Trampa un Lavrova tikšanās foto izplatīšana pārsteidz Balto namu • IR.lv

Trampa un Lavrova tikšanās foto izplatīšana pārsteidz Balto namu

33
Donalds Tramps un Sergejs Lavrovs Baltajā namā. Foto: EPA-LETA

Tikšanos ļauts fotografēt tikai oficiālajiem pārstāvjiem; Maskava attēlus izplatījusi bez Vašingtonas ziņas

Vašingtonā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija ceturtdien nonāca neveiklā situācijā, kad Maskava to pārsteidza, bez iepriekšējas saskaņošanas izplatot Trampa un Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova tikšanās aiz slēgtām durvīm fotogrāfijas, vēsta aģentūras LETA-AFP.

Krievijas valsts ziņu aģentūras TASS publicētajās fotogrāfijās, kuras pārpublicēja daudzi globālie mediji, bija redzams, kā Tramps Ovālajā kabinetā smaidot sarokojas ar Lavrovu un Krievijas vēstnieku Vašingtonā Sergeju Kisļaku. Iepriekš mediji protestēja, jo tikai TASS bija ļauts iemūžināt tikšanos Ovālajā kabinetā.

Trešdienas tikšanās jau tika uzskatīta par Kremļa lielu diplomātisku panākumu dažus mēnešus pēc tam, kad ASV noteica sankcijas pret Krieviju par iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās pērn. Diplomātijas veterāni jautāja, kāpēc Tramps piekritis uzņemt Baltajā namā šos Krievijas diplomātus, kas ir rets pagodinājums cilvēkiem, kuri nav valstu vadītāji, un pavisam negaidīts tādiem, kas ir ASV politiska skandāla centrā.

ASV administrācijas bieži izmanto tikšanās Ovālajā kabinetā, lai kaut ko panāktu savā labā. Fotogrāfiju parādīšanās atklātībā pastiprināja iespaidu, ka Krievija guvusi diplomātisku uzvaru, pārspējot Trampa Balto namu. “Apsveicu, kolēģi, ar šo fotogrāfiju iegūšanu! Milzu panākums,” sacīja bijušais ASV vēstnieks Maskavā Maikls Makfols.

Baltais nams publiski centās neizrādīt apmulsumu. Trampam “vajadzēja tikties ar šo ārlietu ministru”, sacīja Baltā nama preses sekretāre Sāra Hakabija Sandersa. “Ja viņi (kritiķi) mēģina uzbrukt viņam par to, ka viņš dara savu darbu, tad varbūt viņiem vajadzētu pavadīt nedaudz vairāk laika, darot savu darbu, un mums nebūtu visu šo problēmu.”

Baltā nama amatpersonas privātās sarunās tomēr bija sašutušas par šādu uzticības laušanu no Krievijas puses. Amatpersonas sacīja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija pieprasījis tikšanos pēc savas nesenās tikšanās ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu Maskavā.

Baltajam namam bija darīts zināms, ka būs klāt oficiāls Krievijas fotogrāfs, liekot saprast, ka šīs fotogrāfijas paredzētas vēsturei, bet ne to, ka tās tiktu publicētas. “Mūsu oficiālais fotogrāfs un viņu oficiālais fotogrāfs bija klāt, tas arī viss,” sacīja viens Baltā nama palīgs īsi pēc šīs tikšanās. Divas amatpersonas vēlāk atzina – tām nebija pateikts, ka fotogrāfijas tiks publicētas.

Nacionālās drošības aģentūras (NSA) direktors admirālis Maiks Rodžerss ceturtdien Senāta Izlūkošanas komitejā tika iztaujāts par iespējamiem kiberielaušanās riskiem, kas saistīti ar Krievijas fotogrāfu ielaišanu Ovālajā kabinetā. Rodžerss pateica, ka ar viņu neviens iepriekš nebija konsultējies.

Tikšanās ar Lavrovu notika dažas stundas pēc tam, kad Tramps atlaida Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktoru Džeimsu Komiju. Vairāki ASV demokrāti pauda viedokli, ka Trampa lēmums atbrīvot no amata Komiju varētu būt mēģinājums sabotēt izmeklēšanu par iespējamiem Trampa komandas sakariem ar Krieviju.

Komentāri (33)

klejotājs 12.05.2017. 14.15

amerikāņu laupītājam Trumpam vēl daudz būs ko mācīties no krievu gangsteriem. Īstais humors būs tad kad kādas nopietnas sarunas būs jāved ar Pūtinu. Tas viņu apspēlēs tā ka trampam bez pulksteņa un biksēm būs uz māju jābrauc.

+4
-3
Atbildēt

1

jabis 12.05.2017. 11.48

nu tas ir sīkums, lielāks atvieglojums, ka puķins, pēc tikšanās ar palestīniešu līderi, nepapūta tālāk ziņu, ka vairāk kā 100 palestīniešu pieteikuši bada streiku, un aizliedza to izplatīt arī citiem. Zinot palestīniešu apņēmību, cerams, šie ātri izlaidīs garu, un aiztaupīs EU cilvēktiesību manipulatoriem tukša gaisa kulšanu.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu