CVK: Vēlētāju aktivitāte ir nedaudz augstāka nekā iepriekšējās vēlēšanās • IR.lv

CVK: Vēlētāju aktivitāte ir nedaudz augstāka nekā iepriekšējās vēlēšanās

2
Foto: Zane Bitere, LETA

Drošības policija ierosinājusi 2 kriminālprocesus par iespējamo balsu pirkšanu

Salīdzinājumā ar 2013.gada pašvaldību vēlēšanām, šogad visās dienās, kopš iespējams nobalsot, iedzīvotāju aktivitāte bijusi nedaudz lielāka, aģentūrai LETA atzina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Kristīne Bērziņa. Summējot vēlētāju aktivitāti iepriekšējās balsošanas dienās, 2013.gadā līdz plkst.12 vēlēšanu dienā kopumā bija nobalsojuši 25,5% balsstiesīgo, šogad – 27,31%.

Turpretī vēlēšanu dienā līdz plkst.12 šogad aktivitāte ir nedaudz mazāka – šodien nobalsojuši 15,75% balsstiesīgo, bet pirms četriem gadiem vēlēšanu dienā nobalsoja 16,7%. Bērziņa stāstīja, ka CVK šodien nācies atbildēt uz dažādiem iedzīvotāju jautājumiem, piemēram, kurā iecirknī cilvēkam jābalso, kā cilvēks var nobalsot, ja veselības dēļ nespēj biļetenā ievilkt krustiņus.

Bērziņa apliecināja, ka līdz pusdienlaikam vēlēšanu iecirkņos nav konstatēti būtiski pārkāpumi. LETA ziņo, ka vēlētāju aktivitāte salīdzinājumā ar vēlēšanām pirms četriem gadiem pieaugusi vien Kurzemē, tur līdz plkst.12 šodien nobalsojuši 16,68% vēlētāju pretstatā 2013.gadam, kad pie urnām devās 15,23%.

Rīgā vēlētāju aktivitāte dienas pirmajā pusē ir samazinājusies no 16,92% līdz 15,33%. Vidzemē vēlētāju aktivitāte ir samazinājusies pavisam nedaudz – līdz 16,25%, salīdzinot ar 16.34% 2013.gada vēlēšanās), Latgalē dienas pirmajā pusē nobalsojuši 15,7% vēlētāju, 2013.gadā to bija 16,4%, Zemgalē – 14,91% pt pret 15,1%. Pašvaldību vēlēšanās var nobalsot līdz plkst.22. Pašvaldību vēlēšanās jāievēl 1614 deputāti no 599 sarakstiem un 8945 kandidātiem.

Drošības policijas (DP) sākusi divus kriminālprocesus par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, aģentūru LETA informēja DP. Kriminālprocesi ir sākti par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar 3.jūnija pilsētas domes un novada domes vēlēšanām, pamatojoties uz DP rīcībā esošo informāciju. Tā kā notiek izmeklēšana, DP nesniedz plašākus komentārus.

DP atgādina, ka pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā dienests strādā pastiprinātā režīmā. DP aicina Latvijas iedzīvotājus informēt DP par gadījumiem, kad personai ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli un nemateriāli labumi par viņas balsi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle. DP aicina informēt arī par gadījumiem, kad pastāv aizdomas par vēlēšanu komisijas locekļa iespējamām pretlikumīgām darbībām, piemēram, apzināti nepareizu balsu saskaitīšanu par labu kādai partijai vai deputātu kandidātam. Iespēju robežās personas, kurām ir šāda veida informācija, aicinātas fiksēt pēc iespējas precīzākas iespējamo pārkāpumu detaļas, nofografēt tās, uzņemt video vai ierakstīt audio formātā.

Kā vēsta LETA, ka piektdien Rēzeknē 251.vēlēšanu iecirknī, iespējams, notikusi vēlētāju balsu pirkšana. Kā pastāstīja Rēzeknes vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Diāna Piroškina, komisijas darbinieki ievērojuši trīs iereibušus vīriešus, kuri sākumā iegājuši iecirknī un nobalsojuši, bet pēc tam izgājuši ārā, zvanījuši pa mobilo telefonu un ar atlikušajiem vēlēšanu sarakstiem kādu gaidījuši. Pēc satikšanās ar gaidīto personu katrs devies uz savu pusi. Vēlēšanu komisijas darbinieki pieļauj, ka minēto personu satikšanās gaitā varējusi notikt norēķināšanās par iespējamajam balsu pircējam nepieciešamo balsojumu.

Par notikušo nekavējoties informēta Drošības policija, kuras darbinieki ieradušies norādītajā iecirknī. Tā kā vēlēšanu komisijas priekšsēdētājai ir tikai aizdomas, par labu kuram sarakstam balsis ir pirktas, taču pagaidām nav pierādījumu, saraksta numuru viņa neatklāj.

Vēstīts, ka vietējie iedzīvotāji sociālajos tīklos ziņojuši par balsu pirkšanu Jēkabpilī. Tomēr Jēkabpils Pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis aģentūrai LETA atklāja, ka policija informāciju par balsu pirkšanas mēģinājumiem nav saņēmusi. “Esam runājuši ar kolēģiem, mums šādu ziņu nav,” pauda Surkulis. Viņaprāt, šādas baumas tiek izplatītas, jo par vietu Jēkabpils domē konkurē daudzu sarakstu kandidāti.

Iedzīvotāji sociālajos tīklos ziņo par gadījumiem, kad kāda persona nobalsojusi citas personas vietā, taču Centrālās vēlēšanas komisijā (CVK) atzīst, ka šādas cilvēcīgas kļūdas mēdz gadīties. Kāds sociālo tīklu lietotājs norādījis, ka viņš aizgājis uz vēlēšanu iecirkni, lai nobalsotu, bet kāds to izdarījis viņa vietā.

CVK pārstāve Kristīne Bērziņa skaidroja, ka šādi gadījumi ir bijuši arī iepriekšējos gados un tie ir skaidrojami ar cilvēcīgu kļūdu. “Var būt gadījumi, kad vēlēšanu komisijas darbinieka neuzmanības dēļ kāds vēlētājs parakstās tajā rindiņā, kurā minēts citas personas vārds. Tā ir nepatīkama kļūda, tomēr cilvēks, kurš ieradies balsot, un konstatējis, ka kāds viņa vietā jau nobalsojis, nevarēs piedalīties vēlēšanās,” skaidroja CVK pārstāve.

Komentāri (2)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu