Nemest plinti krūmos! • IR.lv

Nemest plinti krūmos!

28
Marija Naumova savulaik atnesa Latvijai uzvaru Eirovīzijā. Foto: Zane Bitere, LETA
Gunārs Nāgels

Latviešiem vairāk jāatceras savi sasniegumi, nevis neveiksmes

Atkal Eirovīzija, atkal izgāšanās… Latvijas grupa ”Triana Park” izrādījās nesekmīga jau pirmajā pusfinālā un neiekļuva finālā. ”Ja nav ko sūtīt, tad varbūt vajag kādu gadu arī izlaist,” prātoja Raimonds Pauls. Zigmars Liepiņš toties raksta: ”Kamēr Latvijā nebūs producentu, kas spēs iedvesmot, virzīt, radīt, kuriem būs, piedodiet, ”poņa, čujs un ņuhs”* un varēs arī investēt, tikmēr nelolojiet cerības.”

Ko darīt? Mest plinti krūmos?

Tāpat kā ar daudzām citām lietām, mēs bieži aizmirstam savus sasniegumus. Jā, – Latvija ir starp tām 26 valstīm, kuras bija līdz šim gadam uzvarējušas Eirovīzijas dziesmu konkursā. Mums to nodrošināja Marija Naumova 2002.gadā Tallinā. Interesanti, ka daudzi domā – ”Prāta vētra” bija uzvarējusi Eirovīzijā, bet tā tomēr ieguva tikai trešo vietu 2000.gadā.

Jutīsim mazliet līdzi citām valstīm, kuras ir piedalījušās, bet līdz šim nekad nav uzvarējušas. Tādas ir veselas 25. Sekmīgākā valsts ir bijusi Īrija, bet tā tomēr šogad arī neiekļuva finālā, un vispār nav uzvarējusi pēdējos 20 gados.

Tātad esam pierādījuši, ka spējam. Ar to domu centīsimies iesaistīt producentu ar ”poņu”.

Sakāvniecība jeb defītisms (ar dažādiem pareizrakstības variantiem) bieži raksturo latviešu attieksmi grūta uzdevuma priekšā. ”Ko mēs varam – mēs maza valsts, mēs maza tauta.” Toties realitāte rāda kaut ko citu – varam un spējam!

Sestdien, 13.maijā, jau sesto gadu svinējām Valsta valodas dienu. Akcijā ”Valoda uz trotuāra” rakstījām savus iemīļotākos latviešu literatūras citātus ar krītiņu uz ietvēm. Cik daudzām valodām nav valsts valodas statuss nevienā zemē? Tādu ir tūkstošiem.

Latviešu periodikā vārdi ”sakāvniecība” vai ”defītisms” parādās ļoti reti, un dažās vārdnīcās to vispār nav. Tas ved pie filozofiska jautājuma. Vai mēs patiešām neticam, ka varam paspēt lielas lietas – izcīnīt savu valsti, nodrošināt savas valodas nākotni, uzcelt tautsaimniecību no Pasaules kara drupām un – pats galvenais – katru gadu maijā uzvarēt Eirovīzijā? Varbūt mēs vienkārši baidāmies atklāti runāt par savām spējām, lai nepiesauktu pašu nelabo?

Ja nepiedalās, tad nevar uzvarēt. Neatlaidība beidzot nesa augļus Portugālei. Kopš pirmās reizes, kad tā piedalījās Eirovīzijā 1964.gadā, labākais rezultāts bija 6.vieta. Taču šogad portugāļu dziedātājs uzvarēja. Galvenais – nemest plinti krūmos!

* Profesionālajā žargonā – izpratne, pareizā izjūta un intuīcija.

Gunārs Nāgels ir Austrālijas laikraksta ”Latvietis” redaktors.

Komentāri (28)

traductrice 16.05.2017. 12.05

Manuprāt, Eirovīzija ir veidojums, kurā “poņa un ņuhs” vienkārši nedarbojas. “Pareizo” dziesmu vienkārši nav iespējams uzminēt, jo to ietekmē 1001 aspekts, kas katru reizi summējas neizprotamā loģikā.

Pat zviedri, kas, kā runā, esot atraduši “uzvaras formulu”, ne vienmēr spēj izcelties, pat neskatoties uz valstī radīto E/vīzijas industriju, kurā darbojas armija speciālistu, kam ir poņa un ņuhs.

Man ir žēl, ka Trianas parks netika pat pāri pusfinālam, lai gan bija noteikti to pelnījis. Vienkārši šogad pavilkās uz smeldzīgo, melodisko lullaby, kuru turklāt izpilda smagi slims dziedātājs. Pieļauju, ja RUS tiktu pielaista, tā arī būtu vinnejusi, jo būtu uzminējusi ar šāgada trendu – empātiju pret smagi slimo + visuresošā krievu balsotāju armija padarītu savu darbiņu. prtugālim vienkārši paveicās! Savukārt Latvijai nepaveicās vien ar to, ka “Line” netrāpija šāgada trendā. Iespējams, Ludviga dziesma būtu trāpījusi. to mēs vairs neuzzināsim. un varbūt Line tipa dziesma uzvarēs nākamajā e/vīzijā. kas to zina.

+10
-4
Atbildēt

5

vilisupats 17.05.2017. 15.30

Patīkami lasīt šādu rakstu.Parasti presē lasāmas gaudas un žēlabas par neizdevušos dzīvi un valsti,kas ir ūdens liešana uz mūsu galvenā ienaidnieka Krievijas propagandas dzirnām.Šodienas preses garu var izskaidrot ar semītu filozofiju,ka katrai varai vajag pretspēku(bībele,ebreju tautas vēsture 2007),kasiedveš tautā pesimismu,un ir kaitīgs.Visur vajag līdzsvaru.Jārunā gan par panākumiem,gan neveiksmēm

+7
-2
Atbildēt

3

    Anonīms > vilisupats 18.05.2017. 08.23

    naciķu programmas pati sāls – ir labi kā ir un neko labāku latvietis nav pelnījis, jā … iesalnieka troļļi laikam hokeja brīvdienās naudu notriekuši atgriežas ierakumos un bliež no automātiem bez domāšanas un skatīšanās …

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > vilisupats 17.05.2017. 15.57

    =============Gunārs Nāgels:”Latviešiem vairāk jāatceras savi sasniegumi, nevis neveiksmes.”

    ========================================================================================

    Re, viens “pretspēks” kādu “veiksmes stāstu” nolēmis izpētīt un popularizēt:

    ” Kā jau solīts, šodien Pietiek nodod ikvienam interesentam lejuplādēšanai un izpētei pilnus datus par žurnāla Ir izdevēju sociālā tīkla Twitter konta @irLV auditoriju – to pašu, ko šie izdevēji kā “73 500 cilvēku” lielu uzrādīja valsts finansiālā atbalsta dalītājiem, lai šādā veidā tiktu pie 45 000 eiro no nodokļu maksātāju kabatas. Kā jau minēts, pašlaik šos datus izvērtē arī Valsts policija, kas tos saņēma jau aizvadītajā nedēļā. ”

    http://www.pietiek.com/img/illustr_lg/8805.jpg

    http://www.pietiek.com/raksti/_ir___hazamazas__un_pareja_zombiju_armija_publicejam_pilnus_datus

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    basta > vilisupats 18.05.2017. 12.14

    to Skaisle

    Kad es būšu vecs, labāk, lai mani iemidzina. Palikt par plānprātiņu līdzīgu tev, tā taču ir elle. Latvietis noteikti nav pelnījis, ka to komandē prokremliska zagļu un sodomītu varza.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

vvilums 18.05.2017. 03.01

Rakovskai pats izpildījums nedaudz iegāza, citādi bija labi. Eirovīzija ir labs balagāns,pat tālā Austrālijā grib pievienoties.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu