Tramps: ASV atbalsta NATO līguma piekto pantu (papild.) • IR.lv

Tramps: ASV atbalsta NATO līguma piekto pantu (papild.)

19
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: AP/LETA

ASV prezidents Varšavā atzīst Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV vēlēšanās

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien vizītē Varšavā atzinis, ka Krievija, iespējams, iejaukusies pagājušā gada ASV prezidenta vēlēšanās, taču vienlaikus norādīja, ka to varētu būt darījušas arī citas valstis.

“Esmu izteicies ļoti skaidri. Domāju, ka tā, ļoti iespējams, varētu būt Krievija. Domāju, tās tikpat labi varētu būt citas valstis. Konkrēti neizteikšos. Taču domāju, iesaistīti bija daudzi cilvēki,” kopīgās preses konferences laikā ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu sacīja Tramps.

Viņš arī nosodīja Krievijas “destabilizējošo” rīcību, norādot, ka ASV sadarbojas ar saviem sabiedrotajiem, lai vērstos pret šo Maskavas “uzvedību”. Baltā nama saimnieks uzsvēra, ka “stingrā alianse ar Poliju joprojām ir izšķiroša, lai atturētu konfliktu un nodrošinātu, lai karš starp lielvarām vairs nekad neizpostītu Eiropu”.

Savukārt Duda norādīja, ka “ASV ļoti nopietni domā, un prezidents Tramps ļoti nopietni domā par Polijas drošību”, vēsta LETA/AP.

ASV stingri atbalsta NATO līguma 5.pantu, kas paredz kolektīvo aizsardzību, ceturtdien paziņoja Tramps. “Savienotās Valstis ir parādījušas ne tikai ar darbiem, bet ar rīcību, ka mēs stingri atbalstām 5. pantu par kopīgo aizsardzību,” sacīja Tramps, uzrunājot Polijas sabiedrības pārstāvjus.

ASV prezidents uzsvēra, ka, pateicoties viņa stingrajai nostājai, vairākas Ziemeļatlantijas alianses dalībvalstis ir palielinājušas izdevumus aizsardzībai, un ka tie jāturpina palielināt. “Jūs to zināt. Visi to zina. Visiem tas ir jāzina. Eiropai ir jādara vairāk,” sacīja Tramps.

Viņš arī teica, ka “transatlantiskā saikne starp Savienotajām Valstīm un Eiropu ir tikpat spēcīga kā agrāk, un daudzējādā ziņā varbūt pat stiprāka”.

Ceturtdien Polijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka ASV administrācija piekritusi pārdot Varšavai vidējā darbības rādiusa zenītraķetes “Patriot”. Ar šo paziņojumu aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs nāca klajā brīdī, kad Tramps pa ceļam uz G20 samitu Hamburgā ieradās vizītē Polijā. Darījuma summa varētu sasniegt 30 miljardus zlotu (septiņus miljardus eiro).

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (19)

west 06.07.2017. 19.32

Lūk, Trampa pirmsvēlēšanu uzstāšanās, kuru pašmāju un ārzemju “liberāļi” nekad neatskaņos.

https://www.youtube.com/watch?v=WcQIxrVwRLs

+7
-2
Atbildēt

0

Austras koks 06.07.2017. 15.34

Vispār jau būtu labi, ja atšifrētu visu Trampa runu. Tur bija ļoti daudz nozīmīgu lietu.

+9
-4
Atbildēt

3

    Anonīms > Austras koks 06.07.2017. 19.11

    ak tad saldās runas ļoti pie sirds iet … kā jau naciķiem

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    fretka > Austras koks 06.07.2017. 18.47

    Protams, ka vajadzētu publicēt visu. Bet ne jau IR.lv to darīs – tur bija gan Dievs, gan ģimenes vērtības. Un tās nebija Streipa “ģimenes” vērtības :)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 06.07.2017. 17.13

    Turklāt vairāk kā pusstundu garo runu Tramps noturēja bez papīra, visu norunāja nesamāksloti un dabiski no galvas.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

basta 06.07.2017. 15.24

Beidzot ASV un Polijai ir normāli vadītāji, kas, jācer, arī citas valstis vedīs pie prāta. Krievija iejaucās ASV vēlēšanās, tikai tai nekas neiznāca. Cerētā amerikāņu žēluma pret Klintoni vietā nostrādāja veselīgā un krietnā elektorāta pragmātisms.

+9
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu