Vēlētāju aptauja: Ušakova saraksts Rīgā var zaudēt vairākumu • IR.lv

Vēlētāju aptauja: Ušakova saraksts Rīgā var zaudēt vairākumu

39
Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) balso pašvaldību vēlēšanas 3.jūnijā. Foto: Ieva Čīka.

Aptauja: Rīgā vairāk balsu ieguvuši esošā mēra konkurenti, valdošā koalīcija negūst balsu vairākumu

Partiju “Saskaņa” un “Gods kalpot Rīgai” apvienotais saraksts varētu būt zaudējis vairākumu Rīgas domē – pie iecirkņiem veiktās vēlētāju aptaujas rezultāti liecina, ka par Nila Ušakova un Andra Amerika vadīto partiju apvienību nobalsojuši 42,9% aptaujāto vēlētāju, kas ļautu viņiem Rīgas domē iegūt 29 mandātus no 60, vēsta LETA. 

Vēlētāju aptauju pie iecirkņiem veica Latvijas Televīzija (LTV), nacionālā informācijas aģentūra LETA un Rīgas Stradiņa universitāte (RSU). Metodoloģisko atbalstu aptaujas veikšanā sniedz tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS.  Jāuzsver – šie nav vēlēšanu rezultāti!

Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās Rīgā 2013. gadā “Saskaņas” un “Gods kalpot Rīgai” apvienotais saraksts ieguva 58,54% vēlētāju balsu. Togad veiktā aptauja pie iecirkņiem liecināja, ka attiecīgais politiskais spēks bija guvis 52,6% balsu.

Vēlētāju aptauja liecina, ka otrs populārākais šogad Rīgā bija Latvijas Reģionu apvienības un partijas “Latvijas attīstībai” kopīgais saraksts, kura līderis ir Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) un kas ieguvis 17,01% balsu.

Trešajā vietā ierindojas Jaunā konservatīvā partija (JKP) ar 13,57% balsu. JKP saraksta “lokomotīve” ir bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja Juta Strīķe. Abi šie politiskie spēki pašvaldību vēlēšanās Rīgā 2013.gadā nekandidēja. 

Ceturtā populārākā partija atbilstoši vēlētāju aptaujai pie iecirkņiem bijusi “Vienotība” ar 9,57% balsu, bet piektā – “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK ar 8,26% atbalstu. Šo abu politisko spēku pozīcijas vājinājušās, jo “Vienotība” 2013. gadā pašvaldību vēlēšanās galvaspilsētā guva 14,13%, bet “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK – 17,86% balsu. 

Atbilstoši aptaujas rezultātiem “Saskaņas” un “Gods kalpot Rīgai” apvienotais saraksts Rīgas domē iegūtu 29 vietas, “Latvijas attīstībai” un Latvijas Reģionu apvienības kopīgais saraksts – 11, JKP – deviņas, “Vienotība” – sešas, bet “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK – piecas. 

Kā liecina vēlētāju aptaujas rezultāti, visticamāk, Rīgas domē atkal nav spējusi iekļūt valdību vadošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kas guvusi 3,19% balsu un nav pārvarējusi 5% barjeru. Pirms četriem gadiem galvaspilsētā ZZS veidojošās partijas startēja atsevišķi, Latvijas Zaļajai partijai iegūstot 3,99%, bet Latvijas Zemnieku savienībai 1,88% balsu.

Tāpat 5% barjeru nav pārvarējusi partija “KPV.LV” ar 1,69% balsu, “Par neatkarīgu Latviju” ar 1,25% balsu, “No sirds Latvijai” ar 1,19% balsu, “Eiroskeptiķi” ar 0,75% balsu un Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija ar 0,63%.

Vērtējot vēlētāju aptaujas rezultātus, būtu jāņem vērā vairāki svarīgi faktori, aģentūrai LETA sacīja SKDS direktors sociologs Arnis Kaktiņš. “Pieredze liecina, ka vēlētāju aptaujas pilnīgi precīzi nesakrīt ar vēlēšanu rezultātiem,” skaidroja sociologs. Viens no cēloņiem ir salīdzinoši lielais vēlētāju skaits, kuri atteicās atklāt savu balsojumu. Otrs faktors ir to balsstiesīgo īpatsvars, kuri nodeva savas balsis iepriekšējās balsošanas dienās, jo viņu simpātijas var būt sadalījušās atšķirīgi. “Vēlētāju aptaujas rezultāti lielākā daļā lielo pilsētu atstāj intrigu, kurš īsti būs uzvarētājs un cik lielā mērā,” teica Kaktiņš.

Rīgā šodien kopumā tika aptaujāti 2250 vēlētāji, no kuriem iegūtas 1599 derīgas atbildes. 27 cilvēki atzinuši, ka nebalsoja, savukārt 624 neatklāja, kam balsi atdeva. No tiem, kuri savu balsojumu neatklāja, vairāk nekā trešdaļa bija krievvalodīgie, bet atlikušie – latviešu valodā runājoši iedzīvotāji.

Daugavpils

Latvijas otrā lielākajā pilsētā Daugavpilī vēlēšanās lielāko atbalstu guvusi pašreizējā pašvaldības vadītāja Jāņa Lāčplēša pārstāvētā “Latgales partija” – 29,88%, bet no tās tikai nedaudz atpaliek Saeimas deputāta Riharda Eigima saraksts “Mūsu partija” ar 27,29% un “Saskaņa” ar 23,76% parlamentārieša Andreja Elksniņa vadībā. Citas partijas 5% barjeru nav pārvarējušas, liecina vēlētāju aptauja pie iecirkņiem.

Liepāja

Liepājā visvairāk balsu ieguvusi esošā mēra Ulda Seska vadītā Liepājas partija, par kuru nobalsojuši 42,43%, liecina vēlētāju aptauja pie iecirkņiem. Otro vietu ieņem Latvijas Reģionu apvienība (LRA), par kuru nobalsojuši 27% aptaujāto vēlētāju, bet partija “Saskaņa” saņēmusi 10,68% aptaujāto balsu. Citas partijas domē nav iekļuvušas, lai gan aptaujas datos tuvu 5% atrodas arī Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK ar 4,75% balsīm.

Jelgava

Jelgavā lielākais balsu skaits – 45,45% – atdots par “Zaļo un zemnieku savienību”, liecina aptauja pie iecirkņiem. Atbilstoši šiem datiem 5% barjeru varētu būt pārvarējuši seši politiskie spēki. Par “Saskaņu” nobalsojuši 17,98%, par Nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK – 9,71% vēlētāju, bet par  “Vienotību” 8,68% . Tikmēr “KPV LV” Jelgavā saņēmuši 8,06% balsu, bet Latvijas Reģionu apvienība – 7,85% balsu, liecina aptaujas dati. 

Jūrmala

Jūrmalā pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu ir ieguvusi ZZS, par kuru balsis atdevuši 36,66% vēlētāju, liecina vēlētāju aptauja. KNAB redzeslokā nonākušā Gata Trukšņa vadītajam ZZS sarakstam seko “Tev, Jūrmalai” un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) apvienotais saraksts, par kuru Jūrmalā nobalsojuši 19,77%. Par Nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK balsis atdevuši 15,16% aptaujāto. Tāpat 5% barjeru Jūrmalā ir pārvarējusi “Saskaņa”, par kuru ir vēlējuši 13,44% iedzīvotāju. Uz 5% barjeras pārvarēšanas robežas ir “Vienotība” ar 4,99% balsu.

Ventspils

Ventspilī pašvaldību vēlēšanās lielāko vēlētāju atbalstu kārtējo reizi ir guvusi Aivara Lemberga vadītā partija “Latvijai un Ventspilij”, par kuru nobalsojuši 60% pilsētas balsstiesīgo iedzīvotāju, liecina vēlētāju aptauja pie iecirkņiem. Trīs politisko spēku – “Vienotības”, Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības – apvienotais saraksts guvis 23,45% atbalstu, bet “Saskaņa” – 5,64%, liecina aptaujas rezultāti.


Rēzekne

Rēzeknē aptauja prognozē pārliecinošu uzvaru esošajam mēram – 54,02% balsu varētu saņemt partija “Saskaņa” un tās vietējais līderis Aleksandrs Bartaševičs. Būtiski atpaliek otro vietu guvusī apvienība, kuru veido “Latgales partija”, Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK un “Vienotība” – 14,06% atbalstu. ZZS ar kādreizējo pašvaldības vadītāju Juri Gunti Vjaksi priekšgalā ieguvusi 9,5% vēlētāju balsu. 5% latiņu, kā liecina vēlētāju aptauja, varētu būt pārvarējušas vēl divas partijas – “Vienota Rēzekne” un “Vienoti Latvijai”, kas attiecīgi guvušas 5,82% un 5,42% balsotāju atbalstu.

Valmiera

Valmierā vairāk nekā puses vēlētāju atbalstu ir ieguvis mēra Jāņa Baika vadītais saraksts “Valmierai un Vidzemei”, par kuru nobalsojuši 56,12% vēlētāju, liecina vēlētāju aptauja pie iecirkņiem. No līderiem ievērojami atpaliek ZZS, ko atbalstījuši 19,15% aptaujāto vēlētāju, savukārt trešā ir Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), par kuru nobalsojuši 8,91% vēlētāju. “Vienotība” saņēmusi 7,35% vēlētāju atbalsta, bet uz 5% barjeras robežas ir partija “Saskaņa” ar 5,35% balsu.

Komentāri (39)

rinķī apkārt 04.06.2017. 10.33

Vēlētāju aktivitāte Rīgā nav pārsniegusi 60%. Jautājums, kāds tam ir iemesls? Manprāt viens no iemesliem varētu būt varas partiju līdzšinējā bezzobainā darbošanās Rīgas domes opzīcijā. Vairāk kā dīvains man šķiet arguments, ka opozīcija Rīgas domē ir ar tik ierobežotām rīcības iespējām, ka pat informācija par to, kas tad notiek pilsētā, mazākuma partijām nav pilnībā pieejama. Paskatīsimies, vai šo situāciju turpmāk spēs mainīt bijušie KNAB profesionāļi, kuri šobrīd ir nokļuvuši Rīgas domē :)

Un vēl viens būtisks arguments, kāpēc Ušakovam izdevās saglabāt varu Rīgā – ja SC elektorātam šīs Rīgas domes vēlēšanas bija kaut kas līdzīgs vienojošam, nacionālam maršam ar kuru sevi apliecināt, tad latviski domājošiem ļaužiem pietrūka ši motivācija. Acīm redzot lielas daļas latviešu prātus šobrīd pārvalda “stilīgais nihilisms,” sevis noliegšanas poza un tādā garā.

Ja par Latviju kopumā, tad ar lielu interesi sekošu līdz notiekošajam Liepājā, kur Liepājas partijas līderis Sesks un Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputāta kandidāts Jānis Vilnītis pēc vēlēšanām iegūtajos rezultātos dala pirmo un otro vietu. Jautājums, vai abi šie līderi spēs vienoties kopējam darbam, vai arī izvēlēsies sadarbību ar Saskaņu un šādi centīsies iegūt “uzvaru” pār sāncensi?

Šī izvēle manprāt būs simboliska un raksturos kopējās tendences LR politikā

+10
-2
Atbildēt

2

    kolpants > rinķī apkārt 04.06.2017. 11.55

    Благодаря не работе в оппозиции в думе, а в позиции в стране. Неужели я должен поверить, что НО и Единство в Риге будут совсем другие, чем в Сейме?

    Если Единству уже не верит свой избиратель, судя по опросам и рейтингам, почему я должен поверить?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > rinķī apkārt 04.06.2017. 19.36

    Nu ja par Latviju kopumā, tad uz vakarpusi bilde kļūst skaidrāka – top zināmi ievēlētie. Brrr.

    Nevaru spriest par visu Latviju, bet novados, par kuriem kaut ko zinu, aina līdzīga un vienādi baisa. Grūti atrast šai parādībai vienojošu un precīzu formulējumu, pagaidām izlīdzēšos ar vienkāršojumu – tauta konsekventi balsojusi ar sirdi. Nav svarīgas ne partijas, ne idejas, ne iepriekšējie darbi – mums vajag mīļus, smukus, sirsnīgus. Un galvenais – gādīgus, tādus, kas “domā par tautu”.

    Sarakstu izmaiņu dinamika dotu vielu nopietnai analīzei, bet – kuram to vairs vajag…

    Kas gaidāms Saeimas vēlēšanās – pagaidām skats drūms, bet par to padomāšu vēlāk.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Austras koks 04.06.2017. 12.37

Ir jau arī šur tur apvērsumi, piemēram Aizputē. Iepriekš 9 vietas un absolūtais vairākums bija ZZS,bet tagad ZZSam tik 2 vietas, bet absolūts līderis NA ar 9 vietām.

Ja no šīm vēlēšanām prognozējam nākamgada Saeimu, tad izskatās, ka:
– Vienotība mirst (tur vēl noteikti pamuks pa šo gadu kāds, vai Viņķele/Čigāne uztaisīs tagad jaunu partiju)
– Kaimiņa partija būs neizdevies projekts
– Sudrabas NSL arī visticamāk nomirs
– Latvijas attīstībai nāksies laikam pievienoties regionu apvienībai, jo kā redzams Rīgā, kopā viņiem sanāk
– Bordāna partijai arī pasākums izdevies
– Saskaņai lielākoties visur mazāk balsu
– ZZSam labāk Rīgā vispār nestartēt un netērēties, jo kā redzams viņiem nesanāk Rīgā ne atsevisķi, ne kopā

Tādējādi nākmajā Saeimā būs iekšā Saskaņa apmēram tikpat cik tagad, un tad aptuveni līdzīgās daļās bus iekšā 4 latviskās partijas ZZS, NA, LRA/LA kopigais saraksts un JKP (Bordāns, Strīķe).

Ja kaut ko izveidos Čigāne/Viņkele/Judins/Loskutovs, viņiem tik un tā nesanāks, jo Latvijā nav tik daudz progresistu atbalstītāju.

+5
-1
Atbildēt

4

    basta > Austras koks 04.06.2017. 13.21

    Austras koks

    Arī Vienotības Eiroparlamenta deputātiem jādomā ko darīt..

    Par Pabriku un Dombrovski nepārdzīvo, par tiem abiem, tāpat, kā par Tūsku parūpēsies. Kremļa lobijs Briselē ir ļoti spēcīgs.

    Kas noteikti pastāvētu, būtu PS, ja vien nebūtu aizgājusi čekas mūdžu, taukmūļu: Pabrika un Štokenberga pavadā. Vienotību nogremdēja Zatlera spitālīgo varza.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    basta > Austras koks 04.06.2017. 12.52

    to Austras koks

    Cilvēks plāno, bet čeka tikmēr rīkojas. Aizpute, tas ir varen nopietni. Vienotība vienalga turpinās smirdēt, kamēr ASV kara transporta lidmašīna to nenogādās Guantanamo cietumā, jeb kāds mecenāts nenoalgos šāvēju brigādi. Paši reakcionārākie vienotībnieki kļūs par SC “latviešiem”, daļa pievienosies Bordāna varzai.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > Austras koks 04.06.2017. 13.08

    Aizputē. Iepriekš 9 vietas un absolūtais vairākums bija ZZS,bet tagad ZZSam tik 2 vietas, bet absolūts līderis NA ar 9 vietām.

    ————————

    Aizputē viena balss esot arī “saskaņai”. Paši varat minēt, no kā.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 04.06.2017. 12.54

    Jau toreiz ieņirdzu, bet tagad var ieņirgt nu jau ar redzamiem faktiem. Runa par pirms dažiem gadiem Kalnietes pausto, ka ilgtermiņā no partijām palikšot tik Saskaņa un Vienotība (vai kaut kā tā apmēram viņa deklarēja) :))

    Bet nu ar 90% pārliecību var teikt, ka karjera politikā Āboltiņai nākamgad toč ir beigusies, nevienā partijā neviens viņu neņems. Vienotība joprojām pastāvētu, ja Āboltiņa pati būtu aizgājusi par premjeri, kad omi iestūma, jo cerēja uz prezidenti. Tagad čušš vien sanāks.

    Bet Vienotība to ir pelnījusi, kaut vai tikai par vienu lietu, bet manā skatījumā ļoti smagu – par nevēlēšanu par Levitu prezidenta vēlēšanās. Par to tad tagad lai arī nosprāgst.

    Arī Vienotības Eiroparlamenta deputātiem jādomā ko darīt, jondiez vai vairs uz ko viņi var cerēt daudz.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

fretka 04.06.2017. 10.49

Manuprāt, Liepājā interesanti arī tas, ka tur Vienotībai iekabinājis pat Birzes “Taisnīgums” :)

Savukārt Ventspilī Vienotības/NA/reģionāļu bloks bezcerīgi zaudējis Lembergam. Tieši tāpat kā Rēzeknē (Latgales partija/NA/V) – Saskaņai.

IMHO tā jau ir tendence, un NA pedejais laiks padomāt, ar ko viņi brāļojas.

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu