Aizturēti maksātnespējas administratori Sprūds un Krūms • IR.lv

Aizturēti maksātnespējas administratori Sprūds un Krūms

31
Māris Sprūds. Foto: Ieva Čīka, LETA

Iespējama vēl divu personu aizturēšana; sarīkotas vairākas kratīšanas

Valsts policija aizturējusi likvidējamās “Trasta komercbankas” administratoru Ilmāru Krūmu un vēl vienu maksātnespējas procesa administratoru Māri Sprūdu, vēsta aģentūra LETA. Patlaban nav zināms, kādā kriminālprocesā aizturēšana notikusi.

Līdz ar Krūmu un Sprūdu Valsts policija (VP), iespējams, aizturējusi arī administratoru Nauri Durevski un finansistu Jorenu Raitumu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Krūma telefons ir izslēgts, savukārt Sprūda birojā aģentūrai LETA norādīja, ka viņš nav uz vietas, taču apliecināja, ka maksātnespējas administrators būšot pāris dienas atvaļinājumā, un ieteica sazināties, iespējams, pirmdien. Gan Raituma, gan Durevska telefoni bija izslēgti.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka trešdien ir notikušas vairākas kratīšanas. Izmeklēšanas darbības veikusi Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP). VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins žurnālistiem norādīja, ka kopumā aizturētas četras personas, tostarp maksātnespējas procesa administratori.

Grišins apliecināja, ka vakar ENAP rīkojis vairākas izmeklēšanas darbības iepriekš sāktajos kriminālprocesos. Lietas ierosinātas par iespējamiem noziegumiem maksātnespējas procesa laikā. Aizturēti četri cilvēki un notikušas kratīšanas. Pašlaik notiek citas procesuālās darbības un izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiks sniegta.

Krūms patlaban ir likvidējamās “Trasta komercbankas” administrators. Raidījums “Nekā personīga” pērn vēstīja, ka Krūms likvidācijas procesā gandrīz 7 miljonus eiro iztērēja dažādiem līgumiem ar pakalpojumu sniedzējiem, turklāt liela daļa šo līdzekļu tika tieši Sprūdam. Savukārt nesen raidījums ziņoja, ka pret Krūmu Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē sākts kriminālprocess aizdomās par kāda tiesas sprieduma nepildīšanu.

Patlaban Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā tiek skatīts Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pieteikums par Krūma atcelšanu no pienākumu pildīšanas. To tiesa turpinās vērtēt 19.jūnijā. Krūms ir Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas valdes loceklis, bet Sprūds darbojas asociācijas padomē. Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas rīcībā patlaban nav informācijas par abu administratoru aizturēšanu.

Sprūda vārds iepriekš vairākkārt izskanējis skaļos maksātnespējas procesos. Tika ziņots par Sprūda atcelšanu no SIA “Dzimtā sēta” maksātnespējas procesa. Par šo procesu Maksātnespējas administrācija (MNA) administratoram vairākas reizes prasīja paskaidrojumus un informāciju, cita starpā arī saistībā ar naudas līdzekļu novirzīšanu no uzņēmuma bankas konta.

Plaši izskanēja SIA “Peltes īpašumi” process, par kuru notika vairākas tiesvedības, turklāt tajā MNA radās šaubas par administratora objektivitāti, tomēr Sprūds no procesa netika atcelts, jo jau iepriekš notika administratoru maiņa. Ja šajā procesā Sprūds tiktu atcelts no tā administrēšanas, tas varētu nozīmēt administratora sertifikāta zaudēšanu.

Durevskis ir strādājis kopā ar Sprūdu, savukārt Raituma vārds skaļāk izskanēja pēc aizturēšanas saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sākto kriminālprocesu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kuras ietvaros tika aizturēts toreizējais Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS) un miljonārs Jūlijs Krūmiņš, kurš Raitumu dēvēja par savu finansistu.

Žurnāls “Ir” savulaik vēstīja par darījumu, kurā bijušais Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārais sekretārs Aigars Lūsis (VL-TB/LNNK) no nezināma avota finansēja 3,2 miljonus eiro vērtu darījumu – parādsaistību iegādi -, kas vēlāk iesaistītajām pusēm nodrošināja piekļuvi zemei vairāk nekā 40 hektāru platībā Ķīšezera krastā. Zeme piederēja uzņēmumam “Peltes īpašumi”, kuram 2011.gadā tika pasludināta maksātnespēja un par administratoru nozīmēts Sprūds. Šie naudas līdzekļi nākuši no Sprūda administrētā maksātnespējīgā uzņēmuma “Dzimtā sēta” konta, iepriekš rakstīja žurnāls.

KNAB 2005.gada jūnijā aizturēja Sprūdu aizdomās par kukuļa izspiešanu un starpniecību kukuļošanā, tomēr prokuratūra vēlāk kriminālprocesu izbeidza nozieguma sastāva trūkuma dēļ.

Komentāri (31)

dzeris49 08.06.2017. 13.42

Tas tas pats Sprūds, kas te tiesājas ar Ir un Spranci par to, ka tika aizskarta viņa “gods un cieņa”, jo taisni Ir viņa darbošanos atmaskoja savā žurnālā.

Nu, tas jau vēl neko nenozīmē, liela varbūtība, ka atpirksies, vai nu prokuratūras, vai tiesas līmenī, šeit, tomēr, ir Latvija, nevajag aizmirst.

Nez, kur palicis Lūsis, NA bijušais ģenwerālsekretārs, un arī izcils godavīrs un Latvijas patriots, pret to arī it kā ierosināta lieta, nu jau otrā vai trešā, vai jau paspējis atpirkties?

+14
-2
Atbildēt

1

    Baiba > dzeris49 08.06.2017. 16.29

    Nez, kur palicis bijušais ilggadīgais MNA vadītājs Vienotības biedrs Ervīns Ābele?

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

Absints 08.06.2017. 14.25

Nemaksātnespējas Administratoru partija tak nepieļaus sava krāniņa aizgriešanu. Tūlīt sekos kaut kas no sērijas – komats ne tur, aizturētājam iesnas vai kaut kas līdzīgs, un viņus atbrīvos. Interesanti būs redzēt, kā tas konkrēti sauksies. Savulaik Ziedonis Caune par uzfilmēto, video redzamo bisi “pierādīja”, ka tas ir sprungulis, gan jau te būs kas līdzīgs. Politiskā sistēma tak nevar graut savus pamatus.

+13
-3
Atbildēt

4

    basta > 08.06.2017. 14.37

    to Ēriks

    Čekisti, izmantojot IR, LTV un LR1, tomēr pārvilka Vienotību pāri 5%. 13. Saeimas vēlēšanām daļu to piekomandēs SC, daļu Bordāna varzai.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 08.06.2017. 14.31

    Nu bet kas tad Vienotībai vairs par teikšanu?

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > 08.06.2017. 17.38

    Nemaksātnespējas partijai šogad vēlēšanās Rīgā tikai 4 vietas. Skuju taku novēlam no sirds…

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Baiba > 08.06.2017. 16.34

    To Eriks
    Ābele labu laiku vairs nav amatā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

tonijs 08.06.2017. 15.18

maksātnespējas administrators būšot pāris dienas atvaļinājumā

…….

Vajag kārtīgi atpūsties, vismaz pāris gadus, drošā un apsargātā vietā.

+12
-2
Atbildēt

6

    dzeris49 > tonijs 08.06.2017. 19.25

    andrejs – Tu jau sāc Iesalnieku citēt, viņš ir kļuvis par tavu “garīgo līderi”?

    Un tas tāpēc, ka viņš pateica, tipa, “zaglim jāsēž cietumā”, vai ko tikpat originālu?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > tonijs 09.06.2017. 10.19

    Baiba – plusus jāliek par kaut ko oroginālu, nevis tik banālu un primitīvu, kas tāpat skaidrs.

    Teiksim, kāds uzraksta – “Zeme riņķo ap Sauli”, par to arī jāliek plusiņi ( kaut, varbūt arī jāliek, ja jau 30% domā, ka taisni Saule riņķo ap Zami, jo viņiem tā izskatās)?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    basta > tonijs 08.06.2017. 21.32

    to dzeris49

    Nepārdzīvo, neviens TECII 2. kārtas, “Gudrona dīķu”, PV, LM, Citadeles un AirBaltic figurants savā gultā nenosprāgs.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > tonijs 08.06.2017. 18.06

    Agri vai vēlu likums atnāks pakaļ katram blēdim. / J.Iesalnieks/

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Baiba > tonijs 08.06.2017. 21.20

    Pārsteidz, ka viedoklis, ka zaglim jāsēž cietumā, izpelnās mīnusus.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > tonijs 08.06.2017. 15.30

    Varu derēt, ka, sliktākajā gadījumā, būs soda nauda, reizes 100 mazāka, kā tas, ko izshēmojis, nekāds cietums nebūs.

    Latvijā cietum’a sēdina tikai par polšas vai kartupeļu maisa zādzību.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu