No Jūrmalā degušās atkritumu glabātavas izvestas 12 500 tonnas atkritumu • IR.lv

No Jūrmalā degušās atkritumu glabātavas izvestas 12 500 tonnas atkritumu

27
Degušās atkritumu glabātas vietā strādā "Clean R" tīrītāji. Foto: Paula Čurkste, LETA

Darbos ietaupīti 150 000 eiro

No Jūrmalā degušās nelegālās atkritumu glabātavas mēneša laikā izvestas 12 500 tonnas atkritumu, kas valstij izmaksājis aptuveni 550 000 eiro, ceturtdien preses konferencē sacīja SIA “Clean R” valdes loceklis Guntars Levics.

Valdība teritorijas attīrīšanai piešķīra 700 000 eiro, ko pēc tam paredzēts piedzīt no uzņēmuma SIA ”Prima M”, kas saimniekoja šajā teritorijā, vēsta LETA.

Levics skaidroja, ka zemākas izmaksas ir tāpēc, ka teritorijā bijis mazāk atkritumu nekā iepriekš aprēķināts. Lielākā daļa atkritumu jeb 7500 tonnas nodoti uzglabāšanai Getliņu poligonā, kur tie tiks pārstrādāti kurināmajā un nodoti cementa rūpnīcai “Cemex”.

Darbu laikā secināts, ka aptuveni ceturtā daļa no atkritumiem ir pārāk sadeguši, tādēļ nav derīgi pārstrādei. Tāpat konstatēts, ka aptuveni pusprocentu no kopējā atkritumu daudzuma sastāda bīstamie sadzīves atkritumi – dažādas baterijas, kabeļi, elektronikas pārpalikumi un citi slikti sašķiroti atkritumi, kas jānoglabā poligonā.

Pagaidām atkritumu līnijā ir izšķirota gandrīz tonna atkritumu. Pārējo atkritumu pārstrāde prasīs vairākus mēnešus, teica Levics. 

Viņš norādīja, ka izvešanas darbi izmaksājuši 550 000 eiro, kas ir par 150 000 mazāk nekā sākumā tika paredzēts.

Taujāts par nu jau pilnībā redzamo nelegālās atkritumu glabātuves teritoriju un tās tehnisko stāvokli, Levics teica, ka tas neatbilst likumos noteiktajām atkritumu uzglabāšanas prasībām. “Atkritumu uzglabāšanas vietās jābūt cietam segumam, bez plaisām, kā arī ierīkotām notekūdeņu sistēmām. Šeit it kā asfalts ir, vietām nav. Pa vidu ir dīķis, apkārt nav normāla žoga, nav apsardzes. Drenāžas sistēmu arī nav. Pirmajā acu uzmetienā liekas labs placis, taču normatīvajiem aktiem tas neatbilst,” teica Levics.

Valsts vides dienests (VVD) par Jūrmalā degušās nelegālās atkritumu glabātavas vides monitoringa darbu veicēju iepirkumā izraudzījies SIA “Geo Consultants”, aģentūrai LETA sacīja VVD juridiskās daļas vadītājs Aivars Paegle.

Uzņēmums monitoringa darbus veiks par aptuveni 39 000 eiro ar pievienotās vērtības nodokli. Viena mēneša laikā komersantam būs jāizveido gruntsūdens monitoringa tīkls, jānoņem grunts un gruntsūdeņu paraugus.

Kā vēstīts, “Clean R” 5.jūlijā sāka Jūrmalas teritorijā esošās nelikumīgās atkritumu glabātuves teritorijas sakārtošanas darbus, jo uzvarēja Valsts vides dienesta (VVD) izsludinātajā iepirkumā.

18.jūnija pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kur bez VVD atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāru platībā. Ugunsgrēkam tika noteikta paaugstināta bīstamība. Degšana radīja lielu sadūmojumu, kurš izplatījās atmosfēras augšējos slāņos mākoņu veidā ievērojamā teritorijā.

Degušajā teritorijā saimnieko “Prima M”. VVD iepriekš skaidroja, ka izgāztuvē bija uzkrāti aptuveni 23 000 tonnu atkritumu.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu