Nila ''burkāni'' rīdziniekiem • IR.lv

Nila ”burkāni” rīdziniekiem

15
Ilustratīvs foto.
Ruta Pazdere

Pirms vēlēšanām Ušakovs vēlētājiem sola neizpildāmo

Pirms dažām dienām piezvanīja kaimiņu mājas vecākā Tamara un aicināja mani kā 32 dzīvokļu mājas padomes vadītāju nākamajā dienā kopā ar viņu doties uz N.Ušakova rīkotu pasākumu par dzīvojamo māju remontu kreditēšanu. Viņa uz šo pasākumu esot uzaicināta telefoniski.

Vēlāk izrādījās, ka arī citi dalībnieki līdzīgi ielūgti – telefoniski vai pa e-pastu. Par to pabrīnījos, jo tiešām nekur šādas informācijas nebija. Pie tam – pats Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs skaidrošot tehniskos jautājumus! Hm, visai dīvaini.

Noteiktajā laikā ierados Kongresu namā. Tur visa kāpņu telpa un foajē pilns ar cilvēkiem, kaut afišas vai paskaidrojumu par šo pasākumu arī pie ieejas nebija. Priekšā bagātīgi klāti kafijas galdi, ap kuriem rosās cilvēki, pie ieejas zālē – pasākuma dalībnieku reģistrācija un košu materiālu mapīšu dalīšana.

Izdales materiālos bija iepriekšējā dienā, 23.05.2017., pieņemtie Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.257 ”Par kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība sniedz palīdzību energoefektivitātes pasākumu veikšanai dzīvojamā mājā un dzīvojamās mājas renovācijai”.

Par šiem noteikumiem jau biju saņēmusi ziņu no domes opozīcijas deputātiem ar kritiku gan par ierobežojumiem, gan niecīgo finansējumu.

Un tiešām – jauno noteikumu 4. un 17.punktā bija lasāms, ka ”pašvaldība līdzfinansējumu piešķir: … 4.4. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas renovācijas darbu veikšanai, ja daudzdzīvokļu dzīvojamā māja, tās daļa, atsevišķu tehnisko sistēmu vai elementu stāvoklis normatīvajos aktos noteiktā kārtībā atzīts par bīstamu cilvēku dzīvībai vai veselībai, – ne vairāk kā 50% apmērā no renovācijas projekta kopējām izmaksām”. Opozīcija bija iebildusi par niecīgo finansējumu 0,5 milj. eiro, no kuriem līdzfinansējuma nepietiek pat 10 mājām, bet Rīgā to ir ap 6000.

Sanāksmes zāle pilna ar apmēram 700 cilvēkiem. Prezidijā – pats Nils Ušakovs, kā arī Ivo Lecis no ”Rīgas namu pārvaldnieka” un Timurs Safiuļins Rīgas Enerģētikas aģentūras. Vispirms Ušakovs priecīgi pastāsta, ka iepriekšējā dienā esot pilnīgi vienbalsīgi pieņemti jauni saistošie noteikumi Nr.257. Stāstīja, ka Rīgas pilsētas dzīvojamo māju siltināšanas un renovācijas programmā paredzēts nākamo četru gadu laikā renovēt jeb kapitāli remontēt dzīvojamās mājas ar 50% pašvaldības līdzfinansējumu. Ir viens nosacījums – saskaņā ar jaunajiem noteikumiem Nr.257 renovāciju varēs īstenot tikai tajās mājās, kurās iedzīvotāji izveidojuši dzīvokļu īpašnieku kopību. Tas esot kā ”burkāns”, lai iedzīvotāji sāktu veidot biedrības, kuras organizē mājas apsaimniekošanu.

Tiešām, biedrības ir jāorganizē, un burkāns tam noder. Taču kāds ir šis burkāns?

Pēc īsās uzrunas pasākuma dalībnieki tika aicināti uzdot jautājumus, uz kuriem visiem Ušakovs divas stundas ļoti veikli, saprotami un izcili pretimnākoši atbildēja. Pašā sākumā arī es uzdevu jautājumus, pievēršot pasākuma dalībnieku uzmanību:
1. Kāpēc finansējums paredzēts tikai tām mājām, kuras ir dzīvībai vai veselībai bīstamā stāvoklī?
2. Pajautāju auditorijai, cik no klātesošajiem dzīvo dzīvībai bīstamās mājās, kuras tātad var pretendēt uz 50% līdzfinansējumu;
3. Kāpēc tik mazs finansējums 0,5 milj. eiro pirmajā programmas īstenošanas gadā, jo tādā tempā māju renovēšanai Rīgā vajadzēs kādus 500 gadus. Ja visiem dota iespēja renovēt dzīvojamās mājas ar 50% atlaidi, tad tik grandiozam pasākumam līdzfinansēšanai no Rīgas domes budžeta nepieciešami vairāki miljardi eiro.

Tāpēc uzslavēju Ušakova kungu par šādiem nosacījumiem. Ņemot vērā, ka Rīgas pašvaldības budžetam ir parāds, līdzekļi patiešām jātaupa.

Citādi nepalīdzēs arī pašlaik aktīvi notiekošā pašvaldības īpašumu izpārdošana.

Uz maniem jautājumiem Ušakova kungs atbildēja nešaubīdamies, ka līdzekļu pietikšot visiem un renovēt mājas varēšot visi: ”Pirms Līgo svētkiem Rīgas Enerģētikas aģentūra izdos noteikumus, kuros būs paredzēta iespēja visiem renovēt mājas. Es atkārtoju vēlreiz – visiem būs tāda iespēja. Tikai jānodibina biedrība un jāsagatavo attiecīgie dokumenti.” Šo apgalvojumu viņš auditorijai atkārtoja vairākas reizes.

Dīvainā pasākuma beigās vēlreiz vienas minūtes jautājumā norādīju, ka Rīgas Enerģētikas aģentūrai nav tiesību izdot noteikumus, kuri ir pretrunā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem, tai skaitā nupat izdotajiem Nr.257, un finansējums ir pārāk mazs. Tāpēc tas ir tukšs pirmsvēlēšanu solījums. Ušakova kungs atbildēja tikai to, ka finansējums pietikšot visiem, jo nākamajos trijos gados tas būšot lielāks (par dažiem miljoniem).

Tāds ir šis Nila ”burkāns” – nekaunīgs solījums, kuru paša apstiprināto noteikumu dēļ nevar izpildīt, bet kuru viņš dāsni piedāvā rīdziniekiem.

Jautājums – cik vēl tikpat labu ”burkānu” ir sagatavoti rīdziniekiem Nila dobītē? Arī mana kolēģe Tamara joprojām negribēja ticēt, ka viņas māja nevarēs saņemt finansējumu, jo to taču solīja pats Rīgas mērs. Priecīgā ziņa tālāk izplatīta ne tikai 500 māju iedzīvotājiem. Informācija par dzīvojamo māju renovācijas līdzfinansēšanu 50% apjomā lasāma arī Rīgas domes mājas lapā. Taču tur nav paskaidrojuma, kādām mājām kādos gadījumos tas paredzēts. Arī jaunie noteikumi Nr.257 vēl nav pieejami lasīšanai, jo tie jāakceptē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Līdz ar to lasītājs tieši pirms vēlēšanām var priecāties par Nila Ušakova solītajiem labumiem, jo kurš gan nevēlas izremontēt savu māju ar 50% atlaidi…

Ruta Pazdere pārstāv biedrību «Par latviešu valodu».

Komentāri (15)

jurisml_inbox_lv 30.05.2017. 07.54

apzagt un spraust burkānus , tieši ušmeriku patiesā darbība, krieviski to var apzīmēt ar vārdu naglosķ.

+4
0
Atbildēt

0

lno 30.05.2017. 11.36

no tvitera

Imārs Kiršbaums‏ @ImarsK 2h2 hours ago

Kaspars Gerhards LR1: Lielais kadastra vērtību pieaugums izveidojies sakarā ar TUA tirdzniecību par nekustamajiem īpašumiem

+3
0
Atbildēt

0

lno 30.05.2017. 10.31

no tvitera

Iveta Buiķe‏ @IvetaBuike 9h9 hours ago

Jums nav jācīnās ierakumos, nav jādzīvo kā mežabrāļiem zemnīcās vai jāsmok Sibīrijā. Jums ir vienkārši jāaiziet līdz vēlēšanu iecirknim…

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu