Ģimenes ārsti uz vienu dienu pārtrauks streiku (papild.) • IR.lv

Ģimenes ārsti uz vienu dienu pārtrauks streiku (papild.)

16
Lielbritānijas princis Viljams ar savu jauno sievu Ketrīnu medusmēnesi pavadīs Seišelu salās, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, ziņo britu prese. 28 gadus vecais princis, kurš pēc sava tēva prinča Čārlza ir otrais pretendents uz Lielbritānijas troni, piektdien Londonā salaulājās ar savu ilggadējo draudzeni 29 gadus veco Katrīnu Midltoni. Foto — AFP/LETA

Šādi ģimenes ārsti vēloties pateikt paldies pacientiem par atbalstu

Trešdien, 12.jūlijā, ģimenes ārsti uz vienu dienu pārtrauks streiku, Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” teica Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) valdes loceklis Pauls Princis.

Viņš informēja, ka streika komiteja izsludinājusi akciju “Valdība vilcinās, ārsti dara”, kuras laikā trešdien tiks uz dienu pārtraukts streiku. Tādēļ visi streikojošie ārsti tiek lūgti sniegt valsts apmaksātos pakalpojumus noteiktā kārtībā un aicināt apmeklēt ārstu sociāli neaizsargātās un trūcīgās personas.

Šādi ģimenes ārsti vēloties pateikt paldies pacientiem par atbalstu laikā, kad valdība vilcinoties pieņemt ārstu prasības, teica Princis.

Valdība otrdien cer panākt vienošanos ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju (LLĢĀA) par lauku ģimenes ārstu dalības izbeigšanu streikā. Taču tā nevarot piekāpties jautājumā par kapitācijas naudas palielināšanu, Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” teica ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš skaidroja, ka šajā jautājumā nav iespēju piekāpties, jo tad tiktu pievilti citi veselības jomā strādājošie. Viņaprāt, nevar vieniem finansējumu palielināt mazāk, bet citiem vairāk tikai tādēļ, ka notiek streiks. Ministru prezidents uzsvēra, ka ir jāmeklē sapratne un prasībām jābūt objektīvām.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt Veselības ministrija (VM) piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šā iemesla dēļ ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Vakar koalīcijas partneri vienojās rakstiski apliecināt iepriekš pausto LLĢĀA prasību par veselības nozares finansējuma pieaugumu. Tomēr vēl pirmdienas vakarā koalīcijas partneri saskaņoja apņemšanos, bet pēc tam, kad būs visu partneru paraksti, dokuments tiks nosūtīts LLĢĀA.

Jau ziņots, ka, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, 3.jūlijā plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

(papildināta ar Kučinska viedokli)

 

Komentāri (16)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu