Partija aicina Vējoni sasaukt NDP sēdi par oligarhu lietu; KNAB vērtēs 'oligarhu sarunas' • IR.lv

Partija aicina Vējoni sasaukt NDP sēdi par oligarhu lietu; KNAB vērtēs ‘oligarhu sarunas’

46
Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Foto: Zane Bitere, LETA

KNAB izvērtēs žurnālā “Ir” publicētās oligarhu sarunas

Jaunā konservatīvā partija (JKP), kurā darbojas arī bijušās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonas, aicina Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sasaukt Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdi, lai skaidrotu, kāpēc izbeigta tā sauktā oligarhu krimināllieta.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) paziņojis, ka izvērtēs žurnāla “Ir” publikācijas par tā dēvētās oligarhu lietas sarunām un tad lems par turpmāko rīcību.

Partija paziņojumā presei raksta, ka žurnālā “Ir” publicētās “oligarhu sarunas” liek uzdot virkni jautājumu, kāpēc tiesībsargājošajām iestādēm nekas no materiālos pieejamās informācijas nebija pietiekams pamats apsūdzībām.

“Kā ir iespējams, ka demokrātiskā valstī var tikt ietekmēti sabiedriskie mediji? Kā ir iespējams, ka drošības iestādes neseko līdzi, kā rokās nonāk liela daļa privāto mediju? Vai tam, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers piedalās šī nosacītā oligarhu galma medībās, ir saistība ar to, ka līdz reāliem tiesas procesiem lietas nenonāk?” teikts paziņojumā.

Partija norāda, ka žurnālā publicētie materiāli liecina, ka Aināram Šleseram vienlaikus pieder gan Rīgas tirdzniecības osta, gan arī viņš kā Rīgas vicemērs ir lēmumu pieņēmējs Rīgas brīvostā. Ja daļa no tekstiem tik tiešām ir drīzāk vien sāpīgs kauns un tikai par “parunāšanos” nesauc pie atbildības, tad šis piemērs liecina jau par rupju dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, vēsta LETA.

Tai pat laikā, bijušais KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks jau pērn novembrī, kad politiskajā dienas kārtībā kļuva aktuāls jautājums par KNAB vadītāja pārvēlēšanu, paziņoja, ka oligarhu lieta tiks izbeigta pierādījumu trūkuma dēļ. No šodienas skatpunkta šāds paziņojums izskatās pēc signāla došanas “saimniekiem”, lai saņemtu atbalstu sava amata saglabāšanai.

“Ir satraucoši un bīstami, ka politiku līdz pat mediju ievadrakstiem valstī var noteikt šaura cilvēku grupa, kam, kā uzrāda publicēto sarunu saturs, ideāls ir varas vertikāle “kā Krievijā”. Skumjākais – nekas neliecina, ka mūsdienās situācija būtu citādāka. Smagos noziegumos apsūdzētais Aivars Lembergs ir biežs viesis Saeimā – viņa apvienības pārstāvji ir Valsts prezidents un Ministru prezidents,” uzsver partija.

Valsts prezidents, reaģējot uz publicētajām sarunām, ir norādījis, ka to saturs mazina uzticēšanos valstij, tomēr nav sekojuši rīkojumi atlaist Ventspils domi un priekšlikumi mediju vides stiprināšanai. Partija atgādina, ka tieši Valsts prezidenta savulaik pārstāvētā ZZS pērn bremzēja mediju politikas pamatnostādņu pieņemšanu Ministru kabinetā.

KNAB izvērtēs

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izvērtēs žurnāla “Ir” publikācijas par tā dēvētās oligarhu lietas sarunām un lems par turpmāko rīcību, aģentūrai LETA pastāstīja KNAB preses pārstāve Laura Dūša. KNAB nekomentēja, vai žurnālā publicētās sarunas ir autentiskas.

KNAB atgādināja, ka saskaņā ar likumu pēc kriminālprocesa pabeigšanas un galīgā nolēmuma stāšanās spēkā ar krimināllietas materiāliem drīkst iepazīties tiesu, prokuratūras un izmeklēšanas iestāžu darbinieki, personas, kuru tiesības bija aizskartas konkrētajā kriminālprocesā, kā arī personas, kuras veic zinātnisko darbību.

Uz jautājumu, vai varētu pārbaudīt žurnālā “Ir” minēto epizodi ar zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS), iespējams, nedeklarēto īpašumu, KNAB atbildēja, ka informācija, kuru KNAB pārbauda, atbilstoši Operatīvās darbības likumam ir klasificēta un nav izpaužama.

Tikmēr oligarhu lietu uzraugošais prokurors Māris Leja teica, ka ir iepazinies ar visām žurnāla “Ir” publikācijām un tajā atspoguļotajām sarunām, taču viņš nevarot skaidri un precīzi apgalvot, ka šīs sarunas ir autentiskas lietā esošajiem materiāliem. Tam būtu nepieciešama speciāla pārbaude.

Leja, uzraugot oligarhu lietu, ir vairākkārt lasījis noklausīto viņam pieejamo sarunu apkopojumu, taču viņam nav atmiņā palicis, ka tajās figurētu tādas personas kā Dūklavs, bijušais bankas “Parex” īpašnieks Valērijs Kargins un Lauris Dripe. “Pārskatot manā rīcībā esošo sarunu apkopojumu, es neatradu, ka šīs personas figurētu lietā esošajās sarunās, taču arī šeit skaidrai atbildei būtu nepieciešama speciāla pārbaude,” norādīja prokurors.

(papildināta ar KNAB viedokli)

 

Komentāri (46)

jurisml_inbox_lv 29.06.2017. 16.47

valsts prezidents jau pats arī nācis no lembes padauzu partijas

+21
-1
Atbildēt

0

tonijs 29.06.2017. 18.25

Nu re, pateicoties IR publicētajām sarunām, sākusies kaut kāda rosība. Cerams, būs arī kāds rezultāts.

+9
0
Atbildēt

9

    basta > tonijs 29.06.2017. 21.54

    to Skaisle

    “ja būs konkrēti darbi – es arī beidzot iestāšos partijā un tā būs Bordāna partija .”

    Ja netiks ieviests vismaz vēlētāju vecuma, psihiskās veselības un intelekta cenzs, tādas pret latviešu valsti un tautu zvēriska naida pārņemtas sandras nobeigs mūsu valsti.

    Esmu gandrīz vai pārliecināts, ka par tādu Bordānu, kas pusotru gadu bija satiksmes ministrs, pat dzirdējusi nebiji, kamēr tas čekas kurmis nenolika kluci pie NA biroja durvīm un nepaprasīja papīru.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    basta > tonijs 29.06.2017. 19.17

    to tonijs

    Padomā labāk, vai visa “kustība” nav leļļu meistara manipulācijas? Mans iespaids ka Vairoga un Zobena bruņinieki nolēmuši, ka Lembergam vajadzētu likt padalīties laupījumā.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > tonijs 30.06.2017. 12.18

    LNO, bet es gribu aktīvi darboties, kur tad man stāties? Un vai tad čekisti = naciķi nav pretinieki ar ko jācīnās? kā bez tā , ko tu sauc par ķērkšanu tu iedomājies cīņu ? Tikai visgudri vīpsnāt?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    klejotājs > tonijs 30.06.2017. 11.39

    basta bijušais deģenerālis ir nepieskaitāms, tam nav visas skrūves galvā, izliekās par ultrapatriotu, bet parasts pidars /stukačs [

    0
    0
    Atbildēt

    0

    basta > tonijs 30.06.2017. 23.03

    to klejotājs

    Pidari un stukači ir tie, kuri atbalsta pidaru un čekas aptekšņu parķiju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > tonijs 30.06.2017. 15.17

    Skaisle teica: ja nebūs sabiedrības atbalsta…

    ………

    Kur ir Dūle? Derētu sarīkot tautas sacensības ar moto- Iespļauj oligarham sejā. Ja mērķiem nevar dabūt īstos oligarhus, var iztikt ar viņu bildēm.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lno > tonijs 30.06.2017. 11.53

    Skaisle. Lūdzu, lūdzu nestājies Bordāna partijā! Kad Tu sāksi ķērkt par čekistiem, naciķiem, tur nekāda loģiska saruna nebūs iespējama:):):)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > tonijs 29.06.2017. 22.26

    basta, es tev jau sen teicu – t.i. rakstīju, ka tev pietrūkst uzmanības un mīlestības – jādomā , ka visi aizmukuši no tavām nešpetnībām un tagad tu man te dzenies pakaļ pa komentāriem un visādi pulgo un nicini mani, bet tu nesaproti, ka es saprotu, ka tu esi viens, visu pamests un nelaimīgs un naidpilns – es zinu, kas esmu un kas neesmu un tavi vārdi man kā pīlei ūdens -saproti – nu labi, nesaprati – bet vienalga

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > tonijs 29.06.2017. 21.47

    Jā un tagad sāksies trešā sērija – jo – ja nebūs sabiedrības atbalsta, ja nebūs politiķu spēja pieprasīt atbildi no valsts augstākajām amatpersonām, no saeimas, no politiķu kantoriem – tad – nu būsim vismaz tik atklāti, ka vienosimies 2018.gadā svinēt valsts jubileju un bēres vienlaicīgi.

    Noklausamies vēlreiz visas sarunas ar visiem – kaut vai Krištopāna teicienu par Krieviju – tā paša Krištopana , kurš mūsu visu Dzimteni Latviju nosauca par muļķu zemi un mūs attiecīgi par muļķiem – un tagad siekalodamies brēc pēc tādas pašas kārtības kā Krievijā.

    Vai 03.07. iesim atbalstīt ārstus streikā – situācijā, kad katru dienu Latvijā mirst nepilni 20 ciolvēki, jo nesaņem pienācigu ārstēšanu, situācijā, kad pat ar visu naudu kabatā , mums var būt situācija, ka nepietiek slimnīcu un nepiietiek mediķu.

    Lasījāt par skolu jaunatni, kura kļūst arvien neizglītotāka?

    Lasījāt, ka igauņi tiesās somu firmu, par nelegālu atkritumu izvešanu uz Igauniju, kamēr mums oligarhu valdība pat nenosauc vainīgos noziegumā pret mūsu visu veselību un mūsu visu Latviju.

    Pāsvaldību vēlēšanās mēs redzējām, ka latviskās partijas negrib vienoties pret kremļa partiju, redzam kas notiek kā kremlis pārņem varu Latvijā – redzam un turpinam kaškēties,

    Jo oligarhi ir gudri – kurš to noliegs. Kāpēc lai NA rīkotos godprātīgi , ja partijas tēvam parādniekam vien 2 milj uz galda nometa –

    Ļoti ceru uz Bordāna partija aktīvu rīcību, ja būs konkrēti darbi – es arī beidzot iestāšos partijā un tā būs Bordāna partija .

    Būtībā es uzskatu, ka esam uz izdzīvošanas robežas – ja nekas nemainīsies – tad arī man no Latvijas būs jāaizbrauc – vienkārši te paliks tie, kuri nespēj aizbraukt – viss jau ir nozagts – tagad varēs zagt tikai atņemot nodokļu naudu, nīn – viss cits jau ir nozagts

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 29.06.2017. 20.28

Ja tā, bez emocijām – no sarunu konteksta iznāk, ka, lai vēl joprojām ietekmētu procesus valstī, Lemberga, Šlesera, Ušakova un Co rīcībā ir -Saeimā visa Saskaņa un kāda daļa no ZZS, pluss vēl uzvaras lielajās pilsētās un Rīgā pašvaldību vēlēšanās. Būtisks ir jautājums, kāds Saeimas sastāvs nokomplektēsies pēc nākošajām vēlēšanām? Sevišķi situācijā, kad Vienotību ir ķērusi krietna krīze, no kuras tā nespēj atgūties. Kuras partijas veidos nākošo valdošo koalīciju? Tas ir Latvijas nākotnes jautājums.

Ja publiskotās sarunas būs spējušas iegrozīt vēlētāju prātus pareizajā virzienā, tad tas būs liels ieguvums valstij, pārējais viss… Būtu jau labi, ja viņus tagad sasēdinātu, bet mantu nodotu labdarībai :), bet tas vairs nav tas pats svarīgākais. :)

+9
0
Atbildēt

2

    Ēriks > rinķī apkārt 29.06.2017. 20.35

    Vot vot,šīs sarunas ir vēlētāju prāta iegrozīšanai.Lembergam tagad būtu jāveic pretsoļi,lai atmazgātos,būs interesanti.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    basta > rinķī apkārt 29.06.2017. 21.36

    to rinķī apkārt

    “Kuras partijas veidos nākošo valdošo koalīciju?”

    Nepārdzīvo. Vienotības vietā būs čekas projekts, JKP, tāpat, kā LPP nāca DP saimņieks un ZRP LPP vietā. Čeka turpinās valdīt, ja vien kāds krietns latviešu mecenāts nenoalgos šāvēju brigādi.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu