Veselības nozares finansēšanai piedāvā celt PVN vai obligāto veselības apdrošināšanu • IR.lv

Veselības nozares finansēšanai piedāvā celt PVN vai obligāto veselības apdrošināšanu

29
Foto: pixabay.com

Veselības ministrija piedāvās divus veselības apdrošināšanas grozus – dalīto un pilno

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadītā veselības darba grupa piedāvās koalīcijai lemt par vienu no diviem veselības nozares finansēšanas avotiem – par vienu procentpunktu celt pievienotās vērtības nodokli (PVN) vai ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, vēsta aģentūra LETA.

Kučinskis pēc darba grupas sēdes žurnālistus informēja, ka ceturtdien diskusijas notika par četriem priekšlikumiem, tomēr koalīcijai tiks piedāvāti divi. PVN celšana par procentpunktu veselības budžetā nodrošinātu aptuveni 80 miljonus eiro. Savukārt Latvijas Bankas piedāvātā obligātā apdrošināšana, nosakot mēneša maksu 20 eiro, veselības budžetā nodrošinātu aptuveni 250 miljonus eiro.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija (VM) neatbalsta valsts veselības apdrošināšanu fiksētā maksājuma veidā. VM un veselības ministre Anda Čakša ir par to, ka jveselības apdrošināšana jāpiesaista sociālajam nodoklim, īpaši ņemot vērā ēnu ekonomikas apmēru Latvijā.

VM piedāvās divus valsts veselības apdrošināšanas pakalpojumu grozus – dalīto jeb neatliekamo un pilno pakalpojumu grozu, aģentūrai LETA pastāstīja Čakša. Pirmajā tiks ietverti neatliekamās medicīniskās palīdzības un ģimenes ārsta pakalpojumi, kā arī pakalpojumi grūtniecēm un cilvēkiem, kas sirgst ar slimībām, kas var apdraudēt pārējos iedzīvotājus. Ministre norādīja, ka šis pakalpojumu grozs varētu tikt papildināts.

Pilnajā grozā tiks iekļauti dažādi ambulatorie, dienas stacionāra, plānveida un līdzīgi pakalpojumi, skaidroja Čakša. Kā teica ministre, VM ir svarīgi, ka finansējums tiek atrasts, lai ir iespējams nosegt visu Latvijas iedzīvotāju vajadzības, kā arī nodrošināt atbilstošu atalgojumu ārstniecības personām.

Komentāri (29)

zanE. 01.06.2017. 22.42

…klausos intervijas atkārtojumu ar finanšu ministri un pārsteidz muļķības, kuras klausītājiem tiek pasniegtas kā rūpes par mazāk nodrošinātajiem un zemo algu saņēmējiem…PVN paaugstināšana par vienu procentpunktu trūcīgos iedzīšot galējā nabadzībā…muļķības!…maznodrošinātais, kā varēja atļauties kilogramu gaļas un lēto desu, tā to varēs atļauties arī pēc neapliekamā minimuma un minimālās algas pacelšanas, kas PVN pieauguma gadījumā būs maznozīmīgs “zaudējums”…tie, kuru rocība sniedzas virs vidējā – PVN samaksās gan par gaļas kūpinājumiem, karbonādi, žāvēto vistu un laša fileju, par nopirkto kažoku un ārzemju ceļojumu, luksus auto un pēdējās paaudzes plazmas TV utt. …un tā būtu tā progresivitāte – kurš vairāk patērē vairāk arī maksā…PVN vienu procentpunktu vieglāk iezīmēt veselības apdrošināšanai nekā snaikstoties ap sociālo budžetu vai iedzīvotāju ienākuma nodokli pret kuru kategoriski iebildīs pašvaldības…

…paaugstināto PVN maksās ne tikai mūsu valsts iedzīvotāji, bet jebkurš iebraucējs, tūrists, tranzītnieks, ieceļotājs…mūsu amatpersonas tak lepojas, cik miljonus mūsu budžetā ienes tūrisma nozare, kā tā papildina ekonomisko izaugsmi…un iezīmētais PVN papildinātu veselības budžetu ne tikai no vietējiem iedzīvotājiem…beigtos pārmetumi ārzemēs strādājošajiem, kas atbrauc uz Latviju “atpūsties” un nemaksājot nodokļus izmanto ārstnieciskos pakalpojumus, bet esot Latvijā viņi savu daļu nomaksātu ar paaugstināto PVN tikai ieejot veikalā…

…PVN patēriņam ir visvieglāk administrējamais nodoklis, tas neiedzītu ģimenes ārstus un pārējo med.personālu izmisumā – pārbaudot vai pacients veicis sociālās iemaksas, kad un cik lielā apmērā…PVN maksā aplokšņu algu saņēmējs, uzņēmējs un darba ņēmējs, ikviens, kurš apgroza kaut eiro….

…nujā…paaugstinot PVN Kučinskim un finanšu ministrei nāktos atzīt, ka pieļāvuši kļūdu un lauzuši solījumu par nodokļu nepaaugstināšanu…vieglāk rādīt darbības imitāciju un pārlikt maksājumu daļu uz mazāk nodrošinātajiem…

…tuvākajā laikā varēsim vērot un vērtēt, kas Kučinskim un finanšu ministrei ir svarīgāks – iedzīvotāju intereses vai pašu “labā slava”….

+8
-6
Atbildēt

11

    klusais > zanE. 02.06.2017. 09.21

    Ko ta čakarēties ? Liekam uzreiz plus 4 procentpunktus un viss būs ok.

    Starp citu kas būs ar inflāciju ? :)

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Absints > zanE. 02.06.2017. 18.30

    Taisnība, PVN pielikt ir visvienkāršāk. Tas arī atbilst patreizējo valstsvīru intelekta pakāpei. Un to maksās tie, kas Jau maksā. Bet maksās tak! Vienkārši! Nekādas administrēšanas! Risinājums ir. Un atkal uz godīgo sodīšanas rēķina..

    Tas, kas man uzkrīt Zanes un Vienotības priekšlikumos- tur nav ne miņas no cīņas ar ēnu ekonomiku. Trešdaļa no strādājošiem Latvijā naudu saņem aploksnē. Iedomājieties, cik medicīnas varētu nofinansēt, ja tā nebūtu…

    VIDam ir visi gali, EDS, algas, visa informācija. Kā jau esmu teicis- ja ,piemēram, palielā uzņēmumā gandrīz visiem maksā minimālo algu- par ko tas liecina? Varbūt VIDam jāizveido analītiķu grupa, varbūt darbiniekiem jāmaksā dala no valstij atgūtās summas, varbūt jāklasificē uzņēmumi, kas maksā algas virs vidēja nozarē, un zem, liekot mierā pirmos un pastiprināti kontrolējot otros. Gan jau profesionāliem eksistē arī labākas idejas, vajag tikai gribēt. A šo gribēšanu neredzu, Nu galīgi neredzu…

    VIDs, piemēram, tagad skurpulozi kontrolē darba auto izmantošanu, Nu, piemēram, ja pirmdien braucat komandējumā uz Tallinu agri no rīta, degvielu auto ieliet svētdienas vakarā nedrīksti. Un tā auditoriem ir viena no svarīgākajām lietām. Jo to redz, smuki var nokontrolēt. Bet varbūt nevajag meklēt tur kur gaišāks, bet tur kur pazaudēts?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > zanE. 02.06.2017. 14.01

    Šeit Vienotības lakstīgalām zanEi un klusajam par fantastiskajiem guvumiem no TUA, kuru abi tik kvēli aizstāvēja.

    Krievijas šovbiznesa zvaigznes Jūrmalā nemaksā nekustamā īpašuma nodokli

    http://jauns.lv/raksts/zinas/243253-krievijas-sovbiznesa-zvaigznes-jurmala-nemaksa-nekustama-ipasuma-nodokli

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 03.06.2017. 09.39

    zane – kapēc tik primitīvi ? Cik % no ienākumiem aiziet pārtikai mazdrošinātajiem un cik turīgajiem ? Tur nav nepieciešamas nekādas apliecības … Tu jau noteikti zini , ka Polija nav vienīgā valsts ar samazinātu PVN pārtikai … teiksim UK , īrija, Malta ir vispar ar 0%, Francija, Itālija 5,5% , Beļģija 6% , Vācija 7% , Luksemburga 3% .

    Cipari no kāda pētijuma 2012. gadā (aģentūras LETA biznesa portāla «Nozare.lv» un kompānijas «Gfk Custom Research Baltic» pētījums) – “pārtikas iegādei no 26% līdz 50% ikmēneša ienākumu tērē 50% Latvijas iedzīvotāju. 75% un vairāk ikmēneša ienākumu pārtikas iegādei atvēl 20% Latvijas savukārt līdz 25% ikmēneša ienākumu pārtikai tērē attiecīgi 20% Latvijas aptaujāto iedzīvotāju.” Tad nu var katrs padomāt pats kādu ieguldījumu dotu PVN samazināšana pārtikai par 16% .

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 02.06.2017. 11.01

    zane – ja reiz par Poliju , tad japiemin , ka pārtikai Polijā PVN ir 5% … manuprāt būtu lieliska iniciatīva domājot par Latviju un maznodrošinatajiem .

    Ja par PVN iekasēšanu , tad cik zināms Igaunijas virzienā skatoties PVN ir tas , kas iekasējas daudz labāk kā Latvijā . Manuprāt tas ar ir vērā ņemams arguments.

    Ja par inflāciju , tad neaizmirsīsim ,ka arī šajos parametros esam iegrožoti un PVN samazinašana uz 21% tieši bija ar nepateiktu merķi neļaut inflacijai izlekt no rāmjiem , lai iestātos eirozonā .

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Absints > zanE. 02.06.2017. 22.35

    Zane, neesmu sazvērestības teorijas piekritējs, bet redzēju Āboltiņas interviju rīta panorāmā. Un tur bija viss kas, bet ne cīņa ar ēnu ekonomiku..

    Un tas ir ļoti skumji, atceroties, ka cīņa korupciju bija viens no lozungiem ar ko politikā savulaik ienāca Jaunais Laiks. O tempora, o mores!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 02.06.2017. 11.25

    …Klusais…ahā!…maznodrošinātie ar apliecību varētu maksāt par kilogramu Polijas tomātu 5% PVN, bet turīgajiem par 5 kg – 21% atstāsim?…:)

    …kurš iegūs no tā vairāk?…kāds īpatsvars lielveikalos ir mūsu ražojumiem un importētajiem?…Polija ir pašpietiekama ar saviem ražojumiem, lai spētu nodrošināt pieprasījumu un imports tur ir krietni mazs…samazinot pārtikai PVN mazturīgais varēs atļauties 2 kg tomātus?…tas nav tik vienkārši!…importam liksim vienu PCN likmi, savējiem citu?…kā to administrēs?…

    …protams!…varam meklēt ideālo variantu, tikai…man nav ticības, ka mūsu valstī tāds tiks atrasts…tāpēc jāmeklē vienkāršākais, ar mazākajām izmaksām…

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 02.06.2017. 19.29

    …Ķīps raksta: – “Tas, kas man uzkrīt Zanes un Vienotības priekšlikumos- tur nav ne miņas no cīņas ar ēnu ekonomiku.”

    …šķiet, Tev būs uzkritis kaut kas smagāks…cik esmu dzirdējusi – Vienotība iebilst pret PVN paaugstināšanu, bet tendencioziem secinājumiem noder jebkas, vai ne?…

    …vari turpināt kalt sazvērestības teorijas par ēnu ekonomikas darboņu saudzēšanu un vēl gadiem uz priekšu filozofēt kā būtu, ja būtu, bet tikmēr mediķi pametīs Latviju, slimniekiem zudīs pēdējā cerība saņemt ārstniecības pakalpojumus…un Ķīps tik turpinās spriedelēt…nāks vienas vēlēšanas, tad citas un spriedelēšana turpināsies…vēl pasaule nav piedzīvojusi tādu reformu, kuras rezultāts 100% apmierinātu visus…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 03.06.2017. 09.15

    lno – tas tak labi , būs papildus ienākumi Tiesu izpildītājiem . Un NI nodoklis ir tas no kura nomaksas praktiski neizsprukt :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    zanE > zanE. 02.06.2017. 10.39

    …Klusais…inflācija palēksies neatkarīgi no tā vai PVN cels/necels – algas pieaug, ES fondi ienāk, ekonomika attīstās…var jau viltīgi jaunus nodokļus nosaukt par obligātām iemaksām veselības apdrošināšanai, galvasnaudām, dalības maksām utt., bet tas maciņa saturu nepapildinās…uzkraut visu uz tiem, kuri maksā nodokļus un tēlojot bardzību pret nemaksātājiem – situāciju neatrisinās…administrēšanas izmaksas noēdīs to pašu nieku, kas tiks “noķerts”…un ķers jau tikai sīkos, lielajiem nodokļu parādus valsts pieļāvusi uzkrāt miljonu miljoniem…

    …atceros tās vaimanas, kad PVN tika paaugstināts un tikpat lielas vaimanas, kad to samazināja…un?…Polijā PVN joprojām 23%, to tak Tu labi zini un izputējuši nav…

    …starp citu – 2016.g. PVN iekasēts 2,019 miljardi…

    P.S. …kā jau rakstīju – ar PVN veselības apdrošināšanas finansējumu palielinātu ne tikai Latvijas iedzīvotāji…

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 03.06.2017. 09.14

    Ķīps – ja es neko nejaucu , tad FM un VID ir ZZS pārraudzībā un vismaz tagad braukt virsū V saistībā ar šo iestāžu darbību ir galīgi garām. Ja par ēnu ekonomiku tad jau sākoties kompensāciju mehānismu meklējumiem , kas saistīti ar darba speka nodokļu mazināšanu , es norādīju , ka Reizniece-Ozola rakājas akcīzes lauciņā , bet galīgi piemirst par ēnu ekonomiku tai skaitā PVN shēmām .

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Absints 02.06.2017. 15.24

1) Nauda tiks iekasēta no tiem, kas JAU maksā. Tie, kas nodokļus nemaksā, būs vēl lielāki vinnētāji

2) Tas būs piliens caurā mucā, kas neko neatrisinās. Pēc gada, vai pat agrāk, būsim turpat, kur tagad. Bez mucas aizlāpīšanas (būtiskām reformām) nekad nebūs tā, ka naudas pietiks

3) obligātā veselības apdrošināšana, sauciet to, kā gribat, būs jauns nodoklis

Kur Kučinska solījumi nodokļus necelt? Viss, kā parasti?

+4
-2
Atbildēt

1

    Elektriķa dēls > 02.06.2017. 16.18

    Nauda tiks iekasēta no tiem, kas JAU maksā. Tie, kas nodokļus nemaksā, būs vēl lielāki vinnētāji

    Tieši tā ! Un tie kas ir saskārušies ar faktisko situāciju jau sen ir sapratuši, ka pieejamības problēmu nekā citādi kā ar naudu valsts līdz šim nav piedāvājusi risināt, tieši pretēji valsts medicīnas iestādē strādājošs mediķis par naudu (legālu vai aploksni) ir daudz pieejamāks !

    Tad jau dzīvotspējīgāks ir pavisam cits modelis – nodokļos vairs nav veselības aprūpes maksājums un ir maksas medicīna !

    Zobārstniecībā taču tā ir un kaut kā nenovērojam, ka bezzobaino skaits būtu katastrofāli palielinājies !

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

dzeris49 02.06.2017. 10.42

Muļķuzemē, kā vienmēr, turpina izgudrot velosipēdu, “reformas” medicīnā turpinās nu jau gadus 20, un kļūst tikai sliktāk, protams, kam tas izdevīgi, saprotams.

Jo šo valsti raksturo politiķu nekompetence pareizināta ar korupciju un absolūto bezatbildību sabiedrības priekšā.

Igaunijā un Lietuvā ši problēma sen atrisināta – izmeklējumi un ārstēšanās praktiski bezmaksas, jo viss ir slimokašu, nevis valsts rokās, un 5-6% no IKP medicīnai nāk arī no valsts budžeta.

Tāpēc Igaunoijā, atšķirībā no Latvijas, nenotiek depopulāscija, taisni otrādi, viņiem par savas tautas izdzīvošanu nav jābaidas.

Nu, muķūzemē arī slimokases nebūtu nekāds risinājums, pie mūsu politiskās “elites” kvalitātes” tā sačakarētu jebkuru vislabāko ideju.

Jo tās motivācija nebūt nav sabiedrības, sevišķi slimās daļas, interses, bet, pašu un sponsoru interses, tā ka vienīgā izeja ir tā, kas notiek pie Igaunijas robežas – muļūzemes aborigēnu vienīgā vēlme ir dabūt darbu Igaunijā un tās soc. paketi.

+2
-1
Atbildēt

6

    andrejs > dzeris49 02.06.2017. 13.42

    tāds solidaritātes jēdziens neeksistē

    ——————–

    Neaizmirsti, ka solidaritaate ir kreiso ideja.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    basta > dzeris49 02.06.2017. 13.25

    to dzeris49

    Man lieku reizi tev nelietim, kurš nīstot latviešus latviešu zemē nemaz nevar būt vesels pēc definīcijas, jāatgādina, ka tie bija tavējie prokremliskie zagļi un sodomīti, Vienotība, kas saviem saimniekiem būvniekiem pasūtīja jaunu Stradiņa slimnīcas korpusu, kad nepietiek mediķu algām un tiem jāmūk, turklāt par tur sataisīto brāķi no VM budžeta uzdāvināja papildus 16 miljonus, kas izputinājuši valsts mantu miljardu apmērā un ne pirkstiņa nav pakustinājuši biznesa veicināšanā valstī (ar tādu IQ, loģiski).

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    basta > dzeris49 02.06.2017. 13.01

    to dzeris49

    Igaunijā un Lietuvā nesaimnieko Krievijas kriminālais grupējums “Solncevas brigādes” un, ņemot vērā tur atmaskoto nodevēju un noķerto krievu spiegu gadījumus, arī Krievijas FSB ietekme ir stipri mazāka. Tur netiek nogrūzti simtiem miljonu par nevajadzīgiem valsts pasūtījumiem monopoliem: čekas un bandītu firmām. Tur simtiem miljonu vērtie valsts īpašumi netiek atdoti par sviestmaizi, vai pat uzdāvināti čekistiem. Ierēdņu skaits tur ir stipri mazāks, kā Latvijā, kur amati tika radīti Kalvīša brālēniem un Šlesera ziliem draudziņiem, tagad tas pats Vienotības darboņu brālēniem un ziliem draudziņiem.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 02.06.2017. 13.10

    ZanE – nu bet loģiski, tas ir sen zināms, no kurienes vēl tad medicīnai nauda radīsies, ja ne no soc. iemaksām, un Igaunijā un Lietuvā cilvēki un med. darbinieki, pārsvarā, ar med. sistēmu apmierināti.

    Un kāpēc Latvija 20 gadu laikā nespēj ieviest neko līdzīgu, bet, nepārtraukti ko it kā “reformē”, kas tad ir atbildīgs par to nožēlojamo situāciju Latvijas medicīnā,, ja ne mūsu politiķi, no vienas puses, populisti, no otras puses, savā vairākumā absolūti nekompetentas, pērkamas, iebiedētas un bezatbildīgas būtnes?

    Vai, varbūt, tie ir marsieši?

    No otras puses, saprotams, tie, kas balso par ZZS, SC vai NA taisni tādu medicīnu ir pelnījuši, jo balso par vistīrākajiem un bezatbildīgākajiem populistiem, un vispār ar smadzenēm nedomā, Circene, V ministre, mēģināja ieviest ko loģisku, bet, mūsu “izcilā” Saeima visu apturēja.

    Nu bet mums jau svarīgāk ko tādu būvēt, dārgāko pasaulē, kur var zagt, un muļķa aborigēniem iestāstīt, ka taisni tas ir tas vajadzīgais, kas nu liks lepoties, cik Latvija varena, nevis visiem pieejama medicīna, vispār, kur mums aiziet nauda, par to nav pat vērts runāt.

    Saprotams, katrs aborigēns, kas neslimo, domā, ka nesaslimos nekad, tādu ir vairākums, tāds solidaritātes jēdziens neeksistē, un uz to vairākumu politiķi arī orientējas.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 02.06.2017. 11.14

    …Dzeri….Lietuvā un Igaunijā tas atrisināts caur sociālajām iemaksām…Igaunijā sociālā nodokļa likme ir līdzīga kā Latvijā – 33%. No tiem 20% aiziet pensijām un pabalstiem, bet 13% – veselības apdrošināšanai…Igaunija obligāto veselības apdrošināšanu ieviesa ekonomiski grūtos laikos – 1992.gadā un pa šiem gadiem ir spējusi to uzlabot un pilnveidot, redzot sistēmas vājās vietas…

    …Lietuvā veselības apdrošināšana ir obligāta, un minimālā mēneša iemaksa ir apmēram 20 eiro, kas jāveic visiem valsts rezidentiem…maksājums kopumā sastāda 9%, un kopīgi jāveic gan apdrošinātajai personai (6%), gan apdrošinātājam (3%)…

    …bet mums sociālās iemaksas visas aiziet pensijām un pabalstiem, un vienalga tajā ir caurums…brīžiem šķiet, ka mūsu valstī nauda izkūst kā pērnā gada sniegs, pat pēdu nospiedumus neatstājot…

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 02.06.2017. 14.58

    Ei nu, solidaritāte ir vispārcilvēciska ideja, tāpat, kā empātija, utt.,ne visas kreiso idejas ir sliktas.

    Uz solidaritātes un kompromisa, no vienas puses, un atbildības, individuālo brīvību un tiesiskuma idejām balstās visa Rietumu sabiedrība.

    Nejauc solidaritāti un kompromisu ar novienādošanu, padošanos, atteikšanos no principiem un kolektīvismu.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu