KNAB saņēmis ap 300 ziņojumu par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanās • IR.lv

KNAB saņēmis ap 300 ziņojumu par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanās

21
Ilustratīvs foto: Edijs Pālens, LETA

Jau sāktas vairāk nekā 150 pārbaudes par iedzīvotāju ziņoto

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) saņēmis vairāk nekā 300 iedzīvotāju ziņojumus un iesniegumus par iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem vēlēšanu dienā un priekšvēlēšanu periodā, vēsta aģentūra LETA. KNAB vērtēs visu saņemto informāciju, lai lemtu par turpmāko pārbaudi, un šobrīd jau sāktas vairāk nekā 150 pārbaudes.

Iedzīvotāji savos ziņojumus iekļāvuši arī vizuālo informāciju par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, tai skaitā par publiskoto informāciju internetā un sociālajos tīklos, kā arī par iespējamu administratīvo resursu izmantošanu.

KNAB pirms pārbaudes sākšanas jāpārliecinās, vai veiktā darbība klasificējama kā priekšvēlēšanu aģitācija, kā arī – vai par konkrētās informācijas izplatīšanu veikta samaksa. Piemēram, bezmaksas aģitācija internetā ir atļauta, taču maksas – aizliegta, līdzīgi arī politiskā aģitācija internetā un ar telefona starpniecību ir aizliegta tikai kā maksas pakalpojums.

KNAB arī norādīja, ka partijām vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas KNAB ir jāiesniedz 30 dienu laikā pēc vēlēšanām, proti, līdz 03.jūlijam. Kopumā vēlēšanās piedalījās 51 partija. KNAB partiju vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudes ir jāveic sešu mēnešu laikā no dienas, kad beidzies deklarāciju iesniegšanas termiņš.

Lai arī vēlēšanas ir noslēgušās vairākās pašvaldībās gaidāmas nopietnas koalīcijas sarunas un amatu dalīšana. KNAB praksē skandalozākais gadījums pašvaldības amatu dalīšanā bija 2005.gadā, kad atklājās kukuļošana Jūrmalas domē. KNAB norāda, ka ne tikai KNAB apkarošanas bloks, bet arī citas KNAB struktūrvienības šobrīd strādā pastiprinātā režīmā.

Jau ziņots, ka saistībā ar pašvaldību vēlēšanām Drošības policija (DP) kopumā saņēmusi vairāk nekā 100 signālus par iespējamiem pārkāpumiem, kuru pārbaude ir DP kompetencē. Pārbaudē vairākums no signāliem neapstiprinājās, bet par citiem joprojām pārbaude turpinās.

Šobrīd DP lietvedībā ir divi kriminālprocesi par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus. Arī Valsts policija paziņojusi, ka sākusi kriminālprocesu par iespējamo balsu pirkšanu un to nodos pēc piekritības DP. DP kompetencē ir izmeklēt pārkāpumus par balsu apzinātu nepareizu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu. Tāpat DP kompetencē ir izmeklēt balsu pirkšanu.

Komentāri (21)

lno 05.06.2017. 18.44

Īstā vieta, uz kurieni sūtīt:):):)

+2
0
Atbildēt

0

dzeris49 06.06.2017. 15.55

Un kāda būs reakcija?

visi zina, kas notiek RD, visi vaimanā, kā SC pārkāpj visu ko, cik nekaunīgi uzvedas, utt., un kur ir reakcija?

Vai tad Ušakovs izveidojis visas tās drošības struktūras, prokuratūra, TS, viss ir Ušakova kontrolē?

Ak likumi neļauj pret to vērsties – un kas tādus likumus pieņēmis, vai tad t.s. “latviskās partijas” nav mums vairākumā Saeimā?

Nu tad kam sūdzaties un ko raudat, paši tādu sistēmu izveidojat, domājāt, ka savām vajadzībām, bet, redz kā gadījās – SC un Ušakova vajadzībām.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu