FOTO: Uz AB dambja Rīgā uzstādīts monumentālā Latvijas karoga masts • IR.lv

FOTO: Uz AB dambja Rīgā uzstādīts monumentālā Latvijas karoga masts

33
Karoga uzstādīšana uz AB dambja. Publicitātes foto

Eksperti vēl pārbaudīs karoga pacelšanas mehānismu, tā funkcionalitāti, kā arī karoga ekspluatāciju dažādos laikapstākļos

Rīgā uz AB dambja uzstādīts monumentālā Latvijas karoga 60 metrus augstais karoga masts, paceļot tajā arī Latvijas karogu, informēja biedrības “Latvijas karogs” valdes priekšsēdētājs Rihards Kols (VL-TB/LNNK).

Līdz ar karoga masta uzstādīšanu, projekta būvniecība ieiet noslēdzošajā fāzē – tuvākajās nedēļās eksperti veiks lielizmēra karoga masta slodžu pārbaudes un mērījumus. Tāpat arī tiks veikti teritorijas labiekārtošanas darbi.

Eksperti līdz objekta nodošanai ekspluatācijai pārbaudīs karoga pacelšanas mehānismu, tā funkcionalitāti, kā arī karoga ekspluatāciju dažādos laikapstākļos. Tieši tāpēc tagad lielizmēra Latvijas karogs ne vienmēr būs pacelts un periodiski to no 60 metru augstā karoga masta nolaidīs lejā.

Karoga masts, kura svars pārsniedz 14 tonnas, ir balstīts uz sešiem 24 metru dziļumā līdz dolomīta slānim ieurbtiem dzelzsbetona pāļiem 75,3 kubikmetru apmērā. Virs pāļiem ir izbūvēts monolīti betonēta dzelzsbetona pamatu režģžogs 47,5 kubikmetru apmērā, kas kalpo par pamatu karoga mastam. Līdz objekta nodošanai ekspluatācijā norisināsies testēšanas darbi.

Projekta “Latvijas karogs” vizualizāciju un tehniskā projekta izstrādi veicis SIA “Projektēšanas birojs ARHIS” arhitekta Andra Kronberga virsvadībā. Projekts tiek realizēts par privātiem līdzekļiem.

Līdz Latvijas simtgades sagaidīšanai 2018.gadā iecerēts izvietot Latvijā augstāko monumentālo Latvijas valsts karogu uz AB dambja Rīgā. Monumentālus valsts karogus plānots izvietot arī Latvijas novados, aicinot projektā iesaistīties pašvaldības.

Monumentālie karogi jau uzbūvēti Smiltenē, Ogrē un Valkā, savukārt to uzstādīšana vēl tiek plānota Siguldā, Alūksnē, Limbažos, Liepājā un Valmierā. Novados karoga mastu izbūve tiek realizēta gan par ziedotāju, gan pašvaldību līdzekļiem. Savukārt projekta īstenošana valsts galvaspilsētā tiek īstenota, pateicoties privātiem ziedojumiem, nepiesaistot valsts un pašvaldības līdzekļus.

Pēc karoga masta izbūves Rīgā tas tiks nodots Rīgas domes īpašumā, kas tālāk uzņemsies visus objekta apsaimniekošanas un uzturēšanas darbus.

 

Komentāri (33)

J.Biotops 05.07.2017. 21.36

Vienīgais, kas vēl pietrūkst pilnai tautas laimei, ir monumentāli karogi. Drīz varēsim lepoties, ka neatpaliekam no tādām civilizācijas ceļa zvaigznēm, kā Jordānija vai Irāna. Būs, ap ko tautai laimē diet.

+2
-2
Atbildēt

1

    andrejs > J.Biotops 06.07.2017. 07.47

    ulmaņlaikos sociķi arī bija pret Brīvības pieminekļa celšanu – “Vai tad to naudu nevar prātīgāk izlietot – piemēram, uzbūvēt tiltu, vai vismaz vienu balstu?”….

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu