula Čurkste, LETA

Tas mainījis Šadurska attieksmi pret partijas vadītāja amata kandidātu

“Vienotības” priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns, pretendējot uz augstāko amatu partijā, rīkojies politiķa necienīgi pret pašreizējo partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, intervijā laikrakstam “Neatkarīgā Rīta Avīze” saka izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

“Mani ļoti raizīgu dara tas, ja potenciālā kandidāta programmā ir viens punkts – izrēķināties ar Āboltiņu. Āboltiņas jautājums vairs nav politikā. Viņa nekandidē ne uz vienu amatu partijā, grasās nenostrādāt līdz šīs Saeimas beigām un aiziet uz diplomātiju. Smiltēns izdarīja ļoti “drosmīgu” darbu – ar lielu kalibru iešāva aizejošajai Āboltiņai mugurā,” izteicās Šadurskis.

Viņš uzsvēra, ka tas mainījis viņa attieksmi pret partijas vadītāja amata kandidātu, jo tā esot “bērnu pozīcija: vai nu es dabūšu šo mantiņu, vai kritīšu zemē un brēkšu”, raksta LETA.

Pēc Šadurska domām, Āboltiņai esot ļoti būtiski vadīt Saeimas frakciju līdz budžeta pieņemšanai. Budžeta pieņemšanas gaitā deputāti esot kā zaķi mežā, jo īpaši, ja šogad nebūs deputātu kvotu.

“Lai vai kā, Solvitas stāsts ir beidzies, un Smiltēns ieguva ļoti lielu atpazīstamību medijos ar šo sabiedrībai viegli sagremojamo gājienu pret Āboltiņu, Smiltēns – varonis! Nu kāds viņš tur varonis!” teica Šadurskis.

Politiķis piebilda, ka pats negrasās kandidēt uz partijas vadītāja amatu. Viņaprāt, partijas vadītājam līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām ir jāpanāk, lai vēlētāji ir pārliecināti, ka “Vienotība” spēs pārvarēt 5% barjeru. Lai to nodrošinātu, jābūt pilna laika darbam partijas vadībā. Bet Šadurskim esot jāstrādā uz pilnu slodzi ministrijā. “Ja man ir kāda stiprā puse, tad tā drīzāk ir problēmu risināšana, bet ne darbs ar cilvēkiem, tāpēc sevi galīgi neredzu kā partijas vadītāju, daudz vairāk varu izdarīt šeit,” teica Šadurskis.

Pašlaik nav nepieciešams runāt par “Vienotības” priekšsēdētāja vietnieku Smiltēnu vai Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Āboltiņu, bet jākoncentrējas uz to, kā “Vienotībai” atgūt vēlētāju uzticību, aģentūrai LETA sacīja partijas priekšsēdētāja amata kandidāts Smiltēns.

Taujāts, vai šāda pozīcija nav pretrunā ar paša paziņojumu saistībā ar Āboltiņas lomu partijā, Smiltēns skaidroja, ka viņam bija jāizvirza jautājums par politiskā spēka līderu maiņu, lai partijai būtu iespēja atgūt sabiedrības uzticību. Viņš vērsa uzmanību, ka piecu, sešu reģionālo nodaļu pārstāvji politiķim iepriekš apliecinājuši, ka nāktos pamest politisko spēku, ja pēc būtības nemainītos “Vienotības” vadība.

Politiķis vērsa uzmanību, ka sākotnēji Āboltiņa Smiltēnam apliecinājusi, ka plānojot nostrādāt līdz Saeimas darbības beigām. Saprotot, ka partijā pārmaiņu nebūs un diplomātiskie instrumenti ir izsīkuši, politiķis esot nolēmis “Vienotības” vārdā “riskēt” ar savu politisko statusu un prasīt Āboltiņai “paiet malā”.

Tikai pēc politiķa paziņojuma esot “sakustējies ledus” un publiski parādījās informācija par Āboltiņas plāniem pamest politiku, atgriezties diplomātiskajā dienestā, kā arī politiķe pieļāvusi iespēju nolikt deputātes mandātu pirms 12.Saeimas pilnvaru beigām.

Politiķis pieļāva, ka viņa kritiķi nav lasījuši politiķa partijas biedriem nosūtīto plānu par politiskā spēka nākotni. Smiltēns uzsvēra, ka pašlaik situācija ir “būt vai nebūt “Vienotībai””. Viņš norādīja, ka pirms viņa paziņojuma saistībā ar Āboltiņu, liela daļa valdes locekļu un citu partijas politiķu bija pauduši, ka Smiltēnam būs jāuzņemas “smagais uzdevums” vadīt partiju.

Frakcijas vairākums iepriekš esot apliecinājis politiķim, ka politiskajā spēkā ir pēc būtības jānotiek līdera maiņai. Taujāts, kāpēc pašlaik šī atbalsta nav, Smiltēns pieļauj, ka runa ir par atrunām par to, ka “neesot īstais laiks”, vai neesot izvēlēta pareizā juridiskā forma.

Komentējot Šadurska izteikumus, politiķis norādīja, ka vēl varētu spriest, kurš kuram tagad ar saviem izteikumiem ir “iešāvis mugurā”, bet svarīgākais jautājums tomēr ir par “Vienotības” nākotni.

Kā ziņots, Smiltēns norādījis, ka viņš ir aicinājis Āboltiņu atkāpties no frakcijas priekšsēdētājas amata, lai partija, veicot radikālas pārmaiņas, varētu pretendēt uz 10% līdz 20% lielu atbalstu sabiedrībā. Neveicot lielas izmaiņas līdzšinējā darbībā, viņaprāt, var piepildīties prognozes, ka “Vienotība” nākamajās Saeimas vēlēšanas var nespēt nokomplektēt tādu komandu un piedāvājumu, kas varētu labi startēt vēlēšanās.

Smiltēns arī paudis, ka Āboltiņas pieļautā iespēja nolikt deputāta mandātu līdz 12.Saeimas pilnvaru beigām, lai atgrieztos diplomātiskajā dienestā, vērtējama kā tipiska māņu kustība, jo nav pateikts, kad tieši šāds solis tiks sperts.

“Vienotības” valdes vairākums 9.augustā noraidīja priekšlikumu skatīt Smiltēna ierosinājumu.

Partijai 19.augustā notiks kongress, kurā vēlēs jauno valdes priekšsēdētāju. Pašreizējais partijas vadītājs Piebalgs paziņojis, ka uz šo amatu nekandidēs.

(papildināta ar Smiltēna viedokli)

Komentāri (45)

rinķī apkārt 17.08.2017. 13.17

Kā ziņots, Smiltēns norādījis, ka viņš ir aicinājis Āboltiņu atkāpties no frakcijas priekšsēdētājas amata, lai partija, veicot radikālas pārmaiņas, varētu pretendēt uz 10% līdz 20% lielu atbalstu sabiedrībā. +++ Pēc šāda paziņojuma Smiltēnam pašam būtu jāpaiet malā, līdz brīdim kamēr pār puisi nāks apgaismība par to, kas ir politika un uz kādiem pamatiem balstās politiska partija :)

Ne jau frakcijas vadītāja nomaiņa veicinās radikālas izmaiņas partijā, ja runa ir par demokrātisku sabiedrību. Radikālas izmaiņas partijā, kurām notic šīs partijas elektorāts, var veikt tikai partijas kongress, bet ne tāds, kāds bija iepriekšējais Vienotības kongress, kurā nekas būtisks netika lemts. Vēlētāju uzticību var atgūt tikai tāds partijas kongress, kurā publiski tiek analizētas kļūdas, publiski tiek precizēti partijas mērķi un publiski tiek runāts par problēmām, kuras aktuālas šķiet visām sabiedrības grupām.

Ne jau Āboltiņa viena pati ir vainīga pie Vienotības bankrota, kā to pasniedz šobrīd Smiltēns. Vienotība šobrīd ir tāds kā kuģis bez kompasa, tur tā problēma, kuru Smiltēns nesaprot. Vienā partijā nevar būt vairāki viens otru izslēdzoši strāvojumi. Ja partija ar to netiek galā, tad ar to arī viss beidzas.

Un tas dīvainākais visā šajā stāstā ir tas, ka Smiltēns pacilāti runā par kaut kādām kardinālām partijas reformām, neprecizējot šo reformu saturu :)

+15
-3
Atbildēt

1

    J.Biotops > rinķī apkārt 17.08.2017. 22.38

    Protams, ka ne jau viena Āboltiņa notiekošajā vainojama. Pat tad, ja būtu droši zināma viņas loma Dombrovska valdība krišanā.

    Tagadējās V krīzes pamats tika ielikts jau komplektējot JL un pat tad bija labi saskatāms. Vai un cik transformācija par V ļāvusi pagarināt veidojuma dzīves ciklu – vēl pāragri spriest. Pagaidām redzams tikai, ka ne bez nozīmes bija nopietnas klasiski liberālas alternatīvas trūkums, tādēļ atbilstošajam elektorātam nācās izlīdzēties ar surogātu. Izskatās, ka uz nākošajām vēlēšanām nebūs pat ne tāda. Prieka no tā maz, bet cerību uz brīnumu – vēl mazāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

eltae 17.08.2017. 15.41

Smiltēna vienīgā kļūda ir tā, ka Āboltiņas padzīšanu uzsāka novēloti.Smiltēnam un V partijas valdei Āboltiņu vajadzēja “atkost” pirms tā “iedūra” dunci mugurā partijas kompetentākajam biedram Dombrovska k-gam, kurš burtiski izvilka valsti no pilnīga bankrota.Šadurskis laikam iedomājās, ka ir vienīgais “augstājās” skolās gājējs un neredzēja ka visa ši epopeja bija baltiem “diegiem” šūta vērsta tikai uz vienīgu mērķi- iedabūt ZZS valdībā pirms vēlēšanām.Sausais atlikums – viszmaz pāris miljardu zaudējums valsts budžetā un totāls uzticības zaudējums valdībai.Kučinska kunga cerības par nodokļu iekasēšanas uzlabošanos naivums.

+4
-3
Atbildēt

6

    basta > eltae 17.08.2017. 15.48

    to eltae

    “biedram Dombrovska k-gam, kurš burtiski izvilka valsti no pilnīga bankrota.”

    Par tādu “izvilkšanu no bankrota”, es savu darbinieku dzīvu pakārtu aiz kājas visaugstākā ozolā, lai to redzētu no 2 km attāluma, kamēr mušu kāpuri nebūtu tā kāju nograuzuši.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    basta > eltae 17.08.2017. 18.16

    to eltae

    Un naudu sociālā budžeta lāpīšanai starptautiskie aizdevēji iedeva premļjakam, jeb mūsu valstij? Precīzi izpildīt SVF prasības, ar ko būtu tikusi galā arī pensionēta Talsu skolotāja, tur daudz talanta nevajadzēja. No čekistu piesmietā premļjaka puses nav nākušas pat niecīgākās iniciatīves, lai valsts kase pildītos un savus talantus tas kuces bērns lieliski nodemonstrēja darbojoties NĪ jomā, kura radītās sekas tika uzkrautas uz reņģēdāju kamiešiem.

    Izpildot sava kuratora un koordinētāja Savicka rīkojumu, tas kroplis, neskatoties uz visiem saprātīgiem speciālistu pretargumentiem, uzblieza TECII 2. kārtu, kas jau ir radījusi, vai tuvākā laikā būs radījusi miljardu zaudējumus, kas, laikam ejot tikai pieaugs. Nedrīkst bez ievērības atstāt tā mūdža mēģinājumu kopā ar Roni un Freivaldu nozagt daudzmiljonu līdzekļus PV afērā, LM izvazāšanā kopā ar Zaharjinu un Citadeles megaafērā, kad valstij piederošā banka netika izsludināta starptautiskā izsolē, lai valsts par to saņemtu maksimāli lielu maksu un mūsu bizness tiktu pie lētiem kredītiem, bet tika atdota par maksimums trešdaļu cenas nevienam nezināmam off-shore firmu (jādomā čekas) fondam.

    Par to visu Ķīnā viņš būtu vairāku tūkstošu reižu publiski nošauts.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    basta > eltae 17.08.2017. 23.21

    to Ķīps

    Varbūt rakstnieks, čukča Ķīps, izlasītu pret čekistu piesmietā mērgļa vērstos apvainojumus, pirms to pēdējo mēslu pasludināt par Sauli?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > eltae 18.08.2017. 11.08

    Un čekas kurators, Savickis, ir labākais kurators, kāds Vienotībai ir bijis?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    eltae > eltae 17.08.2017. 17.02

    Dombrovskis mantojuma saņema pilnīgi tukšu valsts kasi.Socialajā budžetā miljards Latu “robs” kuru Godmanis bija iegrūdis Pareksā, naudas nepietika normālai pensiju izmaksai.Strādājošiem pesionāriem varēja izmaksāt tikai trešo dalu pensijas. Ja ne Dombrovskis, Latvija jau vairāku gadu garumā būtu Guberņa, kas diemžēl arī šodien lielas daļas mūsu politiķu sapnis.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    Absints > eltae 17.08.2017. 22.17

    Uz eltae. Ģenerālis/basta vairāk neko par trulu lamāšanos nemāk, un Dombrovskis viņam ir kā bullim sarkanā lupata. Lieto vienu un tos pašu superlatīvus, lai apķengātu. Ar to arī atpazīstams. Lai arī viņš, tāpat kā edge_indran cītīgi komentē manus komentārus, kaut arī esmu cilvēciski lūdzis viņiem to nedarīt, es uz tiem neareaģēju, tā kā tie ir bezsaturīgi un pēc viena šablona taisīti. Iesaku Jums arī to nedarīt. Ģenerālis gan bieži maina segvārdus, jo kamēr nav atpazīts, kāds atbild..

    A par lietu:

    Protams, arī Saulei ir plankumi, tomēr arī es uzskatu Dombrovski par labāko premjeru, kas mums bijis..

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Anonīms 17.08.2017. 13.10

bet Ilzīte gudrāk- ar kapu granti , pa saujiņai …. :DDDDDD

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu