Atmošanās citā realitātē • IR.lv

Atmošanās citā realitātē

28
Foto: Sintija Zandersone, LETA
Iveta Buiķe

Jāpārbauda visi ziņojumi par vēlēšanu negodīgu norisi

Biju viena no tiem pavisam nedaudzajiem, kuri soctīklos ieteica būt piesardzīgiem un aicināja vēlētājus, ja iespējams, doties balsot sestdien, kad iecirkņos ir visvairāk novērotāju. Reakcija uz šo aicinājumu mani iepriecināja – virsū bruka pat sabiedrībā pazīstami, ļoti saprātīgi cilvēki. Tas norādīja, ka Latvijā cilvēki ciena tiesiskumu un uzticas valstij, ka tā tiesiskumu nodrošina.

Pozitīvi, ka tik daudzi cilvēki Latvijā vairs nespēj pat iedomāties to zemiskumu un nekaunību, ar kādu rīkojas Ļaunuma impērijas adepti. Prieks, ka Latvija 26 gados kopš okupācijas beigām ir tik daudz savā domāšanā attālinājusies no padomju sistēmas.

Jo bēdīgāka bija atmošanās no jaukās izjūtas. Jau piektdien un arī sestdien aizvien skaidrāk parādījās, ka Ušakovam, “Saskaņai” un viņu satelītiem ir dziļi nospļauties uz likumiem un tiesiskumu. Kamēr latviskās partijas kaut cik centās ievērot likumu, tikmēr Kremļa sadraugi tam visam šķaudīja virsū – gan turoties likumu pelēkajā zonā, gan pārkāpjot Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu. Neaizmirsīsim, ka šāda Ušakova rīcība izmantot, kā viņam šķiet, demokrātijas “vājumu”, nav nekas jauns.

Manuprāt, notikušais tagad pašvaldību vēlēšanu laikā un pirms tām ir pārkāpis jebkādas normalitātes robežas.

Ja tagad mūsu tiesībsargi nenodrošinās skurpulozu visu likumpārkāpumu izmeklēšanu un tiesisku seku iestāšanos par tiem, tad būsim nonākuši pie valsts tiesisko pamatu demontāžas.

Godīgas vēlēšanas ir viens no demokrātiskas valsts stūrakmeņiem. Latvijā tās ir apdraudētas. Vēl vairāk – 2017.gada 3.jūnija vēlēšanas Rīgā par godīgām nosaukt nevar!

Aicinu KNAB un Valsts policiju detalizēti un pamatīgi izmeklēt visus Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma pārkāpumus un nodot tālāk izmeklēšanas rezultātus prokuratūrai. Par tiem ir jāierosina tiesvedība, tas nav nekāds sīkums – sabiedrībai ir jābūt drošai, ka vēlēšanas notiek godīgi.

Diemžēl problēmas neaprobežojās ar priekšvēlēšanu aģitāciju vien. Arī balsošanas iecikņos notika likumpārkāpumi: neapzīmogotas aploksnes, kuru skaits dažos iecirkņos sasniedza pat 20-30%, mainīta balsošanas biļetenu kārtība pie izsniegšanas, piemēram, Rīgas 4.vēlēšanu iecirknī. Tās ir nevis kļūdas, bet Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma pārkāpumi.

Vēlētāji ziņo par gadījumiem, kad nav varējuši nobalsot, jo balss it kā jau nodota, kaut gan cilvēks vēl vēlēt nav bijis.

Ir ziņas par neparasti daudziem sabojātiem biļeteniem atsevišķos iecirkņos. Piebildīšu, ka vēlēšanu iecirkņu darbību nodrošina nevis CVK, bet gan vietējā pašvaldība. Rīgas gadījumā – “Saskaņas” dominētā dome. Secinājumus izdariet paši.

Nedrīkst arī aizmirst ziņojumus par to, ka atsevišķās darbavietās, īpaši krievu biznesā un pašvaldības pakļautības uzņēmumos, darba devējs pieprasa uzrādīt neizlietotos vēlēšanu biļetenus, lai pārliecinātos, ka darbinieks nobalsojis par “pareizo” partiju. Kura tā ir, varu iedomāties! Kas to atsakās darīt, tam draud atlaišana. Tas ir kliedzošs pārkāpums!

Mēs nedrīkstam samierināties, ka sabiedrības acu priekšā notiek rupji likumpārkāpumi, tiek apdraudētas demokrātiskas un brīvas vēlēšanas.

Ņemot vērā to, ka vēlēšanas ir uzvarētas ar tik minimālu balsu pārsvaru, aicinu politiķus, sabiedriskos darbiniekus un jebkuru sabiedrības locekli pieprasīt, lai tiktu pārskaitītas balsis visos strīdīgajos iecirkņos, kur ir aizdomas par likumpārkāpumiem vai pat sarīkotas jaunas vēlēšanas šajos iecirkņos. Tas ir pats mazākais, ko varam izdarīt tiesiskuma nodrošināšanai mūsu valstī un īpaši galvaspilsētā!

Lai sāktu šo procesu, ir nepieciešams pēc iespējas ātrāk noteikt visus pārkāpumus Rīgā. Ir jāzina – kur, kas, kad konkrēti ir noticis, ja iespējams, jāsaņem attēli no notikuma vietas, liecinieka kontakti. Facebook ir atvērta lapa “Likumpārkāpumi pašvaldību vēlēšanās Rīgā“, kurā var nosūtīt šādu informāciju.

Komentāri (28)

Dr. Bērziņš 06.06.2017. 12.09

Tā, tiktālu nu būtu atbraukuši. Nākošā pietura tad jau būs Pleskava. :D

+3
-1
Atbildēt

0

heinrihs 20.06.2017. 07.48

Ja pērkamie lopi NA nebūtu sabotējuši vēlēšanas, izvirzot par mēra kandidāti prasto universālšļauku baibočku ar visiem 12 Gņila Išaka sagādātajiem amatiem, kas riebjas katram godīgam cilvēkam, varbūt vēlēšanu rezultāts tomēr būtu citāds. Droši vien to bočku ieteica izvirzīt NA ģenerālēzeļa vietnieks Lūsis, kurš oficiāli atkāpās jau pirms prāva laiciņa, taču dūšīgi pa kluso šeptējās tālāk.

0
0
Atbildēt

0

basta 06.06.2017. 16.06

Es spēlēju? Man SC vienmēr ir bijuši pāriji un tie, kuri čupojas ar pārijiem (ZRP) paši par tādiem kļūst. Vienotības, kas apvienojās ar ZRP pārijiem tagad arī ir pāriji.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu