EK draud Polijai tiesu reformas dēļ iedarbināt septīto pantu (papild.) • IR.lv

EK draud Polijai tiesu reformas dēļ iedarbināt septīto pantu (papild.)

27
Protestētāji Polijā pie prezidenta pils izsaka neapmierinātību ar valdības iecerēto tieslietu reformu. Foto: AFP/LETA

Polijas prezidents negaidīti iejaucas valdības tiesu reformas plānos

Eiropas Komisija (EK) trešdien pieprasījusi Polijai apturēt pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas, piedraudot ar sankcijām, ziņo LETA/AFP. EK norādījusi, ka valdības iecerētās reformas atstās “ļoti ievērojamu negatīvu ietekmi” uz tiesu neatkarību.

“Mēs esam ļoti tuvu [Eiropas Savienības (ES) līguma] septītā panta iedarbināšanai,” pēc sanāksmes, kurā tika izskatīta situācija Polijā, brīdināja EK viceprezidents Franss Timmermanss.

Saskaņā ar ES līguma 7.pantu, kura iedarbināšana varētu tikt apspriesta nākamnedēļ, var tikt apturētas Polijas balsstiesības ES ministru padomē, kas ir augstākā lēmumu pieņemšanas instance blokā.

Tomēr nav skaidrs, vai EK spēs nodrošināt šī lēmuma pieņemšanai nepieciešamo visu pārējo 27 dalībvalstu, īpaši Varšavas tuvākā sabiedrotā Ungārijas, vienbalsīgu atbalstu. 

Timmermanss norādīja, ka likmes esot augstas, jo Polijas valdošās partijas “Likums un taisnīgums” (PiS) iecerētās reformas “ievērojami palielina sistēmiskos draudus likuma varai”. Ja tās tiks īstenotas Polijas tiesu sistēma nonāks “pilnīgā valdības politiskā kontrolē” un “tiesnešiem būs jāizpatīk politisko līderu vēlmēm”, uzsvēra EK viceprezidents.

Vienlaikus izplatītajā paziņojumā EK aicinājusi apturēt trīs valdības ierosināto likumprojektu virzību un no jauna iesaistīties dialogā ar Timmermanu, lai novērstu Briselē valdošā “nopietnās bažas”.

Polijas parlaments jau apstiprinājis divus no likumprojektiem, kas paredz nodot politiķu ziņā apriņķu un apelācijas tiesu tiesnešu, kā arī Nacionālās tiesnešu padomes locekļu iecelšanu.

Otrdien parlamentā sākās debates par trešo likumprojektu, kas paredz mainīt arī Augstākās tiesas tiesnešu iecelšanas kārtību, taču pēc prezidenta Andžeja Dudas negaidītās iejaukšanās, piedāvājot alternatīvu likumprojekta versiju, likumdevēji izšķīrās par tā nodošanu papildus izvērtēšanai īpašai komisijai.

Polijas likumdevēji trešdien ar pārliecinošu balsu vairākumu nodevuši pretrunīgus vērtējumus izsaukušo likumprojektu par Augstākās tiesas reorganizāciju, kas paredz, ka Augstākās tiesas tiesnešus ieceļ politiķi nevis juristi, īpašai parlamenta komisijai papildus izvērtēšanai.

Likumprojekts aicina nekavējoties atcelt pašreizējos Augstākās tiesas tiesnešus, atskaitot tos, kurus izraudzījies tieslietu ministrs.

Valdošā partija “Likums un taisnīgums” ierosinājusi mainīt šo nosacījumu un piešķirt prezidentam, nevis tieslietu ministram, pilnvaras iecelt tiesas svarīgākos tiesnešus.

EK jau iepriekš pieprasījusi Polijai pārskatīt Konstitucionālā tribunāla reformas, kas tika īstenotas uzreiz pēc PiS pārliecinošās uzvaras 2015.gada parlamenta vēlēšanās. Arī šajā gadījumā Komisija Varšavai draudējusi piemērot sankcijas par likuma varas un demokrātijas normu pārkāpšanu.

Polijas prezidents negaidīti iejaucas valdības tiesu reformas plānos

Polijas prezidents Andžejs Duda otrdien negaidīti iejaucās pretrunīgi vērtētajos valdības tiesu reformas plānos, nākot klajā ar savu likumprojektu, ziņo LETA/DPA.

Valdošā konservatīvā partija “Likums un taisnīgums” (PiS) ir izprovocējusi protestus Polijā un kritiku no Eiropas Savienības (ES) puses ar savu plānu, kas paredz nodot parlamenta, nevis tiesnešu, ziņā Nacionālās tiesnešu padomes (KRS) 25 locekļu iecelšanu.

Likumprojektu par KRS locekļu iecelšanu jau ir apstiprinājušas abas parlamenta palātas – apakšpalāta Seims un augšpalāta Senāts, bet vēl ir nepieciešams prezidenta paraksts, lai tas kļūtu par likumu.

Bijušais PiS biedrs Duda, kurš parasti ir atbalstījis valdību, otrdien nāca klajā ar likumprojektu, kas paredz, ka parlamentam nepieciešams 60% vairākums, lai ieceltu tiesnešus. PiS ir vairākums parlamentā, bet tas ir mazāks nekā 60%.

Duda draudēja, ka viņa likumprojekta nepieņemšanas gadījumā viņš neparakstīs likumu par Augstākās tiesas tiesnešu iecelšanas kārtību. “Es neparakstīšu Augstākās tiesas reformu, ja parlaments nepieņems manis izvirzīto likumprojektu,” teica prezidents, piebilstot, ka viņš grib novērst tiesu varas politizācijas iespaidu.

KRS preses sekretārs Valdemars Žureks raksturoja Dudas likumprojektu kā “cerības staru”, bet ne kā apmierinošu risinājumu, un uzstāja, ka tiesnešus vajadzētu iecelt tikai juristiem.

Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Antonio Tajāni otrdien tviterī brīdināja Polijas prezidentu, ka valdības iecerētās tiesu sistēmas reformas “var nonākt pretrunā ar ES pamatprincipiem”.

PiS apgalvo, ka reformas nepieciešamas, lai uzlabotu neefektīvo un reizēm korumpēto tiesu sistēmu. Taču opozīcija apsūdz PiS vēlmē tiesas aizpildīt ar saviem ielikteņiem, tādējādi apdraudot Polijā likuma varu.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (27)

basta 19.07.2017. 13.23

Ja Prezidents ies kremļa algoto neliešu sabuntoto pūļu pavadā, tad čeka Polijā drīz valdīs tāpat, kā pie mums. Drausmīgas saknes, kā nezāles Polijas sabiedrībā atstājušas poļševiku, 10.04.10. terora akta figurantu: Komorovska un Tūska, valdīšana. Abortu un pederastijas sludinātāju un velkomistu balsis nomāks saprātīgo: tikumisko un patriotisko cilvēku balsis.

+1
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu