''Saules mūžu Latvijai!" • IR.lv

”Saules mūžu Latvijai!”

30
Foto: Edijs Pālens, LETA
Gunārs Nāgels

Kas ir tā valsts, kam vēlam Saules mūžu?

Kam mēs dziļi sirdī ticam, kad 4.maijā sakām: ”Saules mūžu Latvijai!”? Skatoties uz 1990.gadu no gandrīz 30 gadu attāluma, ir viegli aizmirst tā laika sajūtas. Kaut arī bijām pārliecināti, ka Latvija atkal atradīs savu vietu zem Saules, tomēr tas nenāca ne viegli, ne bez asinīm – daži no mums zaudēja pazīstamus cilvēkus.

Vai ir jau aizmirsta Interfronte un tās mītiņi? Ir kļūdaini tos salīdzināt ar 9.maija svētkiem pie Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā, jo aiz to draudiem stāvēja reāla politiska un militāra vara. Tas vēl ir nekas salīdzinājumā ar reālu karu, kas pārāk bieži ir risinājies mūsu zemē, kad mēs pārāk bieži neesam spējuši paši aizstāvēt savas vitālās intereses.

Ko tad gribam teikt ar vēlējumu ”Saules mūžu Latvijai!”? Latvijas pastāvēšanas 100 gados būsim zaudējuši nenormāli lielu skaitu mūsējo karam, represijām un asimilācijai svešās tautās, un kur nu vēl lielais demogrāfiskais zaudējums, kad vīrieši un sievietes spēka gados tika izsūtīti no mūsu zemes, lai tik neveidotu te ģimenes.

Kas ir tā Latvija, kam mēs vēlam Saules mūžu? 100 pastāvēšanas gados mūsu valsts būs baudījusi mazāk par pusi laikā kā normāla, brīva zeme. 20 gadi no Latvijas – Padomju Krievijas miera līguma 1920.gada augustā līdz Padomju Savienības iebrukumam 1940.gada jūnijā. Tagad 27 gadi no neatkarības faktiskās atjaunošanas 1991.gada augustā līdz simtgadei 2018.gada novembrī.

Valsts prezidents 4.maija uzrunā Liepājā teica: ”Paskatīsimies pa kreisi, un tagad paskatīsimies pa labi. Ļaudis mums līdzās ir Latvija. Mēs visi esam Latvija. Mēs veidojam Latviju. Neviens cits to mūsu vietā nedarīs.”

Patiešām – mēs visi esam Latvija. Ar vēlējumu Saules mūžu Latvijai mēs vēlam sev, savai ģimenei un savai tautai spēku un izturību, lai pārdzīvotu visus pārbaudījumus, kuri vēl tiks mums uzlikti.

Mūsu valsts ir spēcīgākais garants mūsu pastāvēšanai. Padomju okupācijas vara 1940.gadā mēneša laikā iznīcināja mūsu valsti, lai mēs būtu pilnīgi neaizsargāti. 1991.gada 4.maijā pieteicām mūsu valsts atjaunošanu ne jau tikai kādu ideālu vārdā, bet tīri praktisku iemeslu dēļ – lai mēs būtu atkal patiešām aizsargāti.

Tāpēc šajā pakārtotajā nozīmē vēlam Saules mūžu mums pašiem un mūsu valstij.

Gunārs Nāgels ir Austrālijas laikraksts ”Latvietis” redaktors.

Komentāri (30)

basta 07.05.2017. 23.14

Meļņiku, zaharjinu, savicku, rāvju, korenu, esterkinu, suharenku, fiļu un berņu, Vienotības un SC Latvijai?

+1
-1
Atbildēt

1

    jabis > basta 12.05.2017. 11.06

    a kapēc vēl nepieminēji dombrovska veiksmes stāstu – bagātos padaram bagātākus, nabagus – nabagākus. Neviens latviešu lāčplēsis nav spējis turēties pretim šim vilinājumam – repsis, godmans, lembis, tagad parādnieks u.c. utt. Kas vainas, ka bagāti cilvji grib dzīvot bagāti, aizliegsi, apšausi? Varbūt uz latviešu simtgadi izsniegs pa grozam kartupeļu un sēnes mērcītei, bet uzmanīgi ar baltiem galdautiem, tad gan rijība būtu uz sekundi 100% apmierināta, ja vien kāds neierauga kaimiņa sēnē tārpu un nesāk ķērkt, ka šim arī gribas buljonu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Anonīms 07.05.2017. 22.30

Nu ja Latvijas valsts politiķi nemainīs savu attiekmsi pret savu tautu – tad dzīvosim savā valstī, ja nē – varbūt , ka pat valsts pastāvēs, bet latviešu nebūs.

Cilvēki izmirst un aizbrauc, Latvija paliek tukša. Atbraucu uz Rīgu – te tāpat ielas tukšas un viss kluss…

Tā kā jā , naciķi – jums kā lāpnešiem – īpaši jūsu centieniem ir sekmes

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu