Londonā aizdegusies augstceltne "Grenfell Tower" (papild.) • IR.lv

Londonā aizdegusies augstceltne “Grenfell Tower” (papild.)

23
Grenfell Tower. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA, EPA/LETA

Liesmas pārņēmušas teju visu ēku, sākot no otrā līdz pat 27.stāvam.

Ugunsgrēkā, kas naktī uz trešdienu izcēlies vienā no Lielbritānijas galvaspilsētas augstceltnēm “Grenfell Tower” , gājuši bojā vairāki cilvēki un vismaz 50 nogādāti slimnīcā, paziņojuši Londonas avārijas dienesti.
 apdzēšanā iesaistīti aptuveni 200 ugunsdzēsēji, ziņo LETA.

Londonas ugunsdzēsības dienesta priekšniece Denija Kotone paziņoja, ka miruši vairāki cilvēki, bet precīzu skaitu vēl nevarēja nosaukt. Arī ugunsgrēka cēlonis vēl nav zināms.

Īsi pēc pusnakts (ap plkst.2.00 pēc Latvijas laika) 27 stāvu augstajā “Grenfell Tower” Londonas ziemeļrietumos izcēlās ugunsgrēks, kura dzēšanā iesaistītas 45 ugunsdzēsēju automašīnas un 200 ugunsdzēsēju.

Kotone norādīja, ka savas 29 gadus ilgās ugunsdzēsējas karjeras laikā nekad nav redzējusi tik plašu ugunsgrēku.

“Grenfell Tower” atrodas aptuveni 120 dzīvokļi, un aculiecinieki ziņo, ka pie degošās ēkas augšējo stāvu logiem redzējuši cilvēkus un dzirdējuši saucienus pēc palīdzības.

Kāda pretējās mājas iedzīvotāja stāstīja, ka pamodusies no sirēnu kaukšanas un viņas dzīvokli piepildījuši biezi dūmi. Viņa dzirdējusi cilvēkus kliedzam, bet ugunsdzēsēji spējuši palīdzēt tikai zemāko stāvu iedzīvotājiem. Sieviete stāstīja, ka degošajā mājā dzīvo viņas drauga brālis ar ģimeni un pagaidām vel nav zināms, kas ar viņiem noticis.

Ugunsdzēsēju pārstāvis sacīja, ka ugunsgrēks ir ļoti plašs un situācija nopietna.

Londonas mērs Sadiks Hans oficiāli izsludinājis ugunsgrēku “Grenfell Tower” par “nopietnu incidentu”.Kotone norādīja, ka ugunsdzēsēji cieši sadarbojas ar policiju un atrās palīdzības dienestu, lai pakļautu situāciju kontrolei.

Policija ziņo, ka turpinās iedzīvotāju evakuācija no rajona, kur atrodas degošā ēkā, un ievainoto cilvēku traumas ir dažādas.

Mediji vēsta, ka pagājušajā gadā pabeigta “Grenfell Tower” renovācija. Tomēr 1974.gadā celtā ēkas iedzīvotāji vairākkārt sūdzējušies par slikto ugunsdrošību šajā un citās ēkās, kas pieder vietējām varasiestādēm.

“Visi mūsu brīdinājumi palika nesadzirdēti, un mēs paredzējām, ka šāda katastrofa ir neizbēgama un tikai laika jautājums,” pēc ēkas aizdegšanās paziņoja iedzīvotāju izveidotā grupa “Grenfell Action Group”.

 

 

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu