Sprādzienā Kabulas diplomātiskajā kvartālā nogalināti un ievainoti vairāki simti • IR.lv

Sprādzienā Kabulas diplomātiskajā kvartālā nogalināti un ievainoti vairāki simti

32
Vācijas vēstniecības ēka Kabulas diplomātiskajā kvartālā terorista sarīkotajā sprādzienā cietusi visvairāk. Foto: EPA-LETA

Terorists pašnāvnieks uzspridzina ar eksplozīvām vielām pildītu smago auto

Kabulas diplomātisko kvartālu trešdienas rītā satricinājis spēcīgs sprādziens, kurā nogalināti 80 cilvēki un aptuveni 350 ievainoti, paziņojusi Afganistānas valdība. Kā vēsta aģentūras LETA-AFP/AP/DPA/BBC, varasiestādes brīdinājušas, ka mirušo skaits var vēl pieaugt, jo slimnīcās tiek ievesti arvien jauni ievainotie.

Afganistānas amatpersonu sniegtā informācija liecina, ka eksploziju sarīkojis terorists pašnāvnieks, kas vadījis ar sprāgstvielām piekrautu smago automašīnu. Ap laukumu, kur ap plkst.8.30 (plkst. 7.00 pēc Latvijas laika), notika sprādziens, izvietotas daudzas valdības iestādes un ārvalstu vēstniecības, tostarp NATO birojs.

Sprādzienam vistuvāk atradusies Vācijas vēstniecība, taču afgāņu policijas pārstāvis aģentūrai “Reuters” atzinis, ka “grūti pateikt, kas īsti bijis uzbrukuma mērķis”. Sprādzienā cietušas gan Vācijas, gan Francijas vēstniecības. Vācijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka eksplozijā ievainoti vairāki vēstniecības darbinieki. Nogalināts arī vēstniecības afgāņu apsargs.

No Francijas vēstniecības ziņu par ievainotajiem nav. Daļēji nopostīta Ķīnas vēstniecība, taču starp tās personāla locekļiem cietušo nav. Eksplozijas rezultātā stikli logiem izbiruši Japānas vēstniecībai un vieglus ievainojumus no stikla šķembām guvuši divi vēstniecības darbinieki, paziņojis Japānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis. Cietusi arī Bulgārijas vēstniecības ēka.

Stikli logiem izbiruši Indijas vēstniecībai, telekanālam “Times Now” pavēstījis Indijas vēstnieks Afganistānā Manprets Vohra. “Mēs visi esam drošībā, visi mūsu darbinieki, viss personāls ir drošībā. Tomēr sprādziens bija ļoti spēcīgs, un blakus esošās ēkas, tostarp mūsu ēka, ir smagi cietušas,” sacīja vēstnieks.

Starp uzbrukumā cietušajiem ir britu raidorganizācijas BBC pārstāvji. Sprādzienā nogalināts BBC Afganistānas biroja vietējais šoferis, un četri žurnālisti guvuši ievainojumus Sprādzienā iznīcinātas vairāk nekā 50 automašīnu.

Par teroraktu pagaidām atbildību neviens nav uzņēmies, taču talibi, kas Afganistānā visbiežāk vainojami līdzīgos noziegumos, šoreiz nolieguši, ka būtu sarīkojuši šo uzbrukumu. Iekšlietu ministrija aicinājusi Kabulas iedzīvotājus ziedot asinis, jo slimnīcu rezerves ir izsīkušas.

Komentāri (32)

basta 31.05.2017. 16.23

Vai karojot pret talibiem, kāds tā domā iznīcināt IGIL? Nē, tikai ar varu tos iegrūsīs IGIL apkampienos un sagaidīs, kad kremlis tiem piegādās modernos ieročus. Jau tagad afgāņu kaujinieku rokās ir nonākuši jauni krievu ložmetēji. IGIL ir jāiznīcina, kur krievi to izveidoja: Irākā un Sīrijā un jāsauc pie atbildības vienu no tā arhitektiem, Obamu un jāpanāk vienošanās par Afganistānas atstāšanu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu