Saeima atbalsta rosinājumu iesaldēt kadastrālās vērtības vēl divus gadus • IR.lv

Saeima atbalsta rosinājumu iesaldēt kadastrālās vērtības vēl divus gadus

24
Foto: LETA

Deputāti valdības virzītos grozījumus izskatīs steidzamības kārtībā divos lasījumos

Saeima šodien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) rosināto grozījumu projektu Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, ar kuru kadastrālās vērtības tiktu iesaldētas vēl uz diviem gadiem, vēsta aģentūra LETA. Deputāti atbalstīja valdības lūgumu skatīt šo likumprojektu steidzamības kārtībā.

TM izstrādātajā likumprojektā norādīts, ka 2014.gada 23.decembrī apstiprinātā kadastrālo vērtību bāze, kas bija spēkā 2016. un 2017.gadā, būs piemērojama arī 2018. un 2019.gada kadastrālo vērtību aprēķinam, vienlaikus paredzot arī vairākus gadījumus, kad var izdarīt izņēmumus 2014.gadā apstiprinātajā kadastrālo vērtību bāzē.

Izņēmumi varētu notikt, lai koriģētu Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētos nekustamā īpašuma datus, tajā skaitā informāciju par kadastra objekta lietošanas mērķi, kā arī noteiktu koriģējošo koeficientu ēkām, kas pirmreizēji nodotas ekspluatācijā pēc 2000.gada 1.janvāra.

TM likumprojekta anotācijā skaidro, ka ir nepieciešams grozīt Kadastra likuma pārejas punktus, nosakot, ka normu, kas paredz, ka kadastrālo vērtību bāzi izstrādā atbilstoši situācijai nekustamā īpašuma tirgū, kāda tā bija pusotru gadu pirms kadastrālo vērtību bāzes piemērošanas kadastrālo vērtību aprēķinam, piemēro tikai, izstrādājot kadastrālo vērtību bāzi 2020.-2023.gadam, kā arī normu, kas paredz, ka kadastrālo vērtību aprēķina, nodrošinot kadastrālo vērtību vidējo atbilstību nekustamā īpašuma tirgus cenām, kādas tās bija pusotru gadu pirms kadastrālo vērtību bāzes piemērošanas kadastrālo vērtību aprēķinam, vidēji 85% apmērā – koeficients 0,85 -, piemēro tikai, aprēķinot kadastrālās vērtības 2020.gada 1.janvārī.

Skaidrots, ka turpmāk kadastrālo vērtību bāzi izstrādās un apstiprinās Ministru kabinetā reizi četros, nevis divos gados. Likumprojektā norādīts, ka šogad spēkā esošā kadastrālo vērtību bāze piemērojama arī 2018. un 2019.gada kadastrālo vērtību aprēķinam, tāpēc “kadastrālās vērtības un attiecīgi arī nekustamā īpašuma nodoklis pamatā nepieaugs”.

“Prognozēts, ka vērtības pieaugs praktiski visām pēc 2000.gada 1.janvāra pirmreizēji ekspluatācijā nodotām ēkām. Zemes vērtība pieaugs zemes vienībām, kurām reģistrēts Baltijas jūras un Rīgas jūras līča aizsargjoslas apgrūtinājums, kas samazināja vērtību par 20%, un lauku zemēm, kurām reģistrēts kāds no īpaši aizsargājamās dabas teritoriju apgrūtinājumiem, kas samazināja vērtību līdz 30%. Precīzu ietekmi nav iespējams aprēķināt, jo pašvaldībām ir tiesības noteikt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes izmaiņas, attiecīgi kadastrālo vērtību bāze un izmaiņas kadastrālajā vērtēšanā nav viennozīmīgi saistāmas ar NĪN maksājuma apmēru un NĪN ieņēmumiem pašvaldībās,” skaidro ministrijā.

Kā ziņots, jautājumā par izmaiņām NĪN regulējumā ir izskanējuši arī citi ierosinājumi, taču lielākoties iesaistītās puses par tiem nav spējušas vienoties.

Komentāri (24)

Absints 11.05.2017. 16.03

Tipiski šai Saeimai. NĪN nodokli nespēj sakārtot – iesaldē..

Un visas aktivitātes nemaksāt par vienīgo īpašumu vai iesviest diferencētu maksājumu, samazinot to mazturīgai daļai aiziet tūtē. Tā teikt, tvaiku izlaida, svilpi papūta, un, viss.. stāviet pie ratiem…

+4
0
Atbildēt

2

    J.Biotops > 12.05.2017. 07.42

    Nav te ko kasīties uz mūsu Saeimu – gudrāko un strādīgāko Saeimu pasaulē! Tai patiesi svarīgas lietas lemjamas, katra diena paiet smagā un atbildīgā darbā.

    Nupat tik veiksmīgi pabeidza alus pudeļu tilpuma noteikšanu, cirka zvēru likteņi arī beidzot valstiski reglamentēti. Amatpersonu kabatu dati nosargāti – domājat, pēc tādām pūlēm vēl atliek spēka kaut kādiem nodokļu likumiem? Tagad priekšā tautas liktenim vēl nozīmīgāka tēma – iecerēts pamatīgi pastrādāt pie valsts karoga drēbes diegu diametra regulācijas.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Absints > 12.05.2017. 11.25

    Neaizmirstiet lēmumu par Rāmuļu skolas durvju remontu- tā tak arī bija valsts likteni izšķiroša lieta.

    Bez tam mūsu Saeima ļoti rūpējas par tautas veselību. Šī nozare tai ir ļoti svarīga. Ir pieņemti kardināli situāciju mainoši likumi, reformas, uzlabojumu, piemēram, aizliedza tak smēķēt uz balkoniem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu