"Delna" aicina prokuratūru un KNAB atslepenot un pārskatīt oligarhu lietu • IR.lv

“Delna” aicina prokuratūru un KNAB atslepenot un pārskatīt oligarhu lietu

30
KNAB logo. Foto: Edijs Pālens, LETA

“Delna” aicina publiski ziņot par jebkādas “Rīdzenes sarunās” iesaistītās personas centieniem tieši vai netieši ietekmēt iestādes lietas atkārtotā izskatīšanā

Sabiedrība par atklātību “Delna” aicina izmeklēšanas iestādes nekavējoties rīkoties sabiedrības un valsts interesēs, atslepenojot un publicējot visus ar tā sauktās oligarhu lietas izmeklēšanu saistītos jautājumus, kā arī pēc būtības visplašākajā valsts interešu kontekstā pārskatīt šo lietu.

“Delna” ceturtdien publiskojusi paziņojumu, kurā norāda, ka žurnālā “Ir” publicētās izmeklētāju noklausītās “Rīdzenes sarunas” liecina par šauras grupas centieniem kompromitēt Latvijas valsts neatkarību un demokrātiju, kā arī par sazvērestību pret Latvijas valsts suverēno varu. “Delna” uzskata, ka šāda rīcība uzskatāma par Satversmes 1. un 2. panta pārkāpumiem, par kuriem piemērojams Krimināllikuma 10. nodaļā “Noziegumi pret valsti” noteiktais sods.

Tāpēc “Delna”, iestājoties par atklātību un demokrātiju, prasa izmeklēšanas iestādēm, tai skaitā prokuratūrai un KNAB: 

1. Publicēt visus ar “Oligarhu lietas” izmeklēšanu saistītos dokumentus, kas atrodas pie izmeklēšanas iestādēm. Aicinām sekot ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera publiski paustajam ierosinājumam atslepenot informāciju, papildus prasām publicēt visus dokumentus, tai skaitā iestāžu protokolus un savstarpējās komunikācijas failus.

2. Pārskatīt “Oligarhu lietu” pēc būtības visplašākā valsts interešu kontekstā, ņemot vērā publiski izskanējušos jaunos faktus un sabiedrības vēlmi nodrošināt taisnīgumu. Izmeklēšanas iestāžu vadītājiem jāuzņemas atbildība par konstruktīvu savstarpēju sadarbību “Oligarhu lietas” pārskatīšanas procesā un tas jāuzskata par viņu kompetences pārbaudījumu sabiedrības priekšā.

3. Publiski ziņot par jebkādas “Rīdzenes sarunās” iesaistītās personas centieniem tieši vai netieši ietekmēt iestādes lietas atkārtotā izskatīšanā.

4. Atbalstīt trauksmes cēlēju un mediju tiesības informēt sabiedrību par notikumiem, kas saistīti ar “Rīdzenes sarunām” un sabiedrības interešu pārkāpšanu. 

Organizācija arī prasa, lai “Rīdzenes sarunās” minētās personas – Aivars Lembergs, Ainārs Šlesers, Andris Šķēle, Andris Ameriks, Jānis Dūklavs un citas – nekavējoties publiski apstiprina vai pamatoti noliedz publicēto ierakstu autentiskumu.

Ceturtdien nolemts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Sabiedriski konsultatīvajā padomē atkal darbosies divas nevalstiskās organizācijas – sabiedrība par atklātību “Delna” un sabiedriskās politikas centrs “Providus”, kuras savulaik no padomes izslēdza iepriekšējais KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Padomes sēdē vienojās par turpmāko sadarbību ar jauno KNAB priekšnieku Jēkabu Straumi, aģentūru LETA informēja KNAB.

Sēdes laikā dalībnieki vienojās veicināt sabiedrības un KNAB sadarbību un informācijas apmaiņu korupcijas novēršanas jomā, kā arī veicināt attīstības plānošanas dokumentos un tiesību aktos korupcijas novēršanas jomā noteikto mērķu sasniegšanu.

Sēdes laikā tika pieņemts lēmums paplašināt padomi un uzņemt tajā “Delnas” pārstāvi Jāni Volbertu un “Providus” pārstāvi Valtu Kalniņu.

Vairāk informācijas par Oligarhu sarunām šeit.

Komentāri (30)

cialis 20mg for sale 28.04.2021. 16.33

cialis 20mg for sale

American health

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu